ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΕΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ»

0
4698

Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Στις 2 Απριλίου το βιβλίο παγκόσμια ταξιδεύει περνώντας τις πόρτες των εκδοτικών οίκων και μπαίνοντας από πόρτες σπιτιών, σχολείων, βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων επιζητά  την προσοχή, το ενδιαφέρον, την αγκαλιά, τη μελέτη, το ξεφύλλισμα, την ανάγνωση του.

Και καθώς περνά σύνορα και συστήνεται γίνεται μάρτυρας ιστοριών που εμπεριέχουν μέσα τους χαρά, πόνο, φτώχεια, προσφυγιά, γέλιο, ελπίδα, πίστη και το όνειρο. Και τότε το βιβλίο αποφασίζει να προσγειωθεί και να δοθεί ολοκληρωτικά στα παιδιά και στους μεγάλους γιατί πιστεύει πως η ζωή δε σταματά, αντίθετα μαζί με το βιβλίο αποκτά ενδιαφέρον, δύναμη και μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο.

«Με το βιβλίο παρέα μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, μπορώ να οραματίζομαι, μπορώ να πραγματοποιώ, να κρίνω και να επιζητώ».

 Έλενα Αρτζανίδου, συγγραφέας

2 Απριλίου, Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου και Αυτισμού και ζητήσαμε από συγγραφείς, εικονογράφους, μεταφραστές, εκπροσώπους Βιβλιοπωλείων, Βιβλιοπώλες, Βιβλιοθηκονόμους, εκπροσώπους εκδοτικών οίκων, εκπαιδευτικούς και αναγνώστες το μήνυμά τους.

Υπάρχουν ευτυχώς και κάποια παιδικά λογοτεχνικά βιβλία που φτάνουν και σε μας τους ενήλικες σχεδόν από παντού και καθημερινά. Είναι τότε που τα μικρά παιδιά αναγνώστες δεν κουράζονται πολύ να μας εξηγήσουν ξανά και ξανά τι δεν καταλαβαίνουμε σ’αυτά. Είναι… Τα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Δεν τα κληρονομούμε από πουθενά. Τα δανειζόμαστε από τα παιδιά μας…

Ανδρέας Καρακίτσιος, καθηγητής ΤΕΠΑΕ, Παιδαγωγική Σχολή ΑΠΘ

 

Κάθε Βιβλιοθήκη ένα σκαλοπάτι στον κόσμο. Όλος ο κόσμος σε μια Βιβλιοθήκη. Ας τον ανακαλύψουμε…

Χρύσα Κουράκη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

 

Μια μέρα για να θυμόμαστε  πως στις ιστορίες υπάρχει  πάντα και η οπτική των παιδιών, γοητευτική, συναρπαστική , απρόβλεπτη, ειλικρινής. Κι έτσι  να θυμόμαστε πως πρέπει να γιορτάζουμε καθημερινά και αυτή την πραγματικότητα. 

Αγγελική  Δαρλάση, συγγραφέας-θεατρολόγος

 

Ανέκαθεν το βιβλίο ήταν μέρος της ζωής μου. Μικρός και μοναχικό όντας, μου έκανε συντροφιά κάτι ατελείωτα καλοκαίρια. Μετά, μεγαλώνοντας με βοηθούσε να ταυτίσω τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου με αυτά των ηρώων. Το κουβαλούσα και με ταξίδευε. Το διάβαζα μόνος μου και μου γνώριζε μια μεγάλη παρέα. Μαζί του ταξίδεψα σε μέρη που δεν έχω πάει, γνώρισα ανθρώπους που δε θα είχα γνωρίσει αλλιώς. Γι’αυτό κι εύχομαι με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου, να μη χρειάζεται στο μέλλον να τη γιορτάζουμε σαν κάτι ασύνηθες, σαν κάτι διαφορετικό. Γιατί το βιβλίο πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, κάτι απλό, συνηθισμένο και ζωτικό. Όπως η αναπνοή. Γιατί το βιβλίο είναι ανάσες…

Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας

 

 

Το διάβασμα κάνει καλό στην υγεία… Το διάβασμα συντελεί αποφασιστικά στη γλωσσική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη κάθε παιδιού. Ως γονείς και εκπαιδευτικοί, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καλλιεργήσουν καλές πρακτικές ανάγνωσης. Όμως για να κάνουμε το διάβασμα μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, πρέπει να γίνει μέρος και της δικής μας. Γιατί τίποτα δεν διδάσκει πιο αποτελεσματικά από το ίδιο το παράδειγμα. 

Ελένης Σταμπόγλη, εκδότρια στις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

 

Παραμύθια,ιστορίες,κακοί,καλοί,μεγάλοι,παιδιά,ζώα,φύση,δράκοι,παιχνίδια,σκοτάδι,φως, όσα υπάρχουν κι όσα δεν υπάρχουν πρωταγωνιστούν στα βιβλία για παιδιά που συχνά  απολαμβάνουν και οι μεγαλύτεροι.
Τα βιβλία ψυχαγωγούν, συντροφεύουν, νανουρίζουν, ενώνουν, κάνουν καλό στη ψυχή όλων μας.
Προσπαθώ όπου κι αν  βρίσκομαι να μεταδίδω την αγάπη μου και τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης ενός καλού παιδικού βιβλίου. Εύχομαι κι ελπίζω όλοι αυτοί που έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα των παιδιών να συνειδητοποιήσουν την αξία του βιβλίου και το πόσα πολλά έχει να προσφέρει σε ένα παιδί.

