Οι δοκιμασίες έρχονται και παρέρχονται. Ο Θεός μένει αιώνια

0
105


Όταν περάσουμε αυτή τη δοκιμασία πιθανότατα θα ακολουθήσει νέα μεγαλύτερη,ύστερα από ένα χρονικό διάστημα. Αιτία της είναι και οι λάθος επιλογές μας.
Μια συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, για την πανδημία που αλλάζει τη ζωή μας και την Πίστη.

ΕΡ:Η πανδημία του κορονοϊού έχει κλονίσει τον πολιτισμό μας. Πιστεύετε όμως ότι έχει κλονίσει και τις πεποιθήσεις, τις βεβαιότητές μας; Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Θρησκεία πώς λειτουργεί;

ΑΠ:Η πανδημία έχει κλονίσει τη ζωή μας και έχει αποδείξει τις ανεπάρκειες των σταθερών μας. Μια σταθερά ήταν η οικονομική ισχύς των πλούσιων κρατών μας, η δυνατότητα παροχής ευημερίας και καλής υγείας στους πολίτες τους, η προστασία των δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους. Άλλη σταθερά η επιστημονική δύναμη που ήταν κατανοητή ως πανσοφία -ξέρουμε τα πάντα- και παντοδυναμία -μπορούμε τα πάντα. Όλες αυτές οι βεβαιότητες τώρα έχουν συντριβεί: οι οικονομίες των κρατών κατέρρευσαν, ο κόσμος δυστυχεί, πανικός, καχυποψία και ανασφάλεια κυριαρχούν σε παγκόσμια κλίμακα, οι ελευθερίες καταργήθηκαν, η επιστήμη έχει απομυθοποιηθεί. Κάνει πολλά αλλά όχι όλα.

Όσο για τον Θεό, απουσιάζει και ως παρουσία και ως αναζήτηση.
Ένας Θεός που τον καλούμε να μας απαλλάξει από τα αδιέξοδα κα ιμετά να τον ξαναξεχάσουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει. Αυτού του τύπου η θρησκεία για μια ακόμη φορά αυτοκαταργείται. Η θρησκεία που βοηθάει τους αδικημένους, τους υποδεέστερους και συντηρεί κάποια ηθική, ίσα ίσα που επιβιώνει, αλλά δεν την έχουμε και σε τόση υπόληψη. Είναι θρησκεία χωρίς Θεό. Είναι κοινωνικό φαινόμενο, ανθρώπινο επινόημα. Και αυτή μάλλον θα μπει στο περιθώριο.

Αυτό που οι Ορθόδοξοι ζούμε ως θρησκεία είναι η παρουσία του Θεού στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, όχι όπως εμείς την προσδιορίζουμε, αλλά όπως Αυτός την φανερώνει. Είναι η πίστη στον Θεό• στον αληθινό όμως Θεό, όχι ανθρωποκατασκευασμένο. Η σωστή πίστη στηρίζεται στην αγάπη Του και δίνει δύναμη στην προσευχή. Έχω την ελπίδα ότι αυτού του τύπου η θρησκεία κάτω από τις παρούσες συνθήκες θα φανεί δυνατότερη και πειστικότερη, έστω και αν αυτοί που θα την ακολουθήσουν θα είναι ίσως λιγότεροι. Αυτή είναι η μόνη και μεγάλη ελπίδα μας. Οι δοκιμασίες έρχονται και παρέρχονται. Ο Θεός μένει εις τον αιώνα.

ΕΠ: Κατά τη γνώμη σας όταν περάσουμε με το καλό ως Ανθρωπότητα αυτή την δοκιμασία, πόσο θα έχει αλλάξει η ζωή μας; Οι σχέσεις μας; Ο τρόπος που εργαζόμαστε και τα όρια της ελευθερίας μας;(προσωπικής και κοινωνικής)

ΑΠ:Καταρχάς πιστεύω ότι όταν περάσουμε αυτή τη δοκιμασία, πιθανότατα θα ακολουθήσει νέα μεγαλύτερη, ίσως ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα. Γιατί αιτία της είναι και οι λάθος επιλογές μας.Δυστυχώς, δεν βάζουμε εύκολα μυαλό. Όσο για τη ζωή μας, δεν περιμένουμε να αλλάξει. Έχει ήδη αλλάξει και δραματικά. Είναι αδύνατο όλη αυτή η κόπωση που δημιούργησε η τελευταία κατάσταση, η θλίψη, η ανασφάλεια, η ανεργία, η κατάρρευση της παιδείας, ο εγκλεισμός, τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα, η αποστασιοποίηση, η κάλυψη του προσώπου, ο εξαντλητικός βομβαρδισμός της πληροφορίας, τα fakenews, οι αντιπαραθέσεις, η σύγχυση, ο κλονισμός της εμπιστοσύνης να μην αφήσουν το αρνητικό αποτύπωμά τους στις σχέσεις μας, στους τρόπους μας, στον κόσμο μας, στην ψυχολογία μας, στη νοοτροπία μας.

Τελικά, σίγουρα αλλάζουν ο τρόπος που εργαζόμαστε, ο τρόπος που σκεπτόμαστε, ο τρόπος που λειτουργούμε. Πολύ φοβούμαι όμως πως η όλη κατάσταση θα συμπαρασύρει σε δραματικέςκαι οριστικές αλλαγές στο πώς σχετιζόμαστε, πώς μεταξύ μας κοινωνούμε, και φυσικά στο αν, πώς και πόσο βιώνουμε την ελευθερία μας. Όταν είμαστε κατευθυνόμενοι από αθέατα κέντρα με ασύλληπτη ισχύ, όταν η πληροφόρησή μας είναι απόλυτα ελεγχόμενη, όταν έχουμε ήδη βιώσει τον περιορισμό αδιαμαρτύρητα, όταν αδυνατούμε εμείς να ρυθμίσουμε τα βασικά της ζωής μας, τότε προφανώς δεν είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο φανταζόμαστε. Ο εθισμός και ο συνεχής βομβαρδισμός με πολλές και ανεξέλεγκτες πληροφορίες, αποπροσανατολιστικές ή παραπλανητικές ιδέες, επηρεάζουν καίρια και τη συνείδηση. Το αυτεξούσιο ναρκώνεται. Το τίμημα της υγείας μας είναι η θυσία της ελευθερίας μας, είναι η δημοκρατία με την αρχαιοελληνική έννοια.

Η ερώτησή σας περιλαμβάνει ένα «θα».Περιμένει προβλέψεις. Προς το παρόν, παρατηρούμε, προεκτιμούμε και προετοιμαζόμαστε. Πολλά αλλάζουν. Πόσο και πώς, περιμένουμε να δούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.