Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού Δρ Θεοχαρίδης «Υπάρχουν μορφές του αυτισμού που θεραπεύονται»

0
312


Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.
«Ο αυτισμός είναι ένα φάσμα συνδρόμων που εμφανίζεται σε παιδιά 2-3 ετών και χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην επικοινωνία, κοινωνικότητα, ομιλία και μάθηση, αλλά και άστοχες επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Δυστυχώς ακόμη θεωρείται ψυχιατρική νόσος.
Η συχνότητα του έχει φτάσει σε 1 στα 50 παιδιά χωρίς να υπάρχει ούτε συγκεκριμένη παθογένεση ούτε αντικειμενικοί διαγνωστικοί παράγοντες. Περίπου 50% των παιδιών κάνουν αναστροφή στα 3 περίπου χρόνια ενώ ως τότε εξελίσσονταν φυσιολογικά», επισημαίνει ο Δρ Χάρης Θεοχαρίδης , καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο TUFTS , στη Βοστόνη.
Οι έρευνες
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή έχει δημοσιεύσει ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι η συχνότητα του αυτισμού είναι 5-10 φόρες μεγαλύτερη σε παιδιά με τη σπάνια ασθένεια μαστοκκύτωση, όπου οι ασθενείς έχουν αυξημένο αριθμό ενεργοποιημένων σιτευτικών κυττάρων σε όλους τους ιστούς. Στη συνέχεια, δημοσιεύσαμε ότι η συχνότητα αλλεργικών συμπτωμάτων και δυσανεξίας σε τροφές σε αυτιστικά παιδιά έφτανε μέχρι και 60% αυτών των παιδιών.
Μια άλλη ερευνητική ομάδα έχει δημοσιεύσει, ότι η ύπαρξη αυτοαντισωμάτων κατά του εγκέφαλου αυτιστικών παιδιών είχε ισχυρή στατιστική συσχέτιση με την ύπαρξη αλλεργικών συμπτωμάτων. Δημιουργήσαμε λοιπόν την υπόθεση ότι η πυροδότηση των σιτευτικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή νωρίς στην παιδική ηλικία, από περιβαλλοντικά, στρεσογόνα, η άλλα ερεθίσματα –πιθανώς σε συνδυασμό με κάποιες γονιδιακές μεταλλάξεις που δημιουργούν ευαισθησία-θα ελευθερώσει προφλεγμονώδεις και νευροτοξικες ουσίες, οι οποίες θα καταστρέψουν τον προστατευτικό έντερο-αιματολογικό και αιματεγκεφαλικο φραγμό και θα επιτρέψουν στις τοξικές ουσίες να προκαλέσουν εστιασμένη φλεγμονή στις περιοχές του εγκέφαλου που είναι κρίσιμες για τη συμπεριφορά και την ομιλία. Βασισμένοι σε αυτές τις παρατηρήσεις, ανακαλύψαμε ότι ένα ισχυρό ερέθισμα των μεσοκυττάριων είναι το πεπτίδιο νευροτενσίνη και δημοσιεύσαμε ότι το επίπεδό του στον ορό των αυτιστικών παιδιών είναι πολύ υψηλότερο των φυσιολογικών.
Συμπληρώματα που βοηθούν
Ο Δρ Θεοχαρίδης εξηγεί: «ανακαλύψαμε ότι η νευροτενσίνη προκαλεί διαίρεση και μετακόμιση των μιτοχονδρίων στην επιφάνεια των σιτευτικών κυττάρων και απελευθέρωση του γονιδιακού τους υλικού. Αυτό παραγνωρίζεται από τον οργανισμό ως μικροβιακό υλικό και ο οργανισμός δημιουργεί ισχυρή φλεγμονή πιστεύοντας ότι έχει υποστεί λοίμωξη γιατί τα μιτοχόνδρια ήταν μικρόβια τα όποια απέκτησαν συμβιωτική σχέση με τα κύτταρα μας πριν από εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια δημοσιεύσαμε ότι το μιτοχονδριακό DNA ήταν αυξημένο στον ορό των ίδιων αυτιστικών παιδιών που είχαν αυξημένη νευροτενσίνη. Τέλος, δείξαμε ότι η λουτεολίνη μπορεί να αναστείλει την πυροδότηση των σιτευτικών κύτταρων από την νευροτενσίνη και δημιουργήσαμε 3 συμπληρώματα διατροφής με συνδυασμό λουτεολίνης και κερκετίνης για την αντιμετώπιση του αυτισμού. Δημιουργήσαμε τρία συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση του αυτισμού (NeuroProtek, NeuroProtekLowPhenol , BrainGain-www.algonot.com) Τα συμπληρώματα παράγονται σε εργοστάσιο πιστοποιημένο από το FDA των ΗΠΑ και 2 δημοσιευμένες κλινικές μελέτες με το NeuroProtek έδειξαν βελτίωση σε αλλεργικά συμπτώματα, βλεμματική επαφή και κοινωνικότητα σε 60% των παιδιών σε 4-6 μήνες, ενώ 10-15% των παιδιών άρχισαν να μιλούν σε 6-12 μήνες. Πιστεύω ότι ο αυτισμός είναι μια νόσος αυτοφλεγμονής στον εγκέφαλο και ότι είναι αναστρέψιμος τουλάχιστον σε κάποια υποομάδα ασθενών».

Ο Θεσσαλονικιός Δρ Χάρης Θεοχαρίδης
Ο Χάρης Θεοχαρίδης φοίτησε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο YALE των ΗΠΑ απ΄όπου έλαβε πτυχίο Βιολογίας και Ιατρικής. δύο μάστερς (MS MPhil 1975) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD 1978)
Μετεκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη (1988-93). Του απενεμήθηκε επίσης το Δίπλωμα GlobalLeadershipandManagement από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου TUFTS, και έγινε δεκτός για το Δίπλωμα Master of Public Administration ως Kennedy Fellow στο J.F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου HARVARD.
Το 1983 διορίστηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου TUFTS , όπου είναι τακτικός καθηγητής από το 1995.
Ο Δρ Θεοχαρίδης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Βιο-ιατρικής Έρευνας του Ιταλικού Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας. Από το 1986 επαναδιορίζεται συνέχεια ως Κλινικός Φαρμακολόγος της Επιστροπής Ελέγχου Φαρμάκων της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης ΗΠΑ. Από το 1984 χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, όπως και από Συλλόγους Ασθενών με περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και περίπου 5 εκατομμύρια για εγκαταστάσεις και όργανα


Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ https://www.autismfreebrain.org , http://www.brain-gate.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.