Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος, η Βασίλισσα της Θράκης και η παράξενη ιστορία των Μαγεμένων… έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης…

0
2500
Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, τ αντίγραφα των Μαγεμένων

Περπατώντας κανείς σ ένα από τα κεντρικά σημεία της πόλης, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα από τη ΧΑΝΘ, το Λευκό Πύργο και τη Διεθνή Έκθεση, συναντά τις Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης και την…παράξενη ιστορία τους που με κάποιο τρόπο συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Οι αμφιλεγόμενοι πεσσοί της Στοάς των Ειδώλων, γνωστοί ως Incantadas ή Μαγεμένες , που το 1864 μεταφέρθηκαν στον Λούβρο και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη ως πιστά αντίγραφα τον Σεπτέμβριο του 2015, εκτίθενται πλέον στο προστώο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης .
Οι πεσσοί ανήκαν σε μια δίτονη κιονοστοιχία του τέλους του 2ου ή των αρχών του 3ου αιώνα μ Χ , η οποία κοσμούσε πιθανόν ένα πολυτελές συγκρότημα θερμών νοτίως της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο λεηλατήθηκε το 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο Emmanouel Miller και τμήματά του μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Λούβρου όπου και βρίσκονται έως σήμερα.
Οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης επέστρεψαν στην πόλη τους το 2015 ως ακριβή αντίγραφα κατασκευασμένα στο Λούβρο χάρη στην υποστήριξη της προσπάθειας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη γενναία χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) HELEXPO και τη συνδρομή τεσσάρων τοπικών φορέων (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), καθένας από τους οποίους υιοθέτησε και έναν πεσσό.

Αυτοί οι πεσσοί που γυρνούν το χρόνο πίσω σε μια παράξενη ιστορία και μπορεί κανείς να τους αντικρύσει κάνοντας ουσιαστικά μια βόλτα στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης, ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο της Φανής Μέλφου Γραμματικού «Το ξύπνημα των Μαγεμένων» (εκδόσεις Πηγή).
Η συγγραφέας γυρνά πίσω το χρόνο και μας ταξιδεύει στην εποχή ενός μεγάλου κρυφού έρωτα φέρνοντας στην επιφάνεια μια ξεχασμένη γνώση …μαγική και μυστηριακή ταυτόχρονα που εξελίσσεται στο πέρασμα των αιώνων…
Ποια είναι τελικά η σχέση των Μαγεμένων με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη βασίλισσα της Θράκης Θυάδα;
Η Φανή Μέλφου-Γραμματικού* μας διηγείται τον απελπισμένο έρωτα της βασίλισσας της Θράκης για τον βασιλιά Αλέξανδρο, με περίγραμμα τα βυζαντινά χρόνια.Μέσα από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, ιστορικά γεγονότα , αναφορές σε τελετές μαγείας και λεπτομερείς περιγραφές της αρπαγής των Μαγεμένων από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουήλ Μίλλερ, ζωντανεύει η εικόνα μιας εποχής όπου κυριαρχούν οι προκαταλήψεις , ο φόβος και οι δεισιδαιμονίες. Και μέσα σ όλα ο έρωτας να γιγαντώνει τη δύναμη της φύσης και την ανάγκη για ανανέωση…
• Η Φανή Μέλφου-Γραμματικού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε πτυχίο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ. Εκτός της Ιατρικής ασχολήθηκε από τα νεανικά της χρόνια με τη Λογοτεχνία. Είναι παντρεμένη με τον Φίλιππο Γραμματικό, Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι μητέρα πέντε παιδιών. Το 2012 , ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της απένειμε Βραβείο για την πολύτιμη προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό.

Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.