“ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ”: ΜΠΑΜΠΑ, ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ;

0
2365

“Ένα τελευταίο γράμμα”, Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικόνες: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Για τον κύριο Κώστα, ήταν η τελευταία μέρα στη δουλειά. Η τελευταία μέρα, που θα ήταν ο μοναδικός ταχυδρόμος ενός ολόκληρου νησιού. Ήθελε να το πει σε όλους, να τους αποχαιρετήσει. Αλλά τι παράξενο! Κανείς δεν ήταν στην πόρτα να τον περιμένει, όπως κάθε μέρα εδώ και πενήντα χρόνια…

Ένα βιβλίο για τα νέα, τις ιστορίες, τα αντίο, τα ευχαριστώ κι όλα όσα θέλουμε να μοιραζόμαστε, με γράμματα ή χωρίς.

Το βιβλίο με το παραπάνω οπισθόφυλλο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ίρις Σαμαρτζή κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Εικονογραφημένου βιβλίου Compostela ανάμεσα σε 240 έργα από 24 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Ο συγγραφέας στήνει την σύντομη ιστορία του στο εικονογραφημένο βιβλίο προκαλώντας από την πρώτο κιόλας σαλόνι το ενδιαφέρον και στη συνέχεια προκαλεί έκρηξη συναισθημάτων, όπως αυτό της θλίψης, της συγκίνησης για ένα επάγγελμα που χάνεται ως προς την αρχική του μορφή, αυτήν που το γράμμα και η κάρτα έφτανε χάρη στον ηρωισμό του πολλές φορές. Σήμερα κυρίως η επικοινωνία στα περισσότερα μέρη της Γης γίνεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Λόγος κοφτός, συναισθηματικός και εικόνες ολοκληρωμένες από τον συγγραφέα για τον άνθρωπο ταχυδρόμο.

Μαζί με το απολαυστικό και συγκινησιακό κείμενο έρχονται και οι εξαιρετικές εικόνες από την  Ίριδα Σαμαρτζή που καταφέρνει να γεννήσει επιπλέον αναγνώσεις. Ο αναγνώστης επιστρέφει πολλές φορές για να απολαύσει με προσεκτική ματιά τη λεπτομέρεια και νιώσει παράλληλα πολλά συναισθήματα που αυτές του γεννούν.

Γραμμές, χρώματα, άλλου τύπου προσεγγίσεις σπιτιών με ανάμεικτες τεχνικές δίνουν ένα υψηλό, αισθητικό, εικαστικό αποτέλεσμα.

Νομίζω πως η Σαμαρτζή σε αυτή την δουλειά της απέδειξε πως δίκαια είναι στην πιο ψηλή θέση των εικονογράφων θέτοντας ένα επιπλέον σκαλοπάτι στην τέχνη της που την πάει τόσο την ίδια όσο και την εικονογράφηση πολύ ψηλότερα.

Προτείνεται στο σπίτι, στο σχολείο, σε Βιβλιοθήκες και γιατί όχι σε αναγνώσεις στα πάρκα, στην ακρογιαλιά, στο πλοίο, στο λεωφορείο, στο αυτοκίνητο.

Παντού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.