3Ο PARTHENΩΝ FILM FESTIVAL Ή Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1
4044

Μια πρωτοβουλία νέων ανθρώπων με κοινή καταγωγή από τον Παρθενώνα Χαλκιδικής, που βρήκε ήδη ευρεία υποστήριξη από κοινό και φορείς

Ήταν καλοκαίρι του 2015, η χώρα βίωνε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της τα τελευταία χρόνια, όλα στρέφονταν γύρω από το δημοψήφισμα και τα capital controls είχαν «παγώσει» τα πάντα. Μια παρέα 5 φίλων και βασικά νέων ανθρώπων, η Μάγδα Βλάχου, ο Στράτος Αλεξόπουλος, ο Χρήστος Πολίτης, ο Φώτης Πολίτης και ο Άγγελος Μαλλίνης, οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή, είχαν ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές για ένα όχι απλώς όμορφο αλλά και σπουδαίο εγχείρημα.

«Το κοινό στοιχείο που μας διακατέχει, αν μπορώ να το πω, είναι ένα ασίγαστο πάθος για την τέχνη του κινηματογράφου και μια τεράστια αγάπη για τον τόπο μας. Έτσι γεννήθηκε και η αποστολή του festival, από την μια να παρουσιάσει αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου σε δημότες και τουρίστες και από την άλλη να συστήσει τον Παρθενώνα σε όσους περισσοτέρους γίνεται με ένα βιωματικό τρόπο” λέει στη thessnews ο Άγγελος Μαλλίνης, ένας από τους ανθρώπους «πίσω από το πανί» του Parthenώn Film Festival.

«Δεν είναι απλή διαφήμιση, είναι εμπειρία που δημιουργεί μνήμη και νοσταλγία και δέσιμο με τον τόπο, οι επισκέπτες θα το θυμούνται για πολλά χρόνια και θα αναζητήσουν τρόπους για να το ξαναζήσουν»

Τον Φεβρουάριο του 2015 πήραν την απόφαση να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ με ταινίες «οι οποίες μας ωρίμασαν ως σινεφίλ» και αυτές να προβληθούν σε ένα τόπο «στον οποίο έχουμε βαθιές ρίζες», τον Παρθενώνα, ένα παραδοσιακό οικισμό ‘‘διαμάντι’’, 5 χιλιόμετρα πάνω από τον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

«Θέλαμε όμως να υλοποιήσουμε το festival με τους δικούς μας όρους και την δική μας αισθητική. Έτσι τον Ιούλιο του 2015 ‘‘ξεφύτρωσε’’ το 1ο Parthenώn Film Festival- Σινεμά στο χωριό, χειροποίητο και περήφανο το οποίο εν μέσω μιας πρωτοφανούς πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα επιβολής των capital controls και το Σαββατοκύριακο του δημοψηφίσματος) αγαπήθηκε και στηρίχθηκε με πολλή ένταση από το κοινό δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι πετύχαμε» θυμάται.

Εκτός από τις προβολές, το Parthenώn Film Festival παρουσιάζει το φωτογραφικό αρχείο του Κωνσταντίνου Πετρίδη στην κεντρική προβλήτα του Νέου Μάρμαρα και στον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνα Χαλκιδικής (8-15 Ιουλίου).

Συνεργασία με το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος

Σήμερα, στον τρίτο χρόνο, το Parthenώn Film Festival βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων του καλοκαιριού στη Χαλκιδική, ενώ προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες στο πανέμορφο χωριό με τα πέτρινα σπίτια και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Έχει μάλιστα κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς, οργανισμούς στον κόσμο ο οποίος πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, γεγονός που ανανεώνει τα σχέδια για τα επόμενα βήματα: «Αυτά που ετοιμάζουμε τα επόμενα χρόνια είναι πραγματική έκπληξη. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να τα ανακοινώσουμε. Σίγουρα όμως θα συνεχίσουμε συνεργασίες και συνέργειες οι οποίες είναι για εμάς καθοριστικές».

Το ξαναζωντάνεμα του Παρθενώνα

Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμη κρίκος στην ιστορία του ξαναζωντανέματος του Παρθενώνα. Οι κάτοικοί του Παρθενώνα άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του ’70 για να εγκατασταθούν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Παρθενώνας εμφανίζεται πλήρως εγκαταλειμμένος. Τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα κτίσματα του οικισμού αναστηλώνονται και αναπαλαιώνονται, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο. Το 1985 ιδρύεται από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος “Ο Παρθενών”, που συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Ο Παρθενώνας σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

«Είναι και πολιτική πράξη…»

«Για εμάς το Parthenώn film festival αποτελεί εκτός από πολιτιστικό γεγονός και πολιτική πράξη η οποία δημιουργεί υπεράξια σε ένα συγκεκριμένο τόπο και μέσα από την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών (πολιτιστική διπλωματία) κεφαλαιοποιείται αποτελεσματικά η υπεραξία στην τοπική κοινωνία» λέει ο Α. Μαλλίνης. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ έχει ως αντικειμενικό σκοπό την ορθή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την απόλυτη θετική βιωματική εμπειρία. «Αυτό το είδος ενέργειας δεν είναι απλή διαφήμιση, είναι εμπειρία που δημιουργεί μνήμη και νοσταλγία και δέσιμο με τον τόπο, οι επισκέπτες θα το θυμούνται για πολλά χρόνια και θα αναζητήσουν τρόπους για να το ξαναζήσουν. Δεν υπάρχει καλύτερο marketing από αυτό». Σε επίπεδο συνεργασιών, τo Parthenώn Film Festival για το 2017 τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μεγάλος υποστηρικτής για δεύτερη χρονιά είναι ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής. Επίσης, υπάρχει συνεργασία με τον πρόεδρο του Νέου Μαρμαρά και με τον πολιτιστικό σύλλογο «Παρθενών» που είναι καθοριστική.

Κ.Γ.

3ο Parthenώn Film Festival
Το πρόγραμμα προβολών

Παρασκευή 14 Ιουλίου
21.30 | 4.1 Miles (2016) της Δάφνης Ματζιαράκη (μικρού μήκους)
22.00 | Ασανσέρ για Δολοφόνους (1958) του Louis Malle

Σάββατο 15 Ιουλίου
21.30 | Meshes of the Afternoon (1943) των Maya Deren και Alexander Hammid (μικρού μήκους)
21.45 | Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου (1985) του Woody Allen

Κυριακή 16 Ιουλίου
21.30 | Σύκο (2015) του Νικόλα Κολοβού (μικρού μήκους)
21.45 | Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (1964) του Jacques Demy

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 1/7/2017

Προηγούμενο άρθροΟ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ
Επόμενο άρθροΑπ.Ρίζος: “Η κιθάρα είναι ένα κομμάτι από τα φτερά μου!”
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.