Ο Αλ. Μυροφορίδης μας καλεί στο “Αντίθετο Ημισφαίριο”

0
1601

Από το 2011 κυκλοφορεί στην πόλη μια μυστηριώδης συλλογή διηγημάτων με την αινιγματική ονομασία “Αντίθετο Ημισφαίριο” (Α.Η.). Φέτο κυκλοφόρησε ο τέταρτος τόμος ιστοριών μυστηρίου και φαντασίας της σειράς και εν όψει της παρουσίασής του στις 15 Σεπτεμβρίου, το thinkfree ζήτησε από τον Αλέξανδρο Μυροφορίδη, ιδρυτή της Gamecraft που εκδίδει της συλλογή, να αποκαλύψει κάτι από το μυστήριο κρύβει.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολάου / [email protected]

Πώς γεννήθηκε και ποιος είναι ο σκοπός της σειράς διηγημάτων “Αντίθετο Ημισφαίριο”; Ποια είναι η φιλοσοφία της;

Το Αντίθετο Ημισφαίριο είναι μια περιοδική ανθολογία διηγημάτων μυστηρίου και φαντασίας που απαρτίζεται από παλιότερους αλλά και νέους συγγραφείς, μια συλλογική προσπάθεια ενός δημιουργικού πυρήνα ανθρώπων να εκδίδουν, όσο συχνά μπορούν, ένα σύνολο ιστοριών με έμπνευση από τη λογοτεχνία του φανταστικού, την περιπετειώδη αφήγηση, την αστυνομική λογοτεχνία. Προέκυψε σαν ιδέα το 2009, βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για την αφήγηση και τη δημιουργική γραφή, τις δυνατότητες που προσέφερε η τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση όπως η γραφή και η διόρθωση με τη βοήθεια Η/Υ, η επιμέλεια, η αυτοέκδοση και η ψηφιακή τυπογραφία. Στόχος της ήταν και είναι η περιοδική έκδοση ενός σημαντικού αριθμού διηγημάτων σε διαρκώς πιο περιεκτικές αλλά και άρτιες ποιοτικά εκδόσεις. Η φιλοσοφία του Α.Η. θυμίζει λίγο τον ερασιτεχνικό παλικαρισμό των παλιών fanzine, είναι μια αφιλοκερδής προσπάθεια συγγραφικής ανάδειξης και όχι εμπορικής επιτυχίας, ένα βήμα παρουσίας για ιστορίες που αξίζει να αναγνωσθούν, ένας πολυσυλλεκτικός τόμος που βασίζει την πολυχρωμία των αφηγήσεων στην περιοδικότητα του.

Γιατί “Αντίθετο Ημισφαίριο”;

Για τους συγγραφείς αυτής της ανθολογίας, το διήγημά τους είναι ταξίδι σε έναν άλλο, μη συμβατικό κόσμο. Σε ένα αντίθετο ημισφαίριο εγκεφαλικής λειτουργίας. Σε ένα αντίθετο ημισφαίριο λογικής από αυτό που μάθαμε να αντιλαμβανόμαστε. Σε μία κατάσταση που ίσως να μην προέκυψε ποτέ αλλά η προοπτική του να συμβεί θα μπορούσε να συναρπάσει τον αναγνώστη. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως για μερικούς από εμάς η μυθοπλασία είναι τόσο σημαντική, ώστε να θέλουμε να μοιραστούμε το γραπτό της δημιούργημα και με άλλους.

Πώς εξελίχθηκε από τον πρώτο τόμο μέχρι σήμερα; Διαφοροποιείται κάπως ο συγκεκριμένος τόμος;

