Β. ΤΣΙΚΑΡΑΣ: «ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ»

0
1067
Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία»
Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία»

Μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Έξοδος 1826», δύο χρόνια πριν, ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας είναι έτοιμος να επανέλθει στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη δεύτερη κατά σειρά ιστορική ταινία της Aratos Films, που έχει τίτλο «Πολιορκία».

Σύμφωνα με το σενάριο, μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν στα χέρια τα όπλα και η Πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από τη συζήτηση δύο αξιωματικών του ελληνικού στρατού, στο οχυρό Ρούπελ λίγο πριν τη γερμανική εισβολή.

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία»

Πραγματικά γεγονότα

Η «Πολιορκία», βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δη στο ιστορικό γεγονός της μάχης της Μονής Δοβρά στη Βέροια, τον Μάρτιο του 1822. Πρόκειται, όπως λέει ο Β. Τσικάρας, για τη μοναδική νίκη Ελλήνων της Μακεδονίας εναντίον του οθωμανικού στρατού υπό τον Τάσο Καρατάσο, ωστόσο όταν η επανάσταση στη Μακεδονία απέτυχε, οι Τούρκοι σκότωσαν τους μοναχούς κι έκαψαν τη Μονή, ενώ ακολούθησε το ολοκαύτωμα της Νάουσας. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται μαζί και τα διλήμματα «τι κάνουμε όταν έχουμε απέναντί μας τόσο ισχυρό στρατό». Οι δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, τον Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών. «Αυτά τα διλήμματα βέβαια δεν υπάρχουν για τους στρατιωτικούς, η απάντηση είναι αυτονόητη. Είναι όμως ανθρώπινα» λέει στη thessnews o Β. Τσικάρας, ο οποίος δηλώνει ότι στόχος του είναι να ολοκληρώσει την τριλογία με μια ακόμη ταινία μέχρι το 2021 οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Με τις ταινίες αυτές ανάβουμε κεράκι στη μνήμη των ηρώων από τη Μακεδονία και τη Θράκη»

46 χρόνια μετά τον «Παπαφλέσσα»

Η «Έξοδος 1826» ήταν η πρώτη ελληνική ταινία για το 1821 μετά τον «Παπαφλέσσα», 46 χρόνια πριν. Το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», στο κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αρτιότητας.

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία»

«Με τις ταινίες αυτές θέλω να εξιτάρω το ενδιαφέρον του κοινού ώστε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να ξαναδιαβάσουμε την ελληνική ιστορία που έχει πάρα πολλές πτυχές, θυσίες, ηρωισμούς οι οποίες σήμερα έχουν ξεχαστεί» τονίζει. «Λέω εύγε στους μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Βούλγαρης και ο Σμαραγδής που ασχολούνται, καθένας με τον τρόπο του, με την ελληνική ιστορία» ενώ κάνει ειδική αναφορά στη σημασία του σύγχρονου κινηματογράφου στην επιμόρφωση του κοινού.

«Η δικιά μας γενιά, οι σημερινοί 45άρηδες, μεγάλωσε σχολικά βιβλία ιστορίας τα οποία δεν έγραφαν για την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821 στην Μακεδονία και στη Θράκη. Η μάχη της Μονής Δοβρά δεν είναι κομμάτι της ιστορίας μας; Γνωρίζουμε τους ήρωες μόνο από τη νότια Ελλάδα. Οι  δικοί μου ήρωες είναι από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Με τις ταινίες αυτές ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη αυτών των ανθρώπων» λέει στη thessnews.

«Δυστυχώς, εδώ και χρόνια στην Ελλάδα καλλιεργείται μια υποκουλτούρα που θέλει γραφικό το να ασχολείσαι με κάτι ελληνικό και πατριωτικό. Το δικό μας ‘‘Βιετνάμ’’, υπό μία έννοια, είναι η Κύπρος του ’74. Ο Πόντος ή η Μικρασία δεν μπορούν να δώσουν κινηματογραφικά θέματα;» συμπληρώνει.

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία»

Τον Οκτώβριο στις αίθουσες

Η «Έξοδος 1826» μέτρησε περίπου 30.000 θεατές, καθώς προβλήθηκε σε 44 πόλεις στην Ελλάδα και 3 στο εξωτερικό, παρόλο που έμεινε εκτός του συστήματος διανομής. Στόχος των συντελεστών της «Πολιορκίας» είναι πλέον ο διπλασιασμός των θεατών μέσα από μια καλύτερη διανομή.

Στόχος της παραγωγής είναι η ταινία να βγει στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο 2018. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Απρίλιο. Μετά το Ρούπελ και τη Σιάτιστα, είναι η σειρά της Άμφισσας. «Θα γίνει μια μικρή Τσινετσιτά η Άμφισσα!» λέει ο Β. Τσικάρας, ευχαριστώντας το Δήμαρχο Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλο για την βοήθεια που προσφέρει στην ολοκλήρωση της ταινίας.

Ολοκληρώνονται τον προσεχή Απρίλιο τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία» – Φόντο η μάχη της Μονής Δοβρά στο Βέρμιο και των Οχυρών του Ρούπελ στις Σέρρες

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία»

«ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ», ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Βασίλης Τσικάρας στα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία»

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Τσικάρα.

Τη Διεύθυνση φωτογραφίας έχει ο Δημήτρης Σταμπολής.

Η μουσική σύνθεση είναι της Έφης Ράτσου.

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Βλάχου, Μαριαλένα Χρυσογονίδου

Φορεσιές/παραδοσιακό υλικό: Θέατρο Άρατος, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών, Μουσείο «Μιχάλη Τσαρτσίδη».

Supervisor – VFX: Χρήστος Ορφανίδης.

Σκριπτ: Απόστολος Μπαρουξής.

Ήχος: Μυρτώ Χατζηανδρέου.

Επεξεργασία ήχου – μιξάζ: Κρίτωνας Κιουρτσής.

Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά.

Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης.

Graphics design: Νίκος Γκάρας, Δημήτρης Παγιάντζας.

Σύμβουλος σε θέματα ιστορικού οπλισμού: Γιάννης Μπάρλος.

Σύμβουλος σε θέματα ξιφομαχίας: Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «Λέοντες» & Γιώργος Γεωργάς.

Unit publicist: Βάλια Μπουγιουκλή.

Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου – Γιώργος Τσακίρης.

Ηθοποιοί (μεταξύ άλλων): Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Σοφία Μανωλάκου, Τατιάνα Μελίδου, Αντώνης Σιώπκας, Βασίλης Κανελλόπουλος, Θανάσης Μπριάνας, Σταύρος Βαφειάδης, Μανώλης Σαββίδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Χριστίνα Λιόλιου, Γιάννης Περδίκης, Δημήτρης Δήμου, Βασίλης Βεργινάδης, Κώστας Λιόλιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Δημήτρης Κύρτσος, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Στέργιος Κωσταντζίκης, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Τούλης, Σάκης Κολότσιος, Γιάννης Λαζαρίδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Δανάη Πολυκάρπου, Βάσω Βλασσίου, Γιάννης Νικήτας, Γιώργος Κολοζάκης, Γιάννης Ανδρεόπουλος κ.ά..

Guests: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Τσικάρας.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 20.1.2018

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΙΣ 14/2
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «MUSICAL ODYSSEY»
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.