Ο Τυπογράφος του Τάκη Γεράρδη Εκδόσεις Γραφή

0
450


«Το ύφος του ατάραχο και πράο. Ο Τσιότρας στην πολυετή του ζύμωση στη ζωή, κυρίως όμως στους τεκτονικούς κύκλους είχε μάθει να πειθαρχεί, να παραμένει ήρεμος, ανεξάρτητα από το τι άκουγε. Πράος διαλλακτικός, αλλά επίμων, στο μυαλό του σχεδίζε από πριν τις πιθανές αντιδράσεις του συνομιλητή του και ήταν πάντα άριστα προετοιμασμένος. Η ικανότητά του σε διπλωματικούς χειρισμούς και η ευφυΐα του τον βοήθησαν να ανέλθει γρήγορα στα υψηλά στρώματα των τεκτόνων. Μόνο που ο Αμερικανός μέντοράς του κάποια στιγμή τον έσπρωξε να φύγει από τον κύριο κορμό του τεκτονικού σώματος που εκφράζεται από την Αχαρνών με τον Σκωτικό τύπο και να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στο Τάγμα του τύπου Υόρκης. Εκεί σύντομα έγινε σημαίνον στέλεχος και ιδιαίτερα αγαπητός στη στοά».
Ο Γιώργος, ο Περικλής, ο Αχιλλέας, η Λεμονιά και ο Χριστόφορος, ο τυπογράφος συνθέτουν το μωσαϊκό της δεκαετίας του 80 που διατρέχει το βιβλίο του γνωστού συγγραφέα και στιχουργού Τάκη Γεράρδη.
Μέσα από τα μάτια του Χριστόφορου που από αχθοφόρος στη Λαχαναγορά έγινε ιδιοκτήτης μεγάλης τυπογραφικής μονάδας, περιγράφονται χαρακτηριστικοί τύποι της Αθήνας της δεκαετίας του 80, μιας περιόδου ιδιαίτερης ευμάρειας για πολλούς, με τις όποιες συνέπειες και παρακαταθήκες μέχρι σήμερα.
Ο Αχιλλέας είναι νονός της νύχτας. Ο κόσμος του περιστρέφεται γύρω από το βρώμικο χρήμα, τις προστασίες και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Θα συναντηθεί με τον Χριστόφορο εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού.
Ο γιατρός Λουκέζης και οι πιέσεις από μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία για συνταγογραφήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας ακριβών φαρμάκων, οι ύποπτες δοσοληψίες του Περικλή Τσιόδρα και οι απειλές που παίρνουν δραματική τροπή περιγράφουν μια κοινωνία στο μεταίχμιο. Μια κοινωνία που αλλάζει κάτω από την πίεση μιας ολοένα αυξανόμενης απληστίας….
Ο Τάκης Γεράρδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και δημοσιογραφία στο Frei Universitat Berlin. Ζει στην Αθήνα. Διηγήματά του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί σε διαγωνισμούς και αρκετά δημοσιεύθηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, ορισμένα δε εξ αυτών έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Πέτρο Συναδινό, Νικόλα Γκίνη, Παναγιώτη Παυλάκη και Δημήτρη Βλαχάκη.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.