«Ο Ελληνιστικός κόσμος του Κ.Π Καβάφη»

0
9597

  Δέκα διηγήσεις μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορικών στοιχείων, δέκα ποιήματα του ελληνιστικού κόσμου του Καβάφη, δέκα πορτρέτα που ενσωματώνουν και ενσωματώνονται στα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή («Ο βασιλεύς Δημήτριος», «Προς τον Αντίοχον Επιφανή», «Επιτύμβιον Αντιόχου βασιλέως Κομμαγηνής», «Η Ζηνοβία», «Αλέξανδρος Ιανναίος και Αλεξάνδρα», «Αριστόβουλος», «Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον», «Είγε ετελεύτα», «Σοφιστής απερχόμενος εκ Συρίας», «Ας φρόντιζαν»)…

Μια μοναδική τοιχογραφία , πανδαισία χρωμάτων και αισθημάτων που ξεκινά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και ταξιδεύει σε μια εποχή όπου η θάλασσα της Μεσογείου είχε το άρωμα του ελληνικού στοχασμού.

Ποιήματα του μεγάλου δημιουργού, που αρχικά μετουσιώθηκαν σε πίνακες από τον χρωστήρα του Ηλία Κοντοζαμάνη και ύστερα ενσωματώθηκαν σε ένα ψηφιδωτό εικόνων αποτυπωμένων σε λέξεις και μαγικά ταξίδια.

 

Στην αυλή του Λαογραφικού…

Η εκδήλωση φιλοξενείται στην αυλή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης με αφορμή την παρουσίαση του  βιβλίου του Ηλία Κοντοζαμάνη , «Ο Ελληνιστικός Κόσμος του Κ.Π.Καβάφη», την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στις 19.00

Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν για το βιβλίο ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ομ. καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης και ο Μιλτιάδης Παπανικολάου, ομ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ.

Ποιήματα και κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Νίκος Καπέλιος και θα προβληθεί video για τον Ελληνιστικό Κόσμο.

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο, θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

 

 

 

Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) της επαρχίας Βοϊου , Κοζάνης.

Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Καλαμάτα.

Πήρε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε τον δικαστικό κλάδο.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από το 1994 έως το 1998, μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών το 1995, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 1998 έως ο 2005. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών από το 1998 έως το 2005 . Διευθυντής κατάρτισης και επιμόρφωσης κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2014 έως το 2017 και Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης από το 2014 έως το 2018.

Παράλληλα , ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως επίσης έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Έργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε εκκλησίες, σε μονές της Ελλάδας , όπως και σε ιδιωτικές συλλογές.     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.