ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ

0
1064

opera gia paidiaΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ γράφει η Κατερίνα Νικολάου / [email protected]

Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια να γίνει μια πρώτη επαφή των παιδιών με την όπερα συντελείται στο κινηματοθέατρο Κολοσσαίο. H όπερα για παιδιά “Ο Ιππότης του Χιονιού” από την ομάδα “2ART” μετά την περσινή επιτυχία στο ΘΕΑΤΡΟ “ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ’ συνεχίζουν και φέτος χαρίζοντας για 50 περίπου λεπτά ένα φαντασμαγορικό θέαμα και μια πρώτη επαφή των παιδιών με την όπερα.

Η παράσταση είναι πολύ καλοφτιαγμένη, μια παραγωγή που σέβεται τον εαυτό της και τον θεατή. Απευθύνεται σε παιδιά από 3-4 μέχρι και 13-14 ετών αλλά και ως ενήλικας την παρακολούθησα άνετα κι ευχάριστα κι έφυγα “με ελαφρύ” κεφάλι”. Η διάρκεια της παράστασης και η ένταση του ήχου  είναι άριστα ρυθμισμένες ώστε να είναι ικανοποιητικές και όχι ενοχλητικές.

Είναι μια μαγευτική εμπειρία με 20 επαγγελματίες μουσικούς και τραγουδιστές, προσεγμένα σκηνικά και κοστούμια και σε κόστος θέασης χαμηλό σε σχέση με την ποιότητα του θεάματος.  Η κρίση έχει και τα καλά της, αφού κατέστησε τέτοια θεάματα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό.

Πολύ καλή δουλειά.

Η άποψη του θεατή

Η αναγνώστρια του Thinkfree Πολυξένη Πομάκη είδε την παράσταση και μας έστειλε την άποψή της.

Η παράσταση αυτή ήταν μια ευκαιρία να έρθουν τα μικρά παιδιά σε επαφή με την όπερα, ένα μουσικό θεατρικό είδος, όχι τόσο διαδεδομένο στην πατρίδα μας, που θεωρείται κάπως ελιτίστικο. Και μόνο σαν ιδέα την βρίσκω πρωτοποριακή.
Τα όμορφα, λαμπερά κουστούμια και τα λιτά σκηνικά, που απέδιδαν αποτελεσματικά την ατμόσφαιρα του χιονισμένου ρωσικού δάσους, σε έβαζαν μέσα στο μαγευτικό κλίμα του παραμυθιού.
Η ζωντανή ορχήστρα που συνόδευε τα τραγούδια φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τα μουσικά όργανα (μουσική παιδεία) και ήταν εντυπωσιακό ότι τα μικρά παιδιά εκτιμούσαν τη μουσική και χειροκροτούσαν τον μαέστρο και τους μουσικούς.
Οι ηθοποιοί- τραγουδιστές πολύ καλοί εκφραστικά και κινησιολογικά. Σε κάποια σημεία, όμως ήταν δύσκολο να κατανοηθούν όλα τα λόγια των τραγουδιών.
Η ιστορία απλή, ώστε να είναι κατανοητή από τα μικρά παιδιά με το ανάλογο ηθικό μήνυμα και τη νίκη του καλού έναντι του κακού.
Στην παράσταση πήγα με τη μικρή μου ανιψιά που της άρεσε πολύ και απογοητεύτηκε που είχε μικρή διάρκεια, ενώ εγώ έπιασα τον εαυτό μου να απολαμβάνει την παράσταση περισσότερο κι από ό,τι μια παράσταση ενηλίκων!

Πληροφορίες για την παράσταση

ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

Είκοσι συντελεστές ζωντανεύουν 110 χρόνια μετά την σύνθεση της, την πρώτη όπερα για παιδιά, σε μια λαμπερή παραγωγή, με Πριγκίπισσες, Μάγους και Ιππότες.

Εννέα τραγουδιστές και εννιαμελής ορχήστρα ζωντανεύουν την ιστορία του «ΙΠΠΟΤΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ» σε ένα μουσικό θέαμα, που θα εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας.

Η αυλαία ανοίγει με τις πριγκίπισσες να παίζουν, απείθαρχες και εγωκεντρικές καταλήγουν να μαλώνουν και δεν ακούν ούτε την ίδια τους τη μητέρα που έρχεται. Εκείνη σε μια στιγμή έντασης εύχεται αντί για τις αχάριστες κόρες να είχε ένα γιο. Τότε ξεσπάει μια χιονοθύελλα που παίρνει μακριά τις πριγκίπισσες. Όταν το χιόνι καταλαγιάζει εμφανίζεται ο Ιβάν, ο Ιππότης του Χιονιού, που ανακοινώνει στην Τσαρίνα πως είναι ο γιος που ζήτησε. Εκείνη παρά τη χαρά για την άφιξη του, μετανιώνει για την τιμωρία που είχαν οι κόρες της και θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο. Βλέποντας την μεταμέλεια και την λύπη της Τσαρίνας ο Ιβάν της λέει πως θα πάει να τις βρει και να τις φέρει πίσω.