Ο πρώτος τόμος φιλοξενούσε δώδεκα συγγραφείς και εκτυπώθηκε σε διάσταση βιβλίου τσέπης τον Μάιο του 2011, δύο χρόνια μετά τη γένεση της ιδέας και τη συλλογή κειμένων. Η όλη διαδικασία κύλησε αργά καθώς εγώ αλλά και ο σχεδιαστής της έκδοσης Δημήτρης Παπαδέλης, μαθαίναμε τα σωστά βήματα προς την αυτοέκδοση, ελέγχαμε διπλά και τριπλά ό,τι κάναμε, ρωτούσαμε και κρατούσαμε σημειώσεις για κάθε γνώση και πληροφορία που θα βελτίωνε ποιοτικά το εγχείρημα. Ο δεύτερος τόμος βγήκε, στην ίδια φόρμα, τον Απρίλη του 2013, με δεκατέσσερις συγγραφείς και μεγαλύτερο αριθμό σελίδων. Είχαμε εξοικειωθεί πλέον. Αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι το ενδιαφέρον αυξανόταν διαρκώς. Κάθε μήνα παραλαμβάναμε email με προσφορά διηγημάτων, γνωστών και άγνωστων φίλων του φανταστικού. Είχαμε όμως σταθεροποιήσει την περίοδο έκδοσης στα δύο χρόνια. Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε το Αντίθετο Ημισφαίριο 3 με δεκαέξι συγγραφείς, νέο άλμα σελίδων και μεγαλύτερο μέγεθος εντύπου. Μετά από αυτό αρχίσαμε να συζητάμε για τις πιθανότητες της «οροφής» του εντύπου. Η συμμετοχή των συγγραφέων μας άφησε άναυδους. Έτσι φτάσαμε στην τελευταία έκδοση. Τριάντα συγγραφείς, τριακόσιες πενήντα σελίδες, διάσταση κανονικού βιβλίου, η διαφοροποίηση του τέταρτου τόμου είναι εμφανής και χαρακτηριστική της εξέλιξης του.

Στις συλλογές περιλαμβάνονται ιστορίες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον χώρο, στον χρόνο και σε άλλες διαστάσεις. Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος που συνδέει αυτές τις ιστορίες;

Η μυθοπλασία και η φαινομενική ανισορροπία στα δομικά στοιχεία της αφήγησης του φανταστικού. Αυτή η αίσθηση του αντισυμβατικού, του απρόσμενα ηρωικού, ενός αναπόφευκτου δράματος ή μιας κρυφής ελπίδας για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα. Τα κείμενα περιλαμβάνουν επιστημονική φαντασία και ενδιαφέρουσες δυστοπίες, επική και ιστορική φαντασία, διηγήματα τρόμου, αστυνομικές ιστορίες, αλλόκοτες και ανέκδοτες αφηγήσεις όπως στην παλιά τηλεοπτική σειρά Η Ζώνη του Λυκόφωτος, περιπέτειες στη βικτωριανή εποχή, κατά τη διάρκεια ενός Παγκόσμιου Πόλεμου, μοντέρνα, περίεργα περιστατικά συμπτώσεων ή θεωριών συνομωσίας, το σύνολο των εβδομήντα δύο διηγημάτων προσφέρει μια ποικιλία. Εάν υπήρχε αυστηρός έλεγχος στη θεματολογία, πιστεύω πως θα περιόριζε τις δυνατότητες του Α.Η. και θα του προσέδιδε μια εξειδίκευση που δεν θα ήταν επιθυμητή από κανέναν.

Πες μας δυο λόγια για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη σειρά; Υπάρχουν σταθεροί και νέοι συγγραφείς;

Μόνιμοι συνεργάτες με νέες θεματολογίες σε κάθε τόμο, πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς με καινοτόμες αφηγηματικές ιδέες και θέματα, παλιοί συγγραφείς με τον γνώριμο τρόπο τους, ένα μείγμα δυνατοτήτων που μπολιάζεται συνεχώς με την καινούργια συμμετοχή ανθρώπων και κειμένων. Υπάρχουν κάποιοι σταθεροί φίλοι που στηρίζουν σε κάθε περίπτωση τη σειρά, πολλοί από αυτούς ετοιμάζουν και μου προσφέρουν το διήγημα από τον επόμενο τόμο όταν μου παραδίδουν τη δουλειά του τρέχοντος. Αρκετοί συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους κατά την περίοδο της ζήτησης, πολλοί είναι οι νέοι που προστίθενται σε κάθε καινούργιο βιβλίο.

Πώς επιλέγονται τα κείμενα και πώς στήνεται το βιβλίο;

Τα κείμενα επιλέγονται καταρχάς με βάση τα ποιοτικά τους στοιχεία, το μέγεθος, την κατ’ επανάληψη επιτυχημένη συνεισφορά του συγγραφέα στην έκδοση και άλλες σημαντικές παραμέτρους. Δεν μας ενδιαφέρει όπως προείπα η θεματολογία, φτάνει να παρακολουθεί τον χώρο του φανταστικού και των υποκατηγοριών του, τονίζουμε και πάλι πως το εύρος της έκδοσης εξαρτάται από τον αριθμό των καλών ιστοριών που έχουμε στα χέρια μας, εντός φυσιολογικών ορίων κοστολογίου εκτύπωσης φυσικά. Η συλλογή, η διόρθωση και η επιμέλεια πραγματοποιούνται από εμένα, ο πλήρης σχεδιασμός του εντύπου μαζί με το εξώφυλλο ανήκει στον Δημήτρη Παπαδέλη. Τα στάδια έκδοσης λαμβάνουν χώρα χρονικά με τη σειρά που προανέφερα.

