ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΨΩΜΑΤΑΚΗ: “ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΛΕΙΠΕΙ”

0
2434

Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολάου

Αυτές τις ημέρες παρουσιάζετε τη χοροθεατρική παράσταση “Τι λείπει” στο θέατρο Αυλαία. Αν κάτι σίγουρα λείπει από την πόλη τουλάχιστον είναι το χοροθέατρο. Είναι χορευτικά εκπαιδευμένο κοινό η Θεσσαλονίκη; Αγαπά τον χορό;

Το χοροθέατρο είναι ένα είδος που το κοινό έχει σπάνια την ευκαιρία να δει αυτά τα χρόνια στην πόλη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην μπορεί να εξοικειωθεί όπως για παράδειγμα με το θέατρο. Ο χορός από την άλλη και συγκεκριμένα ο σύγχρονος χορός, στον χώρο του οποίου ανήκω, για πολλούς είναι τόσο αφηρημένος που δεν βρίσκουν αρκετό ενδιαφέρον να τον παρακολουθήσουν. Το χοροθέατρο εκφράζεται κυρίως μέσω του σύγχρονου χορού, του physical theatre και του θεάτρου, η συνύπαρξη αυτή όταν δουλεύεται στοχευμένα μπορεί να βγάλει ένα αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου προσιτό και πολύ ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό. Και πρέπει να πω ότι θεωρώ το κοινό της Θεσσαλονίκης αρκετά ανοιχτό να δει πράγματα που δεν είναι ούτε εύκολα ούτε γνώριμα. Όσο για το αν αγαπάει τον χορό, νομίζω πως όταν υπάρχουν καλές παραστάσεις χορού το κοινό είναι εκεί! Το ελπίζουμε και για την δική μας παράσταση!

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση. 

Το έργο εστιάζει  στην προσπάθεια του ανθρώπου να βρει τον εαυτό του περνώντας από διάφορες συναντήσεις και ζώντας καταστάσεις που προκύπτουν από αυτές, παιδεύεται απογοητεύεται, αναθαρρεύει και συνεχίζει. Και ξανά από την αρχή…

Μέχρι να νιώσει καλά με το μέσα του,  να μπορεί να το υποστηρίξει, να το μοιραστεί με τους άλλους και να “κυλίσει” μαζί τους…

Πώς συλ-λειτουργούν ηθοποιοί και χορευτές στην παράσταση;

Λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πολλές φορές μπλέκονται και αναρωτιέσαι ποιος είναι ο χορευτής και ποιος ο ηθοποιός! Το ζητούμενο είναι το ίδιο ανεξάρτητα από τα εκφραστικά μέσα του καθενός. Το δέσιμο όλων αυτών των ανθρώπων κατάφερε να γίνει πραγματικότητα καταρχήν γιατί είναι μια υπέροχη ομάδα που δουλεύει με όρεξη και αγάπη για το έργο και στη συνέχεια γιατί η διαφορετικότητα τους είναι βασισμένη στους ρόλους του έργου που χρειάζονται  να περάσουν από τη ζωή του κεντρικού ήρωα.

Τι θεωρείτε ότι λείπει από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου;

Η αλήθεια είναι ότι ψάχνουμε συνεχώς για κάτι που μας λείπει. Συμβαίνει να περνάει κάποιος μια ολόκληρη ζωή με αυτή την αναζήτηση! Η άποψη μου είναι ότι τα πράγματα είναι πιο απλά και δεν μας λείπει κάτι, αλλά ο τρόπος σκέψης μας χρειάζεται αλλαγή ρότας! Τίποτα δεν λείπει παρά μόνο ο διαφορετικός τρόπος σκέψης!

Η παράσταση βασίζεται στη σκέψη πως όλες οι συναντήσεις μας βασίζονται σε ένα σχέδιο έχουν έναν λόγο ύπαρξης. Μπορείς να ξεχωρίσεις τέτοιες συναντήσεις στη ζωή σου;

Φυσικά και μπορώ να ξεχωρίσω τέτοιες συναντήσεις είτε από αυτές που έφαγα χαστούκι και μου χρειάστηκε χρόνος για να ξανά σταθώ στα πόδια μου είτε από αυτές που με θετικό τρόπο με γαλούχησαν για να φτάσω να είμαι ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Όλες έχουν μέσα μου τον λόγο ύπαρξης τους.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;.

Αυτό το καιρό δεν μπορώ να σχεδιάσω τίποτε άλλο εκτός από την παράσταση μας για την οποία εργάζομαι σκληρά εγώ και οι συνεργάτες μου. Η χρονιά που ξεκινά, βέβαια, περιέχει και την ενασχόλησή μου με τη διδασκαλία τόσο στον χώρο του χορού όσο και του θεάτρου. Αυτό, όμως, που θα κάνω με το τέλος των παραστάσεων είναι το ξεκίνημα για δεύτερη χρονιά του καλλιτεχνικού εργαστηρίου για “μεγάλα παιδιά” ηλικίας άνω των 60 με την “Sempreviva” την κολλεκτίβα που δημιουργήσαμε πέρισυ με μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών/συνεργατών.

 

Τι λείπει: τελευταίες παραστάσεις από την Πέμπτη 28/9 έως Κυριακή 1/10 στο Θέατρο Αυλαία (πληροφορίες 2310237700).

Βιογραφικό σημείωμα της Μαριάνθης Ψωματάκη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. Σπούδασε σύγχρονο χορό στο Παρίσι, όπου και απέκτησε το Κρατικό δίπλωμα διδασκαλίας χορού και το Μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA), Αισθητικής Τεχνολογίας και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.

Από το 1997 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο Τ.Μ.Ε.Τ του Πανεπιστημίου Μακεδονία, στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., όπως και στη δραματική σχολή Ίασμος, Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Συνεργάστηκε ως χορεύτρια με τις ομάδες “Ballet Contemporain de Karin Waehner”,  “Compagnie Épiphanie” στη Γαλλία, με το «Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε.», την ομάδα «Vis Motrix» και την ομάδα Ευάνεμος  στην Ελλάδα. Ως χορογράφος συνεργάζεται μόνιμα με την ‘Ασπα Φούτση στην παραγωγή χορευτικών παραστάσεων με την οποία ίδρυσαν το Χοροθέατρο Αδράστεια το 2007. Είναι ιδρυτικό μέλος της κολλεκτίβας Sempreviva (καλλιτεχνικό εργαστήρι για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας). Στο θέατρο, ως χορογράφος, συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Γιώργο Μπινιάρη, Γιάννη Ρήγα, Ταμίλα Κουλίεβα, Κορίνα Βασειλιάδου, Νίκο Αρμάο, Francesco Bonomo ( Ιταλία ), Διονύση Καραθανάση.

Διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και κινησιολογία σε ηθοποιούς και μουσικοκινητική αγωγή.

 

 

                                    

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.