ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ OKFEST ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

0
3614

Tο OKFest, η διοργάνωση που προάγει την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση,  επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στις 3-6 Μαΐου 2018.

Το φεστιβάλ  ανοιχτής γνώσης OKFest θα συγκεντρώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους από περισσότερες από 60 χώρες, για να μοιραστούν τις ικανότητες και τις εμπειρίες τους, ενθαρρύνοντάς τους, παράλληλα, να δουλέψουν μαζί, ώστε να «χτίσουν» εκείνα τα εργαλεία και τις συνεργασίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανοικτότητα ως θετική δύναμη αλλαγής. Η προηγούμενη διοργάνωση του OKFest έλαβε χώρα στο Βερολίνο  το 2014.

Αναμένεται ότι περισσότεροι από 1500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο θα αναπτύξουν στο OKFest του 2018 τις ιδέες τους και θα συνεργαστούν, ώστε να παράγουν θαυμάσιο έργο, με άξονα την ανοικτότητα και τα ανοικτά δεδομένα, την ανοικτή κουλτούρα, την ανοικτή επιστήμη και την ανοικτή γνώση“, δήλωσε ο Pavel Richter, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του φεστιβάλ.

Το OKFest, το οποίο, κατά μία ευρύτερη έννοια, ανήκει στην κοινότητα των ανοικτών δεδομένων, και του οποίου την διοργάνωση αναλαμβάνει το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge International), όπως επίσης και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτό, θα διαμορφωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινοτήτων. Πρόκειται για μία εκδήλωση που διαφέρει από μια παραδοσιακή διάσκεψη, καθώς καθοδηγείται από την ίδια την κοινότητα και αποτελείται από μία σειρά συνεδρίων, τα οποία επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν νέες πρακτικές και να πάρουν μέρος σε έναν διάλογο, σχετικό με την ανάπτυξη των ενδιαφερόντων τους.

Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα έναυσμα για την Ελλάδα και για την Θεσσαλονίκη στο να μοιραστούν πρωτοπόρες ιδέες, ιδέες από όλο τον κόσμο, στον χώρο των ανοικτών δεδομένων και της ανοικτότητας“,  δήλωσε σχετικά ο Χαράλαμπος Μπράτσας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση της κοινότητας της ανοικτής γνώσης παγκοσμίως και περιλαμβάνει επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με workshops, hackathons και άλλες δράσεις, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης, μιας και οι κοινωνικές εκδηλώσεις και το «κλίμα» του φεστιβάλ αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων δήλωσε: “Η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί ένα κέντρο για την καινοτομία, για τις νέες τεχνολογίες και για την ψηφιακή εποχή. Είναι πολύ σημαντικό να φιλοξενούμε εκδηλώσεις όπως το OKFest στην πόλη, πέρα από τις εσωτερικές, δικιές μας διοργανώσεις, που αφορούν την καινοτομία και την τεχνολογία, καθώς μας χρειάζεται η διεθνής εμπειρία, ένα παράθυρο στον κόσμο“.

Λίγα λόγια για τον οργανισμό OKF

Το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης είναι ένας παγκόσμιος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος επικεντρώνεται στην πραγματοποίηση της αξίας της ύπαρξης ανοικτών δεδομένων στην κοινωνία, βοηθώντας ομάδες της κοινωνίας των πολιτών να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να αναλάβουν δράση πάνω σε κοινωνικά προβλήματα. Το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης υλοποιεί αυτόν το σκοπό με τρεις τόπους:

  1. Αναδεικνύει την αξία των ανοικτών δεδομένων στο έργο των οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών,
  2. Παρέχει στους οργανισμούς τα εργαλεία και την τεχνογνωσία να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα ανοικτά δεδομένα,
  3. Δημιουργεί κυβερνητικά συστήματα πληροφόρησης που να ανταποκρίνονται στην κοινωνία των πολιτών.

Το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης αποτελείται από ένα δίκτυο ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ανοικτότητας και χρησιμοποιούν την δικαιοσύνη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση για να «ξεκλειδώσουν» πληροφορίες και να παρέχουν στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να διαμοιραστούν την γνώση.

Περαιτέρω ενημέρωση και ανακοινώσεις για προτάσεις θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο του OKFest καθώς και στον λογαριασμό του @OKFest στο twitter (hashtag #OKFest18).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.