ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ Σ. ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ

0
2755


ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Ομήρου Οδύσσεια και Ομήρου Ιλιάδα, Σοφία Ζαραμπούκα, εκδ. Πατάκη

Δεν είδα την πατρίδα μου
Γλυκύτερο στον κόσμο

Οδύσσεια σημαίνει ατελείωτες
περιπέτειες, τόπους της φαντασίας,
αγώνες με τέρατα της φύσης αλλά
και ωραίες μαγικές συναντήσεις που μπορεί
να σε παρασύρουν, να σε κάνουν να
ξεχάσεις τον σκοπό σου,
Αυτά και άλλα πολλά μας διηγείται
ο Όμηρος που έζησε στην Ελλάδα
του όγδοου αιώνα π.χ., στο πρώτο
λογοτεχνικό έργο της Ευρώπης.


Αυτά γράφει στο οπισθόφυλλο της Οδύσσειας η Σοφία Ζαραμπούκα, που πρώτο κυκλοφόρησε, όπως και η Ιλιάδα, από τις εκδόσεις Κέδρος το 1987.
Σήμερα με ιδιαίτερη αισθητική και ανανεωμένη ματιά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η Σοφία Ζαραμπούκα, ύστερα από βαθιά μελέτη της Οδύσσειας και της Ιλιάδας κατάφερε να καταθέσει ένα συμπυκνωμένο, μεστό, με δύναμη έργο που εύκολα μπορεί να διαβαστεί, να αγαπηθεί και να μαγέψει όλους τους αναγνώστες.

Οι εικόνες της δε είναι αριστούργημα.
Εικόνες που μπορούν από μόνες τους να διαβαστούν, να ταξιδέψουν τον αναγνώστη στο μακρινό παρελθόν, να τον αρπάξουν και να τον καθίσουν για να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες και να νιώσει την συγκίνηση και το μεγαλείο της εποχής, μαζί με τον πόνο, τον φθόνο και το ταξίδι.
Κορμιά αρχαιοελληνικά που τα χαρακτηρίζει η κίνηση, η ζωντάνια και η εποχή.

Όπως η ίδια μας αποκαλύπτει πολλές εικόνες έγιναν αφού πρώτα η ίδια παρατήρησε, μελέτησε τα πρωτότυπα που κοσμούν αρχαία αγγεία που βρίσκονται σε Μουσεία της Ευρώπης, όπως Παρίσι, Βερολίνο, Ιταλία, Βιέννη, Ρωσία…


Προτείνονται στο σπίτι για να διαβαστούν και να συζητηθούν από την οικογένεια.
Στο σχολείο και στη συνέχεια να αποφασίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί το Μουσείο που μπορεί να τους φιλοξενήσει για να διαβαστούν και να ακουστούν ανάμεσα σε αρχαία γλυπτά και αγάλματα τα λόγια του Ομήρου που μάγεψαν και έδωσαν πληροφορίες στην Ανθρωπότητα, αλλά και τη νέα πνοή που φρόντισε να καταθέσει με την εξαιρετική απόδοση, το σεβασμό και τη μαεστρία η Σοφία Ζαραμπούκα.
Φυσικά πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις Βιβλιοθήκες.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ
Επόμενο άρθροΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.