Όταν έρχεται η μνήμη…

0
5770

Το πρώτο μυθιστόρημα του Θεσσαλονικιού Μιχάλη Κεσσόπουλου κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Πηγή. “Τα Λιοντάρια πεθαίνουν στο Μόναχο από χοληστερίνη” είναι ο τίτλος και παρακολουθούμε μια συγκλονιστική διήγηση για τον νόστο και τη νοσταλγία, για το πάθος της επιστροφής και για τον μετεωρισμό ενός ανθρώπου ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον. Για την απόπειρα ενός λιονταριού να αποφύγει να πεθάνει από χοληστερίνη.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο προφίλ του στο facebook, “Ο Αμερικανός βιολόγος Stephen Jay Gould αναφέρει πως ” η ανάγκη να διηγηθούμε αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Ήρθε νομίζω και η δική μου σειρά να ικανοποιήσω αυτό το κομμάτι της ύπαρξης μου. Μια πρώτη λογοτεχνική απόπειρα, ένα μυθιστόρημα, κάθε κεφάλαιο του οποίου ξεκινά με ένα ποίημα του Καβάφη”.

Όλες οι επιστροφές έχουν πόνο, γιατί είναι καταναγκαστικές και ηνίοχός τους είναι η µνήµη. Περισσότερο όµως είναι επικίνδυνες, γιατί σ’ αυτές συγκρούονται οι δύο διαστάσεις του χρόνου, το παρελθόν και το παρόν, και κινδυνεύει η τρίτη, το µέλλον. Στη δική του περίπτωση η επιστροφή ήταν αδιανόητη. Πίστευε πως είχε διαγράψει κάθε ψήγµα µνήµης από το µυαλό του. Μα φευ! Ό,τι ζήσαµε είναι πάντα παρόν και δεν ξεριζώνεται. Σαν έτοιµος από καιρό, σαν θαρραλέος, αποφάσισε να µπει στη σκουληκότρυπα του σύµπαντός του και να αντιµετωπίσει τους Κύκλωπες της ζωής του. Κάπου στην ιταλική πραγµατικότητα και πιο συγκεκριµένα στη Φλωρεντία, ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Λεόντιος Δηµητριάδης ταράζεται, όταν µια µέρα λαµβάνει ένα γράµµα από κάποιο άγνωστο χέρι, που προέρχεται από την πρότερη ζωή του στην Ελλάδα. Το παρελθόν που τόσο κόπο κατέβαλε ο λόγιος καθηγητής για να ξορκίσει, εµφανίζεται, από το πουθενά, για να τον γραπώσει και να διαλύσει συθέµελα τη νέα του ζωή. Ο καθηγητής επιστρέφει στην πατρίδα του για να ανακαλύψει εκ νέου όλα όσα άφησε πίσω του και πάνω από όλα να βρει µια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή και τον έρωτα.

*Ο Μιχάλης Κεσσόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, όπου έκανε και το µεταπτυχιακό του. Εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Έχει συγγράψει µια σειρά από βιβλία εκπαιδευτικού περιεχοµένου. Το µυθιστόρηµα “Τα Λιοντάρια πεθαίνουν στο Μόναχο από Χοληστερίνη” αποτελεί την πρώτη του απόπειρα στον χώρο της λογοτεχνίας.

Τα λιοντάρια πεθαίνουν στο Μόναχο από χοληστερίνη (2022), Εκδόσεις Πηγή

Τα Λιοντάρια πεθαίνουν στο Μόναχο από Χοληστερίνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.