Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΣΗΜΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

0
2064

Η πλέον αναγνωρίσιμη φωτογραφία της 21ης Αυγούστου του 1904, όπου ο Παύλος Μελάς φωτογραφήθηκε ένστολος (με τη γνωστή στολή του Μακεδονομάχου) από το Λαρισαίο φωτογράφο Γεράσιμο Δαφνόπουλο. Ο ίδιος ο Μελάς περιγράφει την ιστορία αυτής της φωτογραφίας στη σύζυγό του Ναταλία ως εξής: ‘Ένας φίλος μου, ο ανθυπολοχαγός Λούφας, ο οποίος μου παρέχει άσυλο από της αφίξεώς μου, ηθέλησε να κάμω την φωτογραφία μου. Συγκατετέθην εις τούτο. Σου στέλνω σήμερον το πρώτον αντίτυπον, αλλ’ υπό τον όρον να μην ιδή το φως της ημέρας. Αν πέσω εκεί, ας είναι μία ανάμνησις εις σε και τα παιδάκια μου.’ Είναι η τελευταία φωτογραφία του Μελά και έμελλε να γίνει η πιο διάσημη φωτογραφία-σύμβολο ολόκληρου του Μακεδονικού Αγώνα, μέσα από τις δεκάδες αναπαραγωγές σε επιστολικά δελτάρια, αφίσες, ζωγραφικά πορτραίτα και εμβλήματα.

Ο Γ. Ιακωβίδης εμπνεύστηκε από τη φωτογραφία και φιλοτέχνησε τον πίνακα που παρουσιάζει τον Π. Μελά με τον μακεδονικό ντουλαμά.

Πηγή: www.facebook.com/MuseumOfMacedonianStruggle

Προηγούμενο άρθροΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΥΑ ΓΡΑΒΑΤΑ: ONE MAN SHOW ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Επόμενο άρθροΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΙΩΝΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ (21/10)!
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως πολιτιστικός συντάκτης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.