Ο Β. Βαφέας νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

0
2058

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και την αδυναμία συνοχής του, ανακοινώνει το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά ευχαρίστησε το απερχόμενο Δ.Σ. για τη συμβολή του στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των σχεδίων υπό χρηματοδότηση μετά από χρόνιες καθυστερήσεις, για τη συνεργασία του με το υπουργείο στο θέμα των πόρων δημοσίων επενδύσεων, καθώς και για την εκκαθάριση πολυετών στάσιμων υποθέσεων της κινηματογραφικής παραγωγής.

Το νέο ΔΣ συγκεντρώνει εμπειρία και γνώση του χώρου του κινηματογράφου, προκειμένου να εργαστεί συστηματικά και με την αναγκαία συνοχή.

Πρόεδρος του Δ.Σ είναι ο Βασίλης Βαφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, και μέλη:

Νίνος Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Σταυρούλα Παπαδημητρίου, Επιθεωρήτρια-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης

Νίκος Πουρσανίδης, ηθοποιός, σεναριογράφος

Τάσος Ρέτζιος, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου

Παναγιώτης Σασλίδης, παραγωγός

Γρηγόρης Τρικούκης, δικηγόρος

Ο Βασίλης Βαφέας έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Κινηματογράφου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων «Ερμείας» ΣΥΝ.Π.Ε.

Είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με  μεταπτυχιακές σπουδές Χημείας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕ με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και πήρε το δίπλωμά του στην Οπτικοακουστική Παραγωγή από το EAVE (ENTREPRENEURS de l’AUDIOVISUEL EUROPEEN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIA.

Η καλλιτεχνική  πορεία του Βασίλη Βαφέα στον κινηματογράφο και το θέατρο άρχισε το 1973 με την πρώτη μικρού μήκους ταινία. Συνολικά  μέχρι σήμερα είναι ο δημιουργός τεσσάρων (7) κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους  και εννέα (9)  μεγάλου μήκους μυθοπλασίας  τις οποίες υπογράφει  ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Ταινίες του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και έχουν συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βερολίνου, Σαγκάης, Κάρλοβυ Βάρυ, Μονάχου, Σαν Σεμπαστιάν, Σάο Πάολο κ.ά).  Αφιερώματα στο κινηματογραφικό του έργο έχουν γίνει στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει 11 έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και δύο πολυθεάματα, ενώ έχει μεταφράσει τέσσερα θεατρικά έργα.

Όσον αφορά τη διοικητική εμπειρία και κοινωνική του δράση, ο Βασίλης Βαφέας εργάστηκε επί σειρά ετών ως διευθυντής εργοστασίου σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, Ελληνικές και ξένες. Το 1981 διετέλεσε εμπειρογνώμων συνεργάτης του Συμβουλίου Ερεύνης Τιμών (Σ.Ε.Τ.) της Τραπέζης της Ελλάδος. Το 1982-83 υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ2 ως μέλος της Επιτροπής Προγράμματος και Προγραμματισμού. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ  στο Λαύριο το οποίο είχε διοργανωθεί από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Σκηνοθετών Παραγωγών Κινηματογράφου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Προηγούμενο άρθρο“Θεσσαλονίκη: ο σχεδιασμός και οι ανατροπές του” στις 22/3 στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησης με Σεφέρη στο Τελλόγλειο
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.