Xριστίνα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη των παιδικών βιβλίων στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

 

Μας συντροφεύουν, μας ταξιδεύουν, μας αφυπνίζουν, μας γαληνεύουν, μας νανουρίζουν.Λέξεις, κι άλλες λέξεις χτίζουν ένα σπίτι, ζωγραφίζουν ένα βουνό, μιλάνε για μια εχθροπραξία σ’ έναν μακρινό γαλαξία, παίζουν μια παρτίδα κροκέ. Σχεδιάζουν ένα ποτάμι, μια πόλη, ένα δάσος, έναν δράκο, το φεγγάρι, τα αστέρια, τον ήλιο. Μας κάνουν να σκάμε στα γέλια, να βάζουμε τα κλάματα. Αυτό κάνουν οι λέξεις και οι ζωγραφιές: μας λένε ιστορίες, είναι η φωνή των βιβλίων. Κι όποιος ακούσει αυτή τη φωνή τη θυμάται για πάντα.

Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας, μεταφράστρια , ηθοποιός.

 

 

Λίγοι ξέρουν  πως υπάρχει ένα όχημα που μπορεί να ταξιδέψει  στους πιο δύσκολους δρόμους, σε  μακρινές χώρες με διαφορετικούς ανθρώπους, να πετάξει στα σύννεφα και στα αστέρια, να βυθιστεί στους ωκεανούς, να περάσει μέσα από το χρόνο και να φτάσει  στο παρελθόν και το μέλλον. Τα ταξίδια μαζί του είναι ανέξοδα, ευχάριστα και τόσα πολλά ώστε να καλύπτουν πολλές ζωές. Όποιος το γνωρίσει δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Είναι το βιβλίο.

Γιώτα Φώτου, συγγραφέας

 

Μέσα από ένα παιδικό βιβλίο ζεις την ιστορία, τη γνώση, το ταξίδι, τη φιλία. Ζεις την περιπέτεια, τη θλίψη, τον πόλεμο, αλλά και την ελπίδα και την ειρήνη. Μέσα από ένα παιδικό βιβλίο μαθαίνουμε ολόκληρο τον κόσμο…

Δομινίκη Σάνδη, Υπεύθυνη Παιδικού Βιβλίου, Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Κάθε παιδί ζει σε δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον φανταστικό.  Αντίθετα απ’ τον πραγματικό, ο κόσμος της φαντασίας δεν υπακούει σε κανόνες και δεν σέβεται ούτε χώρο ούτε χρόνο.  Τίποτα δεν περιορίζει την φαντασία, μπορεί να γίνει ιστορία ή παραμύθι.  Και πιο σημαντικά, μπορεί να επηρεάσει το μέλλον ενός παιδιού πολύ περισσότερο απ’ ότι ο πραγματικός κόσμος. 

Σάντρα Ελευθερίου, εικονογράφος – συγγραφέας

 

Παιδικό βιβλίο σημαίνει: μαγικά ταξίδια, φανταστικές περιπέτειες, απίθανα γεγονότα, ξεχωριστοί φίλοι, συγκινητικές καταστάσεις, ξεκαρδιστικές περιγραφές, ώρες γεμάτες αγωνία, στιγμές χαλάρωσης. 

Άννα Κοντολέων, συγγραφέας

 

 

 

 

 

 

 

Σκεφτείτε τα σχολεία χωρίς παιδικά βιβλία. Τα όνειρα των παιδιών χωρίς ήρωες. Τις  ζωγραφιές χωρίς φαντασία. Τα παιδικά μας χρόνια χωρίς παραμύθια …  ένας κόσμος άχρωμος, δύσβατος, μοναχικός.  Όλοι, άνθρωποι,  ζώα και αντικείμενα έχουν να «πουν» τη δική τους ιστορία και θέλουν να την αφηγηθούν πρώτα στα παιδιά, μέσα από ένα βιβλίο! Αυτή είναι η κοινή μας γλώσσα και αφετηρία για έναν καλύτερο κόσμο, πλούσιο σε ιδέες, δράσεις και θετικές αξίες. Καλές αναγνώσεις!

Κατερίνα Τζαβάρα, εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας

 

 

Καθημερινά γευόμαστε την παραμυθία. Οι ιστορίες και τα παραμύθια λιώνουν στα στόματα μας. Τα αρώματα τους μυρώνουν τις στιγμές μας. Οι πλοκές των παραμυθιών γαργαλούν τον ουρανίσκο καθώς αρθρώνουμε τις λέξεις τους. Στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε όλοι μαζί ! Γι’ αυτό βιβλιο-φάτε, βιβλιο-πιείτε, βιβλιο- ονειρευτείτε και βιβλιο-απογειωθείτε με τα χάρτινα εισιτήρια διαρκείας για τους προορισμούς των παραμυθιών και των ιστοριών που μας καρτερούν…. Χρόνια πολλά βιβλία! Χρόνια πολλά παιδιά!!! Με παραμυθένιους χαιρετισμούς.

