ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΡΟΛΩΝ

0
1549

tsogkarlidisΓράφει ο Πάρης Τσογκαρλίδης / Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη / Επενδυτικός Σύμβουλος

Λένε ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αν λοιπόν σκοπός είναι η διατήρηση στην εξουσία ή ο συνεχής αγώνας εκλογικής επικράτησης όποτε και αν αυτές συμβούν τότε πρέπει η πλειοψηφία των «νεροκουβαλητών» να είναι ευχαριστημένοι. Και πως θα γίνει αυτό; Μα πολύ απλά από το γνωστό «ανακάτεμα της τράπουλας» μέσω εναλλαγής ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Το θέμα ωστόσο είναι ότι το πολιτικό παιχνίδι δεν είναι ή ορθότερα δεν πρέπει να είναι χαρτοπαικτικό παίγνιο. Το πόκερ στην πολιτική έχει εφήμερα αποτελέσματα και μόνιμα μόνο στην περίπτωση που στο τραπέζι συγκυριακά δεν υπάρχουν σοβαροί παίκτες. Η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάντια της διότι οι πολιτικοί άρχοντες έχοντας και ως όπλο την προσωποπαγή ερμηνεία και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πολιτική τους επιβίωση με τα όποια οφέλη αυτή εξασφαλίζει, ενώ το καλό των ψηφοφόρων και της κοινωνίας ακολουθεί.

Ο πολιτικός τακτικισμός είναι τέχνη επιβίωσης και ως είθισται κάθε καλός τεχνίτης γίνεται περιζήτητος και μακροημερεύει. Γιατί λοιπόν να κοιτάξουμε την αξιοκρατία, την επικράτηση της αριστείας, την αμεροληψία και τα ιδανικά. Γιατί να μην έχουμε συνεργάτες αυτούς που ικανοποιούν τη δεδομένη στιγμή τους στόχους μας και τις ισορροπίες και όχι την αποτελεσματικότητα της δουλειάς τους.

Κυβερνήσεις διατηρούνται ή και πέφτουν ακριβώς σε αυτό τον αγώνα. Ο ηγέτης στην ελληνική πραγματικότητα αντί να προκαλεί με την πολιτική του και τον αγώνα του τη συσπείρωση δυνάμεων και τάσεων, προσπαθεί μέσω εναλλαγής ρόλων και προσχηματικών αιτιάσεων να ηγεμονεύσει. Από την άλλη ο λαός που κυρίως απαιτεί αυτά που δικαιούται αλλά «ξεχνάει» πολλές φορές να είναι συνεπής με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, αρέσκεται σε αυτή την εναλλαγή. Άλλοι ικανοποιούνται και άλλοι βρίσκουν αιτία να δικαιολογήσουν την αποστροφή τους στο πρόσωπο που ηγείται. Αν δε συγκυριακά έχουμε και εκλογές τότε η αλλαγή στην ψήφο είναι και πολύ πιθανή.

Αφήνοντας ωστόσο τις διαπιστώσεις και προσπαθώντας να αποκωδικοποιηθεί το βέλτιστο σύστημα πολιτικής εξουσίας αλλά και επιβίωσης, καταλήγει κάποιος εύκολα στο συμπέρασμα πως το πρόβλημα της Ελλάδας μας είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι οικονομικό. Πηγάζει δε και τρέφεται από το τέρας της έλλειψης παιδείας και πολιτισμικής συνείδησης. Ένας λαός που εύκολα ξεχνάει και αποκτά άποψη και σκέψη κυρίως από την εικόνα του τηλεοπτικού δέκτη του εύκολα καθοδηγείται και εκφοβίζεται με θεωρίες συνωμοσίας ή εικονικά διλήμματα. Και τότε η εναλλαγή ρόλων της κεντρικής ή τοπικής εξουσίας τον κρατάει σε εγρήγορση πριν τον πάρει ο βαθύς ύπνος της αδιαφορίας και της αποχής.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΣΟΦΙΑ ΕΜΦΙΕΤΖΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ
Επόμενο άρθροΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΤΙΣΣΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ SOBIN PARK ΣΤO ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.