Περπατώντας στη νέα παραλία, μαθαίνεις ιστορία

0
571

Παραμονές αυτής της τόσο διαφορετικής επετείου που τιμήσαμε, την ώρα που περπατούσα –καθιερωμένα πια- στη Νέα Παραλία, έμαθα λίγη ακόμη ιστορία αυτή τη φορά από μαθητές και μέλη θρακικών σωματείων.
Στο ύψος σχεδόν του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς ένα μνημείο ξεχωριστό έτυχε –ευτυχώς- της προσοχής μου.
Το μνημείο που αφιερώθηκε στη Θρακιώτισσα ηρωϊδα Δόμνα Βισβίζη και στην μεγάλη Ιδέα της Φιλικής Εταιρείας την οποία υπηρέτησε πιστά μαζί με τον σύζυγό της Χατζηαντώνη Βοσβίζη. Γι αυτή την ιδέα , της λευτεριάς η Δόμνα Βισβίζη προσέφερε και θυσίασε τα πάντα στον αγώνα. Ο Δημήτριος Υψηλάντης σε μια επιστολή του την προσφωνεί «Ευγενεστάτη και Γενναιοτάτη».Υπήρξε κόρη πλούσιας οικογένειας από την Αίνο όπου και γεννήθηκε το 1784 και το 1808 παντρεύτηκε τον Αντώνη Βισβίζη, πλούσιο πλοίαρχο και καραβοκύρη.Φλεβάρης του 21 και ο Θρακιώτης Χατζηαντώνης Βισβίζης αρματώνει το ιδιόκτητο καράβι του, την“Καλομοίρα”, ένα μπρίκι ναυπηγημένο στην Οδησσό με 16 κανόνια και 140 ναύτες και ξεκινά να μπει στην δούλεψη του Γένους, εγκαταλείποντας την εύπορη ζωή του Αίνου.
Πέθανε πάμφτωχη και ξεχασμένη…Όμως το έργο της ανασύρθηκε από τη λήθη μέσα από την πολύτιμη έρευνα για την περίοδο εκείνη. Από τη σκόνη της ίδιας λήθης ανασύρουμε διαμάντια που φωτίζουν μέχρι σήμερα τον κόσμο μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.