Πιο ευάλωτοι στον COVID 19 ασθενείς με αλτσχάιμερ και γεροντική άνοια

0
522


Οι ασθενείς με άνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσληφθούν από COVID 19 σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς άνοια. Αυτό αναφέρει μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και ανακοινώθηκε με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Νόσου Altzheimer και 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών νόσων, το οποίο γίνεται διαδικτυακά.
Όπως ακόμη έδειξε η συγκεκριμένη μελέτη , οι κίνδυνοι μόλυνσης από τον ιο είναι μεγαλύτερη σε ασθενείς με τη νόσο Altzheimer και μετά ακολουθούν οι ασθενείς με γεροντική άνοια. Από αυτούς οι μαύροι με άνοια έχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσησης από Covid απ ότι οι λευκοί. Μάλιστα ο κίνδυνος της θνησιμότητας αυξάνεται όταν η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες.
Ελπιδοφόρο φάρμακο
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, ένα νέο φάρμακο για ασθενείς Altzheimer , το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα βρίσκεται στην Τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας. Πρόκειται για το ALZ-801 (τραμιπροσάτη), το οποίο θα χορηγείται από στόματος υπό μορφή χαπιού και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών -μεταξύ άλλων- ελαττώνει την ατροφία του ιπποκάμπου και τη φλεγμονή. Φαίνεται δε, ότι μπορεί να έχει ενδείξεις χορήγησης κυρίως σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που είναι φορείς του προδιαθεσικού γονιδίου της Απολιποπρωτεΐνης Ε ε4 (ΑΡΟΕ e4) και πιθανόν σε παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Τεράστια ποσά για έρευνα στις ΗΠΑ
Στο ίδιο Συνέδριο που ολοκληρώνεται την 21η Φεβρουαρίου και γίνεται διαδικτυακά, η Maria Carillo, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, εξήγησε σε αριθμούς τη βαρύτητα που δίνεται στην έρευνα τονίζοντας ότι περισσότερα από 208 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε 590 ερευνητικά project σε 31 χώρες του κόσμου.
Η Maria Carillo αναφέρθηκε σε δεκάδες παράγοντες που ερευνούνται καθώς συνδέονται με την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νοσημάτων , αλλά και με την εμφάνιση άλλων σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Πολυπαραγοντικές ασθένειες
Γενετικοί παράγοντες, η ισορροπία των κυττάρων, ο πρόωρος θάνατός τους, ορμόνες και δείκτες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, επιγενετικοί παράγοντες, υποδοχείς νευροδιαβιβαστών, το οξειδωτικό στρες , αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, φαίνεται ότι επηρεάζουν την αντίδραση του οργανισμού και συνδέονται με την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.