O Θεμιστοκλής , τα μελτέμια και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

0
192

Ο Θεμιστοκλής γνώριζε πολύ καλά τα χαρακτηριστικά των τοπικών ανέμων που έπλεαν στο Αιγαίο , και πιο συγκεκριμένα στα στενά της Σαλαμίνας, την περίοδο που έγινε η περίφημη Ναυμαχία.
«Τα τοπικά χαρακτηριστικά των Αιθίων ανέμων στο Αιγαίο, αναφορικά με την κατεύθυνση και την έντασή τους καθορίζονται από τοπογραφικά χαρακτηριστικά όπως νησιά, ακρωτήρια και βουνά και αλληλεπιδρούν με άλλα συστήματα κυκλοφορίας όπως για παράδειγμα το θαλάσσιο αεράκι που πνέει στο Σαρωνικό κόλπο. Αυτό το αεράκι που εξαρτάται από την θερμική κλίση μεταξύ θάλασσας και ξηράς είναι πάντα ενεργό αλλά η πλήρης ανάπτυξή του εξαρτάται από τους Εστέρες , τους ανέμους που πνέουν στην ίδια περιοχή από ΒΔ προς ΒΑ κατευθύνσεις». Αυτά μεταξύ άλλων περιγράφονται στην πολύ ενδιαφέρουσα εργασία της ομάδας(Σταύρος Σολομός, Δημήτρης Μελάς, Γιάννης Καψομενάκης, Χρήστος Ρεπαπής) του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού (Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών).
Όπως αποδεικνύεται στην έρευνα, η οποία μεταξύ άλλων ανέλυσε κλιματολογικά μοντέλα της περιοχής από το 1960-2019 και τα συνέκρινε με αρχαίες πηγές, «ο Θεμιστοκλής και οι αθηναίοι του στόλου του είχαν γνώσεις της τοπικής κλιματολογίας , η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή των Στενών της Σαλαμίνας για την αντιπαράθεση με τους Πέρσες»
«Αυτό ήταν το προφανές πλεονέκτημα που πρόσφερε το στενό κανάλι στον Θεμιστοκλή: Ότι δεν θα άφηνε περιθώριο στους Πέρσες να κάνουν ελιγμούς . Ακόμη ο Θεμιστοκλής γνώριζε ότι τη συγκεκριμένη εποχή του έτους, στο τέλος Σεπτεμβρίου δηλαδή υπήρχαν δύο επιλογές για τον τοπικό άνεμο των στενών: Ή να πνέει ο Ετεσιανός (μελτέμι) βόρειος άνεμος που θα κάνει την περιοχή ακατάλληλη για θαλάσσια μάχη και θα τρομάξει τους Πέρσες που πρόσφατα είχαν χάσει πολλούς άνδρες ή θα πνέει ένας μέτριος βορειοδυτικός άνεμος νωρίς το πρωί που θα κατευθύνεται προς τα Στενά γύρω στις 10 το πρωί και θα διαρκεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα», περιγράφει ο κ Ζερεφός. Αυτή η δεύτερη εκδοχή που τελικά φαίνεται να συνέβη έκανε πιο εύκολη την κίνηση των πλοίων του αθηναϊκού στόλου, ενώ έφερε αναταραχή στον Περσικό στόλο εγκλωβίζοντάς τον .

Η παραπάνω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εργασία που αναλύει το περίπλοκο καθεστώς των ανέμων και τα μελτέμια που έπαιξαν ρόλο στη μάχη της Σαλαμίνας, συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 2500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που τιμώνται το Σάββατο 29 Αυγούστου από τους ομογενείς σε όλο τον πλανήτη και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (www.hfc.gr)
Η ροή του προγράμματος περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα από:

– τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών Αμερικής, κ. Γιάννη Ρεμεδιάκη,

– τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ομότ. Καθ. Ιωάννη Χρυσουλάκη,

– τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Φλόριντα, κ. Μιχάλη Αλεξάνδρου,

– τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκο A. Κούκη,

όπως επίσης

– Κεντρική παρουσίαση από τον Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρο Π. Μαλλιά.

– Ερωτήσεις και απαντήσεις

Αυτή η εκδήλωση είναι μια παραγωγή:

– του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών και των Οργανισμών Μελών του μέσω του project «Παγκόσμια Ελληνική Διασπορά» – Houston TX,

– της Γενικής Γραμματείας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα

– του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Σε συνεργασία με:

– την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών Βόρειας Αμερικής – New York, ΝΥ

– την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία της Νέας Υόρκης – New York, ΝΥ

– το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης – New York, ΝΥ

– την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανισμών του Ιλλινόις «Enosis» – Chicago, IL

– την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανισμών της Νέας Ιερσέης- Voorhees, NJ

– την Πανελλήνια Ομοσπονδία της Φλόριδας – Tampa, FL

– τον Διεθνή Ελληνικό Σύλλογο – Claymont DE

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στα Αγγλικά.

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση θα πρέπει να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο:
http://bit.ly/Thermopylae300
Προσοχή! Η πλατφόρμα θα ανοίξει 30 λεπτά πριν από την εκδήλωση. Οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν στις 11:00 CST (19:00 ώρα Ελλάδος)

Ελέγξτε την τοπική ώρα εδώ:
https://www.timeanddate.com/worldclock/converter.html?iso=20200829T160000&p1=tz_ct&p2=tz_et&p3=26&p4=tz_pt

Παρακαλούμε να συνδεθείτε πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας Microsoft Teams. Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε, εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το σύστημα Microsoft Teams, επισκεφθείτε τη διεύθυνση
https://support.microsoft.com/en-us/office/sign-up-for-teams-free-70aaf044-b872-4c32-ac47-362ab29ebbb1 και εγγραφείτε πριν την εκδήλωση.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλουν ζωντανές ερωτήσεις μέσω συνομιλίας (chat), οι οποίες θα απαντηθούν στο τέλος της παρουσίασης.
Όλες οι λεπτομέρειες στη σελίδα:
https://www.hcc-sw.org/events/timeline/hcc-events/113-celebration-for-the-2500-years-from-battle-of-thermopylae

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) ιδρύθηκε το 1992 με έδρα την Αθήνα
και με σκοπό την ευρεία προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον
κόσμο.

Η εικόνα είναι από το www.ebooks.edu.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.