Ο άγνωστος αγώνας των Κύπριων το 1821

0
412

Μια επίκαιρη ιστορική μελέτη με τίτλο ‘Η Κύπρος στον αγώνα του 1821 Ένα κεφάλαιο συνυφασμένο με την ελληνική ιστορία και τον ίδιο τον ελληνισμό.

Κάθε σελίδα του και μια σημαντική πληροφορία.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του Δρ Ιωσήφ Σ Ιωσηφίδη με τίτλο «ο Κύπρος στον Αγώνα του 1821» (εκ Αρχύτας)  υπάρχει φωτογραφία της Αναμνηστικής πλάκας στον πύργο Νεμπόισα όπου ο Ρήγας Φερραίος και οι 7 συντροφοί του βρήκαν φρικτό θάνατο. Μεταξύ αυτών ο Κύπριος λόγιος Ιωάννης Καρατζάς΄που μαρτύρησε για την ελευθερία σε ηλικία 31 ετών.

Η ιστορική μελέτη του συγγραφέα είναι αφιερωμένη στους 1000 περίπου κύπριους αγωνιστές που πήραν μέρος στην Ελληνική Εθνεγερσία του 1821   .

Πρόσωπα και διαδρομές σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό .

Όπως ο ρόλος των αρχιεπισκόπων Χρύσανθου και Κυπριανού, η δημιουργία του Ελληνομουσείου που μετονομάστηκε σε Ελληνική Σχολή Λευκωσίας, «ώστε να διαλαλείται σαφώς η λέξη Ελληνική» όπως επισημαίνει ο συγγραφέας.

 

Ντοκουμέντα σημαντικά όπως η Επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 1820 ή ο Όρκος των Ιερολοχιτών που εκφώνησαν οι εθελοντές Κύπριοι Ιερολοχίτες αναδεικνύουν την ερευνητική προσπάθεια του συγγραφέα.

«Για την ενεργό δράση των Κύπριων στον Αγώνα δεν αναφέρεται σχεδόν τίποτε στις γενικές εργασίες της επανάστασης, που να ρίχνουν φως στα τραγικά γεγονότα. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή , Έλληνες Κύπριοι μυούνται στη Φιλική Εταιρεία και ενισχύουν τον κοινό αγώνα, υλικά και ηθικά. Η ένοπλη δράση , η προσφορά αίματος, η παρουσία Κυπρίων στην παιδεία και στη διοίκηση της επανάστασης, συνοψίζουν την κυπριακή συμβολή στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Κορυφαίο γεγονός όμως αποτελεί η θυσία εκατοντάδων μαρτύρων, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τον Ιούλιο του 1821», γράφει ο κ Ιωσηφίδης.

Και συνεχίζει παρακάτω:

«Η καταλογογράφηση των Κυπρίων εθελοντών  που πήραν μέρος στον Αγώνα 1821-28, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ασφαλώς όσα άτομα αναφέρονται, με ονόματα και περιγραφές της δράσης τους, δεν συμπληρώνουν τον αριθμό όσων Κυπρίων αγωνίστηκαν. Οι έρευνες συνεχίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ό,τι καταγράφονταν με επίθετο «Κύπριος» ή «Κυπριώτης» ή με όνομα πατρός , αφού τότε τα επίθετα σπάνιζαν. Πολλά παραμένουν στο Γενικό Αρχείο του Κράτους και σε αυτό της Ελληνικής Βουλής, ν αποδελτιωθούν και να αναγνωριστούν». «Τη Ρωμιοσύνη σκέπει την από ψηλά ο Θεός μου.

Η Ρωμιοσύνη θα χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει».

{Αντιφώνηση Αρχιεπισκόπου Κυπριανού προς τον Τούρκο διοικητή, πριν τον απαγχονισμό του-απόδοση Ι.Σ. Ιωσηφίδη απ το κυπριακό ιδίωμα}

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.