Προστασία από τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη

0
53


To βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων σε συνεργασία με την αντίστοιχη Βασική Ακαδημία των Μαιών και τη Βασιλική Ακαδημία Παιδιάτρων έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στις εγκύους για τα μέτρα προστασίας έναντι του Covid 19
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases :
Οι οδηγίες
– Κάθε έγκυος που έχει ταξιδέψει σε χώρα που έχει προσβληθεί από το SARS-CoV-2 κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες ή που έχει στενή επαφή με έναν ασθενή με επιβεβαιωμένη μόλυνση από SARS-CoV-2 πρέπει να υποβληθεί στο ειδικό τεστ νουκλεϊκού οξέος SARS-CoV-2, ακόμη κι αν η ίδια είναι ασυμπτωματική.
– Οι έγκυες με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 που είναι ασυμπτωματικές θα πρέπει να παρακολουθούνται στο σπίτι για κλινικά χαρακτηριστικά του COVID-19 για τουλάχιστον 14 ημέρες. Αυτές οι γυναίκες αλλά και εκείνες που νοσούν ή αναρρώνουν από ήπιας μορφής ασθένεια θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με υπερηχογράφημα ανάπτυξης εμβρύου και Doppler.
– Οι έγκυες με πνευμονία COVID-19 θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ένα κέντρο τριτοβάθμιας φροντίδας, σε ένα νοσοκομείο, αφού μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Προτιμότερος ο φυσιολογικός τοκετός
– Για τις έγκυες με επιβεβαιωμένη μόλυνση, η επιλογή του χρονοδιαγράμματος του τοκετού θα πρέπει να εξατομικεύεται αναλόγως με την εβδομάδα της κύησης και τις συνθήκες υγείας της μητέρας και του εμβρύου. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον το επιτρέπει η γενικότερη υγεία της γυναίκας, προτιμότερος είναι ο φυσιολογικός τοκετός.

Λόγω και της πανδημίας πολλοί μαιευτήρες επιδιώκουν φυσιολογικό τοκετό για τις επίτοκες.
– Τα νεογνά των μητέρων που είναι θετικά για το SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονώνονται για τουλάχιστον 14 ημέρες ή έως ότου αναρρώσουν και αποβληθεί ο ιός. Σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται άμεσος θηλασμός.
Τι ισχύει για τα νεογέννητα
Σύμφωνα με την τελική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, 9 στις 10 έγκυες (σε σύνολο 147) που μολύνθηκαν από τον ιό είχαν ήπια έως ελάχιστα συμπτώματα, ενώ σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες ανάρρωσαν και γέννησαν υγιέστατα μωράκια. Βέβαια, ο κορωνοϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα και τα μωρά που έχουν γεννηθεί έως σήμερα δεν αποτελούν απόλυτα ασφαλές δείγμα. Μολαταύτα, όλες οι έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι κανένα νεογέννητο δεν είχε μολυνθεί, καθώς επίσης ότι δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στο γάλα, το ομφαλικό αίμα ή το αμνιακό υγρό των γυναικών. Για ορισμένα περιστατικά μόλυνσης σε νεογέννητα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εικάζεται ότι έλαβαν χώρα μετά τη γέννηση, πιθανότατα στο μαιευτήριο».
www.ivf-embryo.gr
Διαβάστε: Εγκυμοσύνη: Μια νέα ζωή. Της Ζωής Σχοινά εκ I Write
https://www.thinkfree.gr/syndetheite-me-to-theiko-soma-sas-vivli/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.