«ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ»: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 2/3 ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

0
1005

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 6.30, στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92), η Τζένη Μανάκη παρουσιάζει το βιβλίο της «Η σκιά της αμφιβολίας». Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Φωτεινή Χρηστίδου. Οι ηθοποιοί Δημήτρης Τσιλινίκος και Μαρία Χριστοφίδου θα αποδώσουν με τρόπο θεατρικό κείμενα του βιβλίου.

Με πυρήνα του έργου την πολλαπλότητα των προσωπείων του ατόμου, ως γενεσιουργού αιτίας αμφιβολιών που δημιουργούνται στο ίδιο το άτομο όσο και στο ανθρώπινο περιβάλλον του, η συγγραφέας, με γλαφυρό τρόπο και πολύ καλή χρήση της γλώσσας ξετυλίγει έναν ενδιαφέροντα, πολυπρόσωπο, απολαυστικό μύθο, που ταξιδεύει τον αναγνώστη από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στο Παρίσι, τη Νορμανδία, τη Χαβάη. Πρόκειται για μία πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενός άντρα, του Γιάννου και μίας γυναίκας, της Ειρήνης, που κάποτε στη φοιτητική τους ζωή, στο Παρίσι, γνωρίστηκαν τυχαία και αγαπήθηκαν. Τους ένωσε το κοινό ενδιαφέρον τους για την Τέχνη. «Για μένα ο Γιάννος ήταν μια επαφή με την αθωότητα, είχαμε τις ίδιες αμφιβολίες, σκεφτόμασταν με τον ίδιο τρόπο», μονολογεί η Ειρήνη. Αυτός ο έρωτας είναι η αφορμή για ανάλυση των σκέψεων, συναισθημάτων, αμφιβολιών και εμμονών των ηρώων με συχνές καταβυθίσεις στον ψυχικό τους κόσμο. Ο Γιάννος συλλογίζεται: «Έθετα τον εαυτό μου κάτω από μικροσκόπιο, πραγματοποιώντας βουτιές στο ψυχικό μου κόσμο, κι εξέταζα με την επιμονή και επιμέλεια επιστημονικού ερευνητή τις μεταλλάξεις μου, που προέκυπταν από κοινωνικούς, κυρίως, καταναγκασμούς. Αναρωτιόμουν αν ήμουν εγώ το ίδιο άτομο ως γιος της μάνας μου, ή αν είχα κάποια σχέση μ’ εκείνον το νεαρό ερωτευμένο στο Παρίσι. Πώς με είδε η Ειρήνη τόσα χρόνια μετά, ή ακόμη κι εκείνη η πόρνη στη Μόσχα, ή η Μαρίνα που εξοργίστηκε τόσο, καθόλου άδικα, μ’ εκείνον τον υποκριτή που υπήρξα απέναντί της;»

Η Κατερίνα Σπυροπούλου, απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας του ΑΠΘ, dr Γαλλόφωνης και Συγκριτικής λογοτεχνίας, ParisXIII Villetaneuse, Chargée de communication – Institute Francais Thessalonique. γράφει για το έργο: «Για τη συγγραφέα, κάθε ανθρώπινη ύπαρξη είναι μια ανοικτή, διαρκώς μεταβαλλόμενη δυνατότητα, που κατευθύνεται προς ένα απροσδιόριστο μέλλον. Η ιδέα της πολλαπλότητας του ατόμου, της διάσπασης και ανασύνθεσής του, αλλά και της αναπόδραστης αντιμετώπισης της αλήθειας, διατρέχει όλο το έργο. «Η Σκιά της Αμφιβολίας» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, σε κλασικό ύφος που χαρακτηρίζει τη συγγραφέα και η οποία κατορθώνει να μετατρέψει την πραγματικότητα της εμπειρίας σε έργο τέχνης. Είναι ένα μυθιστόρημα μέσα σε μυθιστόρημα, με ρεαλιστική θεματική που, παρά τις διαψευσμένες και εφαπτόμενες ερωτικές σχέσεις και την απώλεια της κεντρικής ηρωίδας, μας επιφυλάσσει αισιόδοξο τέλος, προδιαγράφοντας νέο ξεκίνημα ζωής για τον κεντρικό ήρωα Γιάννο».

Προηγούμενο άρθροΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ 1/3
Επόμενο άρθρο«ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ»: ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ…
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.