ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΜΣ: ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ 930 ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ MADE IN THESSALONIKI

0
2523
«Αγ. Ανάργυροι Γαλατίστης», Πάνος Παπανάκος
«Αγ. Ανάργυροι Γαλατίστης», Πάνος Παπανάκος

Αποτυπώνει την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης στον 20ό αιώνα μέσα από έργα Θεσσαλονικέων ζωγράφων

Μία από τις πιο σημαντικές συλλογές έργων τέχνης που αποτυπώνουν τα ίχνη στη Θεσσαλονίκη της νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, είναι αυτή της Πινακοθήκης της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Τέσσερις δεκαετίες μετά τη συγκρότησή της, η συλλογή αριθμεί σήμερα περί τα 930 έργα τέχνης κορυφαίων Θεσσαλονικέων ζωγράφων και όχι μόνο. Εδώ και έξι μήνες η θέση του επιμελητή χηρεύει, καθώς συνταξιοδοτήθηκε ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Τσούτσιας (ο άνθρωπος που εργάστηκε γι’ αυτήν από τη «γέννησή» της) χωρίς να αναπληρωθεί. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την αξιοποίηση της συλλογής, καθώς επίκεινται και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου δ.σ. της Εταιρείας, οπότε η νέα διοίκηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

Πριν από 42 χρόνια

Η Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1975 και αποτέλεσε το πρώτο εικαστικό μουσείο της πόλης με σκοπό την προβολή και διάδοση της νεοελληνικής τέχνης, κυρίως της τέχνης του βορειοελλαδικού χώρου, και την παράλληλη αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής και παιδείας του κοινού. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 16 Ιουνίου 1976 στο Μέγαρο Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, έργο του αρχιτέκτονα Βασ. Κασσάνδρα, με χώρους έκτασης 500 τ.μ. του τελευταίου ορόφου του κτηρίου. Η ίδρυσή της είναι πραγματικά μια περιπέτεια!

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) διέθετε ήδη μια τεράστια συλλογή. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 πρόσφερε μέρος αυτής στη Θεσσαλονίκη και τα έργα στεγάστηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο χωρίς όμως να εκτεθούν. Οι άνθρωποι του ΜΙΕΤ δυσαρεστήθηκαν και άρχισαν να απειλούν ότι θα την πάρουν πίσω. Τότε κάποιοι εικαστικοί όπως ο Ρέγκος, ο Παραλής και η Νάτση ενδιαφέρθηκαν να μην χαθεί η συλλογή. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών δέχθηκε να παραχωρήσει το χώρο όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα (πάνω από το Θέατρο Αριστοτέλειον) και να εκτεθεί εκεί η συλλογή του ΜΙΕΤ, περί τα 100 σημαντικά έργα νεοελληνικής τέχνης, εκ των οποίων ελάχιστα ζωγράφων από τη Μακεδονία. Εκεί φιλοξενήθηκαν μέχρι το 1986.

Τα έργα της συλλογής

Στο χρονικό αυτό διάστημα προστέθηκαν νέα έργα στη συλλογή από εκθέσεις και δωρεές καλλιτεχνών, αλλά και από αγορές που πραγματοποίησε η ΕΜΣ. Η πρώτη έκθεση ήταν του ΣΚΕΤΒΕ, δηλαδή των μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, οπότε και αγοράστηκαν 30-40 έργα. Σήμερα η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 930 έργα, στην πλειονότητα βορειοελλαδιτών καλλιτεχνών, με σχεδόν πλήρη εκπροσώπηση: Ρέγκος, Παραλής, Λεφάκης, Νάτση, Σαχίνης, Παπανάκος, Παπασπύρου, Ζερβόπουλος, Κιλεσσόπουλος, Απότσος, Μόκλαλης, Σκούλος κ.ά., ενώ περιλαμβάνονται και έργα ξένων καλλιτεχνών με θέματα Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας όπως οι Κριεζής, Αργυρός, Φλωρά – Καραβία κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 1987 – 1995 η συλλογή εμπλουτίστηκε και με έργα της συλλογής του Σωτ. Τσούκαλη, υπαλλήλου του ΚΤΕΛ Φλώρινας, λάτρη της τέχνης και ενός από τους σημαντικότερους συλλέκτες της Θεσσαλονίκης. Η απόσυρση των έργων του συλλέκτη στα τέλη του 1995 οριοθετεί και την αφετηρία της τελευταίας περιόδου λειτουργίας της πινακοθήκης, κατά την οποία όλα τα παρουσιαζόμενα έργα ανήκουν στη συλλογή της ΕΜΣ.

«Παρά το γεγονός ότι η συλλογή της πινακοθήκης συγκροτήθηκε κατά τρόπο αποσπασματικό, ωστόσο παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έλθει σε επαφή με τις σημαντικότερες τάσεις της τέχνης του 20ου αι., ιδιαιτέρως δε να έχει μια ικανοποιητική εικόνα της εικαστικής δημιουργίας του βορειοελλαδικού χώρου, αφού ο βασικός πυρήνας των έργων της συλλογής περιλαμβάνει καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας» σημειώνεται σχετικά στην ιστοσελίδα της Πινακοθήκης.

INFO

Πινακοθήκη ΕΜΣ (Νικολάου Γερμανού 1)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00, Κυριακή 10.00- 14.00

Τηλ. τηλ.: 2310238601

www.ems.gr

Προηγούμενο άρθρο“ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ”: ΟΤΑΝ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ!
Επόμενο άρθροΘ. ΔΙΣΛΗΣ: “ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ, ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ, ΨΩΜΙ, ΣΠΙΤΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ…”
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.