ΤΟ “ΚΟΥΜΠΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ” ΠΟΥ ΝΙΚΑ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ!

0
2523

iliopoulos2

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Για να είναι καλό το παραμύθι θέλει μέλι και κανέλα, ηλιόσπορους και καταρράκτες, δηλαδή μια γλυκιά ιστορία που στην πορεία θα πικρίζει μεγαλουργώντας το κακό και προκαλώντας κάποιον ή κάποια να σχίσει δάση και βουνά για να φέρει το καλό.

Έτσι και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος κάνει στο παραμύθι του «Το κουμπί της Αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός», βάζει τα παραπάνω υλικά και χτίζει αυτό το όμορφο, τρυφερό, ευφάνταστο παραμύθι για την αγάπη με λέξεις δυνατές, ήρωες από παλάτια δύστροπους και καλοσυνάτους και ανθρώπους ταπεινούς, εργατικούς, αλλά πλούσιους σε συναισθήματα.

Όσο για τα πλούτη πάντα ένας βασιλιάς άπληστος τα αποζητά έτσι και στο παραμύθι, ενώ οι πολλοί που δεν τα έχουν βάζουν την ψυχή σε ότι πιο  απλό, όπως το γοητευτικό κουμπί καμωμένο και δοσμένο με χαρά και αγάπη από τα χέρια μιας μικρής ράφτρας…

Δυνατό και γλυκό παραμύθι με τις εικόνες από τα χέρια της Κέλλυς Ματαθία Κόβο να το κάνουν διπλά ελκυστικό και παράλληλα να κλείνουν το μάτι ή καλύτερα με του βατράχου τη μορφή να σου μιλούν στο αυτί .

Σε κάθε σαλόνι η εικονογράφος και καθώς το παραμύθι αποκτά και την φωνή της εικόνας, έξυπνα εμφανίζει τον βάτραχο- μέσα στο κείμενο δεν υπάρχει- θέλοντας και το πετυχαίνει να αποσπάσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να ακούσει αυτή τη δεύτερη εικονική φωνή.

Και έτσι ο  βάτραχος της πότε ολόκληρος, πότε εμφανίζεται με τα πίσω και άλλοτε τα μπροστινά άκρα, σου κλείνει το μάτι και ξεπηδά σαν αφηγητής ή ως άλλος μαγεμένος πρίγκιπας ή ως  καλή μάγισσα που θέλει να ενώσει τους φτωχούς και τους πλούσιους μόνο με αγάπη.

Μπορεί ένα κουµπί, χαρισµένο µε αγάπη, να αλλάξει την ιστορία µιας πολιτείας, της οποίας ο βασιλιάς µιλούσε µε άσχηµο και υποτιµητικό τρόπο και δίχαζε τον λαό; Ναι, όταν ο πρίγκιπας, που δεν είναι πια µικρός, αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αναδεικνύοντας την αξία της αγάπης, που δεν τη φτάνουν όλα τα χρυσά και ασηµένια κοσµήµατα του κόσµου.

Ένα βιβλίο για το πώς η αγάπη νικά τη ρητορική του µίσους.

Προτείνεται σε όλες τις ηλικίες, για όλες τις στιγμές σε κάθε χώρο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.