ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ COVID 19

0
200

Ομάδες του Αριστελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εργάζονται πυρετωδώς συγκεντρώνοντας δεδομένα που καταγράφουν την πορεία του ιου και δείχνουν πότε και πώς μπορεί να βγούμε από την κρίση.
Με πρωτοβουλία ερευνητών/ερευνητριών του Εργαστηρίου Δεδομένων και Παγκόσμιου Ιστού (Datalab) του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε ένα δυναμικό διαδικτυακό παρατηρητήριο για την αποτύπωση και τη διερεύνηση συσχετίσεων πολλαπλών συνόλων δεδομένων σχετικά με την πανδημία COVID-19 (CovidDEXP – Covid-19 Data Explorations).
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ότι συγκεντρώνει πολλαπλές πηγές ανοικτών δεδομένων, από αξιόπιστους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, που αφορούν σε επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και από κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες (π.χ. δαπάνες υγείας, εμβολιασμοί πληθυσμού, ανθρώπινα δικαιώματα) και ορόσημα σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων και πολιτικών σχετικά με την πανδημία (π.χ. κλείσιμο σχολείων, ματαίωση εκδηλώσεων, πλαίσιο δοκιμών κι ελέγχων).
Στόχος είναι η εξερεύνηση και η επεξεργασία αυτών των δεδομένων ώστε να αναδειχθούν χρήσιμες συσχετίσεις και αλληλοεξαρτήσεις σχετικά με την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε κάθε χώρα μεμονωμένα.

Η αρχή της εξόδου: Σταδιακή άρση μέτρων από τα μέσα Μαϊου Η ομάδα του Δ Σαρηγιάννη
Τα μέτρα αποκλεισμού θα μπορούν να αρθούν σταδιακά από τα μέσα Μαϊου και μετά. Δηλαδή από τις 10-18 Μαϊου, συντεταγμένα και σταδιακά θα αρχίζουμε να επιστρέφουμε σε αυτό που ορίζαμε ως καθημερινότητά μας.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το υπολογιστικό μοντέλο του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ENVELAB και η ομάδα του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το «Εκθεσίωμα και την Υγεία» του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας .
Ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επικεφαλής της ομάδας εξηγεί : «Δουλεύουμε πάνω στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και λαμβάνουμε υπόψη μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και λαμβάνουμε υπόψη μας τις τάσεις που καταγράφονται. Εδώ και μερικές ημέρες έχουμε περάσει την κορυφή της κορύφωσης αυτού του κύματος της επιδημίας στη χώρα μας και βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους , στην αρχή της αποδρομής. Πίσω από αυτό το μοντέλο που κάνει προβολή στην κοινότητα και λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφοροποιήσεις του πληθυσμού, προσπαθούμε να το επικαιροποιήσουμε . Τα μέτρα αποκλεισμού που λήφθηκαν ιδίως μετά το κλείσιμο των σχολείων ήταν αποφασιστικά και με βάση τα στοιχεία που έχουμε μετά από τις 10 , 18 Μαϊου , το μοντέλο μας δείχνει ότι σταδιακά θα μπορούμε συντεταγμένα να βγούμε έξω». Η ερευνητική ομάδα εξετάζει επίσης την περίπτωση λήψης μέτρων χωρικά εστιασμένων. Δηλαδή μέτρα άρσης του περιορισμού μετακίνησης με διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή.

Η ομάδα του Nanotexnology 2020

«Στις αρχές Ιουνίου προβλέπεται να υπάρξει μείωση κρουσμάτων 40.5% στην Ευρώπη και 30% στις ΗΠΑ»
Αυτή την τάση καταγράφουν τα διαγράμματα που ετοιμάζει καθημερινά η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας Nanotexnology 2020 που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα γραφήματα , η περίπτωση της Νοτίου Κορέας , είναι αξιοπρόσεκτη καθώς φαίνεται πως το ξέσπασμα της πανδημίας καταγράφηκε σε δύο φάσεις:
-Η πρώτη φάση ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και από τις 18 έως τις 29 Φεβρουαρίου όπου υπήρξε μια καταγραφή κρουσμάτων και υπήρξε απαγόρευση συγχρωτισμού και στη συνέχεια από τις 16 Μαρτίου και μετά όπου συνέβη μια χαλάρωση των μέτρων και επιτράπηκαν πτήσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ γεγονός όμως που οδήγησε και πάλι σε αύξηση των κρουσμάτων .
Εκτός από την Αυστρία ,οι περισσότερες από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βγαίνουν από την καραντίνα την ίδια περίπου περίοδο, στις αρχές Μαϊου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για την καταγραφή νέων κρουσμάτων .

Οι περιπτώσεις Ιαπωνίας, Σιγκαπούρης και Ταϊβάν

Χώρες στην Ασία όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταιβάν είχαν αρχικά λίγες περιπτώσεις COVID-19 . Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως είδαμε μια σημαντική αύξησή τους. Γι αυτόν τον λόγο θα πρέπει οι περιπτώσεις αυτές να εξεταστούν διεξοδικότερα.

Η Σουηδία και η Δανία

Αυτές οι δύο χώρες αρχικά είχαν μια μεγάλη καταγραφή κρουσμάτων . Παρόλα αυτά η Σουηδία δεν πήρε μέτρα όπως άλλες χώρες της ΕΕ , ενώ η Δανία ολοκλήρωσε το lockdawn στις 13 Απριλίου.

https://www.nanotexnology.com/index.php/nanotexnology-observes-the-current-situation-worldwide-1

Το CovidDEXP είναι διαθέσιμο δημόσια μέσω του ιστοτόπου https://covid19.csd.auth.gr

Home

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.