Πpοσπαθώντας να δώσουμε διέξδοδο στην ρύπανση

0
746

ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ξεκίνησε και υλοποιείται στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ανατολικού Τομέα. Η μονάδα θα εξυπηρετεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΦΟΣΔΑ, του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το 36% των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό εδώ και μια δεκαετία περίπου, ωστόσο είχε καθυστερήσει λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν στην περιοχή.
Η μονάδα επεξεργασίας Απορριμάτων Δυτικού τομέα θα εξυπηρετεί το 64% των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Π.Ε Ημαθάς , Πέλλας και του δήμου Παιονίας λειτουργεί και η μονάδα επεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες λειτουργεί κανονικά . Η Μονάδα είναι χωροθετηµένη δίπλα στο ΧΥΤΥ Σερρών για την υποδοχή των υπολειµµάτων. Θα δέχεται απορρίµµατα από τους 7 δήµους των Σερρών και τον ∆ήµο Κιλκίς. Μέσω της µονάδας θα γίνεται ανάκτηση κατ’ ελάχιστον του 35% των ανακυκλώσιµων (χαρτί, γυαλί, µέταλλο, πλαστικό) και κατ’ ελάχιστον 65% του οργανικού από τη διαλογή στην πηγή που θα εφαρµόζουν οι ∆ήµοι (καφέ κάδος), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κοµπόστ για όλες τις γεωργικές και άλλες χρήσεις.
Ο στόχος που έχει θέσει η Κεντρική Μακεδονία για τη ∆ιαχείριση των απορριµµάτων είναι να οδηγούνται σε σύµµεικτη µορφή λιγότερο από τα µισά παραγόµενα απορρίµµατα στα παραπάνω τρία εργοστάσια των απορριµµάτων, αφού δίνεται έµφαση σε δηµοτικό επίπεδο στην επαναχρησιµοποίηση και ανακύκλωσή τους µε διαλογή στην πηγή, αφήνοντας ένα µικρό ποσοστό υπολείµµατος προς διάθεση στους Χ.Υ.Τ.Υ. (χώροι Υγειονοµικής Ταφής Υπολλειµµάτων).Το θέμα ωστόσο της διαχείρισης αποβλήτων συνεχίζει να προβληματίζει
Οι μελέτες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής
Από τις μελέτες του Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ προέκυψε ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη παρατηρείται επιβάρυνση από τις καύσεις βιομάζας τον χειμώνα για θέρμανση αλλά και από τις καύσεις κλαδεμάτων κατά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που έχουμε ατελή καύση προκαλείται έκλυση καρκινογόνων ουσιών και λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει: «Αυτά τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια μετατρέπονται σε φορείς των ουσιών που επιβαρύνουν τον αέρα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η τοξικότητα, επομένως, από την έκλυσή τους δημιουργεί εστίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάνννης αναφερόμενος στiς μελέτες του Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ προέκυψε ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη παρατηρείται επιβάρυνση από τις καύσεις βιομάζας τον χειμώνα για θέρμανση αλλά και από τις καύσεις κλαδεμάτων κατά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που έχουμε ατελή καύση προκαλείται έκλυση καρκινογόνων ουσιών και λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών»
: «Αυτά τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια μετατρέπονται σε φορείς των ουσιών που επιβαρύνουν τον αέρα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η τοξικότητα, επομένως, από την έκλυσή τους δημιουργεί εστίες κοντά σε κατοικημένες ¨.Στην τοξικότητα από την καύση της βιομάζας και την επικινδυνότητα των λεπτών αιωρούμενων σωματιδιών που διαχέονται στον αέρα εξαιτίας της αναφέρθηκε ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.