Πες μας δυο λόγια για τη Gamecraft.

H Gamecraft είναι μία ομάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης πρωτότυπων εκδηλώσεων, βασισμένων σε μοντέρνες και ενδιαφέρουσες τεχνικές βιωματικών δράσεων όπως τα ζωντανά παιχνίδια ρόλων και τα διαδραστικά παιχνίδια σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο. Οι τεχνικές αυτές είναι εμπλουτισμένες με στοιχεία τεχνών όπως το θέατρο, η σκηνοθεσία αλλά και με απλά διασκεδαστικά και πολύ γνωστά παιχνίδια που όλοι παίξαμε στο παρελθόν. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007, έχοντας προλάβει να παρουσιάσει δείγματα δουλειάς σε μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώρους εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Τα στελέχη της ειδικεύονται στα παιχνίδια ρόλων, καθώς αποτελούν ιδρυτικά μέλη συλλόγων παιχνιδιών δημιουργικής φαντασίας, έχουν σχετικές ειδικότητες ή κατάρτιση (αφηγητές, μουσειοπαιδαγωγοί, διοργανωτές εκδηλώσεων κλπ). Ανάμεσα σε άλλα, εκδίδει και την περιοδική ανθολογία Αντίθετο Ημισφαίριο.

Τι ετοιμάζετε φέτος;

Έχουμε μια πολλά υποσχόμενη, νέα περίοδο μπροστά μας, με αξιόλογες συνεργασίες. Ξεκινήσαμε την προώθηση των εκπαιδευτικών μας παιχνιδιών σε σχολικά μαθήματα και συνδυασμό γνώσεων, συνεχίζουμε τα ζωντανά παιχνίδια αφιερωμένα σε επιλεγμένους τίτλους παιδικού βιβλίου των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, παρουσιάζουμε τρείς παιγνιώδεις διαδρομές πολιτισμού σε συνεργασία με την εταιρία dot2dot, μία από αυτές θα αφορά ένα πολύ ενδιαφέρον «Crime Tour» στην πόλη, οδεύουμε προς ανανέωση της συνεργασίας με το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης σε επίπεδο εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Καινούργιο Αντίθετο Ημισφαίριο; Ναι, σκεφτόμαστε για το κάλεσμα του Νο 5, δεν έχω κάτι νεότερο ακόμη, αλλά η προσπάθεια σαφώς συνεχίζεται.

Σε προσωπικό επίπεδο ετοιμάζεις κάτι συγγραφικά;

Είμαι στη διαδικασία συγγραφής, βέβαια τα καινούργια εγχειρήματα διακόπτουν διαρκώς τη συγκέντρωση και μου στερούν τον απαραίτητο χρόνο, αλλά εφόσον μπήκα στον χορό, σκοπεύω να χορέψω. Εκείνο που θα προηγηθεί, είναι η παρουσία μου ως υπευθύνου έκδοσης μιας νέας σειράς βιβλίων διάσημων συγγραφέων μυστηρίου και αστυνομικής πλοκής από γνωστό εκδοτικό οίκο της πόλης. Τα ονόματα θα είναι σπουδαία και οι επιλογές, ευελπιστώ, ενδεικτικές τους.

 

  1. Τι θα ήθελες να προσθέσεις για το τέλος;

Θα χαρούμε να σας δούμε στην παρουσίαση του Αντίθετου Ημισφαιρίου 4, στις 15 Σεπτεμβρίου, 7.00 μμ, στον Κήπο (Πολυχώρος δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης, Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη).

 

*Ο Αλέξανδρος Ν. Μυροφορίδης είναι ιδρυτής της δημιουργικής ομάδας βιωματικών παιχνιδιών Gamecraft το 2007, η οποία μεταξύ άλλων, διοργανώνει τις «Βραδιές Μυστηρίου» της Θεσσαλονίκης, μία σειρά συνεδριών με αφήγηση και ζωντανό παιχνίδι ρόλων βασισμένο στο αστυνομικό μυστήριο. Έχει παρουσιάσει τριάντα πέντε ζωντανές παραστάσεις στο κοινό της πόλης.

Είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας και συνεχίζει ως υποψήφιος διδάκτορας στην ίδια σχολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.