Παγκόσμια ημέρα θεάτρου: Όταν η τέχνη προάγει την ειρήνη

0
307


Κυριακή 27 Μαρτίου

Με την ευχή για ανοιχτά θέατρα, ειρήνη και πολιτισμό, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφουγκράζεται και στέκεται δίπλα στο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου) του Αμερικανού σκηνοθέτη θεάτρου και όπερας και διευθυντή φεστιβάλ, Peter Sellars.
«Το θέατρο αποτελεί όχημα για την ψυχική ανάταση του κόσμου, αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Αξίες όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η ουσιαστική αποδοχή του συνανθρώπου μας πηγάζουν μέσα από τη θεατρική πράξη», δηλώνει για τη σημερινή μέρα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.
Ο Peter Sellars, που επιλέχθηκε φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, για τη συγγραφή του Μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022, είναι γνωστός από τις πρωτοποριακές και μετασχηματιστικές ερμηνείες που απέδωσε σε κλασικά έργα, την προώθηση της μουσικής του 21ου αιώνα και της σύγχρονης μουσικής και τα προγράμματα συνεργασίας που είχε με μια εξαιρετική γκάμα καλλιτεχνών, δημιουργών και ερμηνευτών. Το έργο του φωτίζει τη δύναμη της τέχνης ως μέσο ηθικής έκφρασης και κοινωνικής δράσης.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το ΔΙΘ, με την έναρξη της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» στο Παρίσι και με το πρώτο μήνυμα να γράφεται από τον Ζαν Κοκτώ. Έκτοτε, εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, εκπροσωπώντας μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που το θέατρο έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.