ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr
«Ο λυράρης και οι νεράιδες», Αγγελική Δαρλάση, εικόνες: Βασίλης Γρίβας, εκδόσεις Μεταίχμιο
«…Γιατί το ήξερε καλά: αν έβγαινε απ’ τον κύκλο, τότε δικός τους ήτανε, τον έπιαναν αμέσως, και πια δεν τον ξανάβλεπε κανείς απ’ τους δικούς του…»
Ποιος ήταν αυτός που αν έβγαινε από τον κύκλο δεν θα τον ξανάβλεπε κανείς !
Αυτό μπορεί να αναρωτηθεί ο αναγνώστης και μαγεμένος από το δεκαπεντασύλλαβο και το γοργό ρυθμό της μαγεμένης ιστορίες, που μας έρχεται από την παράδοση της Κάτω Μεσαράς της Κρήτης, προχωρά την ανάγνωση και γνωρίζει το λυράρη που μαγεύει σαν κουνά το δοξάρι και προκαλεί και τις νεράιδες που το έβαλαν σκοπό να τον αρπάξουν και να τον κρατήσουν για πάντα κοντά τους.
Η υφάντρα των λέξεων, η Αγγελική Δαρλάση με δεξιοτεχνία και σε αυτό το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας», καταφέρνει να ανασύρει έναν θρύλο από την Κρήτη και να τον κάνει δικό της. Οι λέξεις γεννούν ήχους, οι ήχοι με τη σειρά τους προκαλούν τα συναισθήματα, και αυτά με το ρυθμό της λύρας μια έκρηξη από εικόνες γύρω σου.
Η επιβλητική μορφή του λυράρη, η λεβεντιά και ο αγώνας για την επικράτηση απέναντι στο φόβο βρίσκεται μέσα σε όλο το καλαίσθητο βιβλίο.
Από την άλλη η ρεαλιστική αποτύπωση των εικόνων μαζί με την ζωντάνια τους παγιδεύουν ψυχή, νου και καρδιά. Ο Βασίλης Γρίβας ακολουθώντας άλλοτε το δοξάρι της Αγγελικής Δαρλάση και άλλοτε κάνοντας τσαλίμια αποδίδει τα μέγιστα στην εικονογράφηση με υψηλή αισθητική και σεβασμό στο λυράρη που ξέρει με τους ήχους του να ξεσηκώνει τους λαούς και να κρατά ψηλά την Κρήτη.
Ένα βιβλίο που σε κοιτά κατάματα και καταφέρνει να νικήσει τους δαίμονες και τον φόβο.
Η αφιέρωση της συγγραφέως έχει και αυτή τη δική της ανάγνωση και προκαλεί τον αναγνώστη να αναζητήσει τη Νεοελληνική Ιστορία.: …στη μνήμη του μεγάλου λυράρη Ροδάμανθου Ανδρουλάκη.
Η σειρά “Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας” μας καλεί να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν, συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Ιστορίες βασισμένες στις παραδόσεις μας, που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά… για να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας σήμερα· σήμερα που δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε.