“OΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ”. ΜΑ… ΤΙ ΛΕΕΙ;

0
2061

soti

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας – εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πες ένα βιβλίο: “Oι Αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού”, Σώτη Τριανταφύλλου, εικόνες: Μελίνα Δεσφινιώτου, εκδόσεις Πατάκη

Γιατί! Είναι πρωτότυπα γραμμένο. Διατρέχει σημεία τις αρχαίας ιστορίας που αφορούν ανακαλύψεις και επιτεύγματα από Έλληνες επιστήμονες με λόγο ιδιότυπο, πλούσιο, σημερινό. Η πλοκή του ιδιαίτερη δίχως να ακολουθεί γνώριμα μονοπάτια βιβλίων με τέτοια ιστορική θεματολογία. Ελκυστικό και με χιούμορ. Ευφάνταστο και ξεχωριστό.

Θέμα: Οι περιπέτειες και ανακαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων, ταξιδευτών όπως ο Δαίδαλος, ο Αρχιμήδης, ο Ίππαρχος, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος αλλά και ο Κοπέρνικος συναντιούνται σε τέσσερα ξεχωριστά κεφάλαια όπως :Άνθρωποι με φτερά, Ο Αρχιμήδης στην μπανιέρα, Η ψυχή του Κλαύδιου στα νησιά των Μακάρων και Ο Νικόλαος και τα ουράνια σώματα.

Όλοι τους καλούνται από ευγενείς, βασιλείς και συμπορεύονται με επιφανείς της εποχής προσπαθώντας  πάντα να βρουν λύσεις που αφορούν πχ: Το πέταγμα ή το ειδικό βάρος μέσα στο νερό. Να απαντήσουν στο ερώτημα για τα ουράνια σώματα και την κίνησή τους.

Η πορεία της ζωής τους παράλληλα με πολλούς άλλους επώνυμους  οδηγούν τον αναγνώστη να γνωρίσει και να μάθει στοιχεία εκείνης της περιόδου μέσα από τα κείμενα που διαθέτουν και ιστορική εγκυρότητα, αλλά και μια ιδιότυπη μυθοπλασία.

Στο τέλος κάθε ιστορίας υπάρχει ένα καθαρά, απόλυτα ακριβές και περιεκτικό ιστορικό κείμενο.

Οπισθόφυλλο: Οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί -επιστήµονες, φιλόσοφοι, ταξιδευτές- έχουν πεθάνει εδώ και αιώνες, αλλά δεν παύουν να χώνουν τη µύτη τους παντού! Μας ακολουθούν, µας κοροϊδεύουν, καµιά φορά µάς βοηθούν, βάζουν ένα χεράκι για να µας σώσουν.
Σ’ αυτόν τον πρώτο τόµο, οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί µπλέκουν σε συναρπαστικές περιπέτειες στον ουρανό, στους ωκεανούς και στη στεριά. Εµφανίζονται µπροστά µας εκεί που δεν τους περιµένουµε.
Η Σώτη Τριανταφύλλου αφηγείται τα καµώµατα και τα κατορθώµατά τους στον δικό µας, τον σηµερινό κόσµο.

Ποιος το έγραψε: Η πολυγραφότατη, επιτυχημένη συγγραφέας και μεταφράστρια Σώτη Τριαναταφύλλου. Η συγγραφέας που έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα και τα περισσότερα έχουν γίνει μπεστ σέλερ,  αλλά και ξεχωριστές ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Σε αυτό το έργο της, μάλιστα μας ενημερώνει πως είναι ο πρώτος τόμος,  αποδεικνύει πως ξέρει να δίνει στο κοινό της και πάλι κείμενα που μοιάζουν εύκολα, αλλά δεν είναι. Που θα μπορούσαν να γεμίσουν χιλιάδες σελίδες και όμως η δική της δύναμη γραφής και μαεστρία τα χωρά σε λιγότερες σελίδες ουσιαστικές και καλογραμμένες. Καταπιάνεται με ιστορικά θέματα επιλέγοντας δύσκολο δρόμο και θέτοντας παράλληλα ερωτήματα, θίγοντας απόψεις της εποχής ενώ αρκετές στιγμές νιώθεις πως σου κλείνει το μάτι ειρωνικά σε ότι συνέβαινε και φτάνει έως και σήμερα.

Εικονογράφηση: Το άσπρο μαύρο μαζί με κάποια χρώματα ιδιαίτερα δοσμένα μέσα στο βιβλίο είναι από το χέρι της εικονογράφου Μελίνας Δεσφινιώτου. Οι εικόνες της δημιουργού, ακολουθούν το κείμενο καταφέρνοντας ωστόσο να ξεχωρίσουν για τη δύναμη του ύφους και την ένταση στις γραμμές τους.

Ωραίες παράγραφοι:

Ο Δαίδαλος κι ο Βελλερεφόντης τσακώθηκαν ψηλά στον αέρα, έβαλε κι ο ζαβολιάρης Άγγλος μια φιτιλιά. Είπε στον Βελλερεφόντη: «Βέλλι, ο κυρ Νταίνταλους σας αποκάλεσε “κουτσό”!». Ο Βελλερεφόντης έγινε έξαλλος και είπε τον Δαίδαλο «αγελαδάρη» επειδή σκάρωνε ξύλινες αγελάδες κι επειδή ασχολιόταν με Μινώταυρους. Ο Δαίδαλος, που δεν ήθελε να έχει καμιά σχέση με τους χωριάτες καουμπόι… ήταν, όπως είπαμε, καλλιτέχνης, τσαντίστηκε και βάλθηκε να χτυπάει τα φτερά του πάνω στο άλογο του Βελλερεφόντη, με αποτέλεσμα το άλογο να αφηνιάσει και να κλοτσήσει τις κέρινες φτερούγες του Δαίδαλου. Ο Δαίδαλος και Βελλερεφόντης έπεσαν στο κανάλι, στη Μάγχη (ρίξτε πάλι μια ματιά στον χάρτη)… σελ. 25

Ή

 …Δηλαδή, αν ο Ιέρωνας που είναι χοντρός έμπαινε στην μπανιέρα, θα χυνόταν περισσότερο νερό! Όλα αυτά τα είχε υποθέσει ο σοφός Αρχιμήδης, αλλά τώρα το χυμένο νερό θα αποδείκνυε και σ΄όλους τους άλλους γιατί τα σώματα ελαφραίνουν στην μπανιέρα και στη θάλασσα. Μέσα σε αυτό τον ενθουσιασμό του, ο Αρχιμήδης βγήκε από το λουτρό γυμνός στο δρόμο φωνάζοντας: «Εύρηκα! Εύρηκα!». Το βρήκα, το βρήκα! Οι Συρακουσιανοί τον κοιτούσαν κουνώντας τα κεφάλια τους. «Γι΄αυτό οι Συρακούσες πάνε από το κακό στο χειρότερο» έλεγαν. «Έχουμε τρελαθεί όλοι»… σελ.40

Απευθύνεται: Σε παιδιά, σε νέους και σε όλους όσους αγαπούν και διαβάζουν ιστορικά βιβλία γνώσεων που ακολουθούν στη γραφή το μονοπάτι της λογοτεχνίας.

Το προτείνεις; Δίχως δεύτερη σκέψη αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες και στο σπίτι. Να συζητηθεί και να αποτελέσει την αρχή για αναζήτηση όσων η συγγραφέας με επιτυχία φωτίζει και προκαλεί τους αναγνώστες να ανατρέξουν σε χάρτες αλλά και σε πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.