Δήμητρα Π. Πυργελή, Βιβλιοπώλης-συγγραφέας

 

Η προσωπική μου ματιά στα μονοπάτια της Φιλαναγνωσίας αποτυπώνεται στα λόγια του Τσβετάν Τοντορόφ «…Δεν μπορώ να κάνω χωρίς τα λόγια των ποιητών, χωρίς τα αφηγήματα των μυθιστοριογράφων. Μου επιτρέπουν να δώσω μορφή στα συναισθήματα που νιώθω, να βάλω σε τάξη τον ποταμό των ασήμαντων γεγονότων που αποτελούν τη ζωή μου. Με κάνουν και ονειρεύομαι… Ωστόσο, ως  αποκάλυψη του κόσμου, μπορεί να μεταμορφώσει τον καθένα μας εσωτερικά.» (Η λογοτεχνία σε κίνδυνο).

Μερόπη Ματζαρλή, δασκάλα-αναγνώστρια

 

Από μικρή διάβαζα βιβλία. Τρελαινόμουν με την μυρωδιά τους. Τα άνοιγα και ξεκινούσε το ταξίδι μου με την φαντασία. Ταξίδεψα μαζί με τον Φιλέα Φογκ 80 ημέρες για να κάνω τον γύρο του κόσμου και να κερδίσουμε μαζί το στοίχημα. Πήγα και γω καλοκαιρινές διακοπές στην Καστέλα με τον Αντώνη και τα τρία αδέρφια του και έτσι αγάπησα την Πηνελόπη Δέλτα και όλους αυτούς τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων τόσο τους παλιούς όσο και τους σύγχρονους όπου συνεχίζουν να εξιτάρουν την φαντασία μου. Είμαι τυχερή γιατι εδώ και 15 χρόνια δουλεύω στο παιδικό τμήμα βιβλιοπωλείου και το ταξίδι μου συνεχίζεται και έτσι μπορώ να μεταδίδω την χαρά του διαβάσματος στα παιδιά που με τόση αγάπη και περιέργεια περιμένουν να τους προτείνω το επόμενο αγαπημένο μου βιβλίο και να ξεκινήσουν και αυτά το επόμενο ταξίδι τους σε κόσμους μαγικούς…

Άννα Κασαρίδη, βιβλιοπώλης στον Παιδικό Ιανό της Μητροπόλεως στην Θεσσαλονίκη

 

Σε ένα κόσμο που κατακλύζεται από ψηφιακά μέσα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μύησης του παιδιού στον κόσμο του βιβλίου. Ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εξοικείωση του παιδιού με το παιδικό βιβλίο, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.  Το βιβλίο είναι το μέσο που θα διεγείρει τις αισθήσεις του παιδιού: όραση, αφή, όσφρηση, ακοή και.. γεύση! Προπάντων όμως θα διεγείρει τη φαντασία του και θα το οδηγήσει σε ένα μαγικό κόσμο ανακαλύψεων, μέσα από τις σελίδες των παιδικών βιβλίων.

Μήνυμα βιβλιοπωλείου «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου-Παναγιώτης και Δημήτρης Σπετσαρίδη

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου το μήνυμα της φετινής αφίσας είναι: Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο. Και μου ήρθε στο μυαλό ο στίχος που αποδίδεται στον Γιώργο Σαραντάρη ‘Κατάγομαι από τα παιδικά μου χρόνια / όπως από μια χώρα’ και συνεχίζω: καταγόμαστε από τις απαντήσεις που λάβαμε ή δεν λάβαμε όταν αναρωτιόμασταν, όταν δε ξέραμε πώς να διαχειριστούμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Τις στιγμές που βρήκαμε καταφύγιο και πετάξαμε πάνω στις σελίδες ενός βιβλίου, βγαλμένο από το ράφι μιας βιβλιοθήκης. Προς όλους όσους ενηλικιώθηκαν μέσα από τα βιβλία και σκέφθηκαν: αυτό το βιβλίο γράφτηκε για μένα!

Δαμιάνα Κουτσομίχα,Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή», Αμερικανική Γεωργική Σχολή

 

Το βιβλίο αποτελεί το καλύτερο ‘μέσο’ για να ταξιδέψει κάποιος στα πιο όμορφα συναισθήματα και στους πιο μαγευτικούς τόπους. Προσωπικά, αποτελεί ένα εργαλείο που με βοηθάει ως μητέρα αλλά και ως εκπαιδευτικός να προσεγγίσω με τον καλύτερο τρόπο πολλά από εκείνα τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τα παιδιά μου. Ένα μέσο για να περάσω μηνύματα και αξίες. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι για μένα μια ξεχωριστή μέρα.

Ιωάννα Γεωργιάδου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.