Βαθιά μέσα στο δάσος οι Πριγκίπισσες είναι φυλακισμένες στο σπίτι ενός Μάγου. Συναντώντας τον Ιβάν του λένε πόσο μετανιωμένες είναι για τη συμπεριφορά τους, πως θέλουν να επανορθώσουν που στεναχώρησαν τη μητέρα τους και του ζητάνε να τις βοηθήσει να γυρίσουν στο παλάτι. Εκείνος μετά από τρεις προσπάθειες καταφέρνει να σκοτώσει το Μάγο και να ελευθερώσει τις αδελφές του.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Η μουσική, ρομαντική και χαρακτηριστικά Ρωσική, δημιουργεί τον καμβά πάνω στον οποίο κτίζεται μια ιστορία με έντονο ηθικοπλαστικό ρόλο. Η άρρηκτη σχέση του λάθους και της τιμωρίας θα μάθει στους ήρωες ότι τα σφάλματα έχουν συνέπειες, που πολλές φορές αναιρούνται με δυσκολία. Τελικά η αγάπη έναντι του χρήματος δίνει τη λύση. Με φόντο ένα παλάτι, αλλά και τα σκοτεινά χιονισμένα Ρωσικά δάση, πριγκίπισσες, τσαρίνες, μάγοι και ιππότες θα μπλεχτούνε σε χιονοθύελλες και μάχες μέσα σε ένα πραγματικά παραμυθένιο κόσμο.

Ο César Cui και ο «Ιππότης Του Χιονιού»

«…έχω μια πολύ δελεαστική πρόταση, να γράψω μια όπερα-παραμύθι για παιδιά, με τρεις σολίστες και δίφωνη χορωδία. Ομολογώ πώς είναι κάτι νέο και πολύ δελεαστικό …» César Antonovich Cui, 1905

Ο «Ιππότης Του Χιονιού» ολοκληρώθηκε το 1906 και η πρεμιέρα του είχε τόση επιτυχία που αμέσως προτάθηκαν στον Cui άλλες τρεις όπερες για παιδιά. Έχοντας γράψει πολλά έργα για πιάνο, για σύνολα δωματίου, πολλά χορωδιακά και διάφορα ορχηστρικά έργα, ο Cui είναι κυρίως γνωστός για τις σημαντικές δουλειές του στην όπερα. Η εισαγωγή όμως, της ιδέας της όπερας για παιδιά τον κάνει πρωτοπόρο.

Στον «Ιππότη του Χιονιού» συνεργάζεται με τη λιμπρετίστα Marina Stanislavovna Pol, και βασίζουν την ιστορία τους σε παραδοσιακά Ρωσικά παραμύθια. Έξι Πριγκίπισσες, η Τσαρίνα, ένας νεαρός Ιππότης και ο απειλητικός Μάγος-πουλί μπλέκονται σε περιπέτειες με φόντο τα αχανή παγωμένα Ρωσικά δάση.

Μετά την πρώτη πρεμιέρα στη Γιάλτα το 1906 ακολούθησε επίσημη πρεμιέρα στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης το 1908. Από τότε και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε, το έργο παρουσιάστηκε αρκετές φορές ακόμα και στα σοβιετικά χρόνια.

Συντελεστές

Μουσική: César Antonovich Cui
Λιμπρέτο: Marina Stanislavovna Pol
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Ενορχήστρωση – Μουσική Προετοιμασία/Διεύθυνση: Θεόδωρος Αλβανός
Προσαρμογή στα Ελληνικά: Αθανάσιος Κολαλάς
Φωτισμός: Ανέστης Άγκος
Υλοποίηση Video: Waft-Design

Σταματία Μολλούδη – Τσαρίνα
Βασίλειος Γκουνέλας – Μάγος
Δημήτριος Καρολίδης – Ιππότης
Πέτρος Πουτιός – Ιππότης
Δανάη Κυρίτση – Πριγκίπισσα
Ζωή Λιάπη – Πριγκίπισσα
Κατερίνα Μήρτσιου – Πριγκίπισσα
Σοφία Χατζηστεργίου – Πριγκίπισσα
Αντιγόνη Χαλκιά – Πριγκίπισσα
Νατάσα Κοψαχείλη – Πριγκίπισσα
Κυριακή Ιωακειμίδου – Πριγκίπισσα
Αλέξανδρος Γούνης – Φλάουτο
Αλέξανδρος Άγγελος Φακιολάς – Κλαρινέτο
Αντώνης Βασιλειάδης – Κρουστός
Αθανάσιος Κανδύλας – Τσέλο
Στέλλα Τέμπρελη – Τσέλο
Κωνσταντίνος Αναστασιάδης – Βιολί 1
Αναστασία-Άρτεμις Δημοπούλου – Βιολί 2
Λυγία Μηλιά – Κοντραμπάσο

Τιμές Εισιτηρίων

7 ευρώ μαθητικό (φοιτητικό, πολυτέκνων, κατόχων καρτών ανεργίας)
10 ευρώ ενηλίκων

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ Βασ. Όλγας 150, 2310 834996

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κάθε Σάββατο στις 5:00μ.μ.

Τρίτη και Πέμπτη πρωί παραστάσεις για σχολεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.