Και οι “μονογονεϊκές” είναι οικογένειες

0
5642

Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου | δημοσιογράφος

Για τη Χ.Γ. το να παλεύει να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει… Η σοβαρή της ασθένεια, η οικονομική τους επιβίωση, η ανεργία, η μετακίνηση σε περιοχή που να διαθέτει έναν έστω περίγυρο υποστήριξης για τη μητέρα , ο στιγματισμός του γονιού, αλλά κυρίως του παιδιού στο σχολείο, είναι μερικά από τα καθημερινά, δαιδαλώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το 10-15% των ελληνικών νοικοκυριών. Γιατί τόσο περίπου είναι –και συνεχώς αυξάνεται- το ποσοστό των οικογενειών που έχουν έναν μόνο γονιό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μονογονεϊκών οικογενειών είναι ανύπαντρες μητέρες, ηλικίας 18-19 ετών κατά μέσο όρο, ενώ τα τελευταία κυρίως χρόνια, προστίθενται και αρκετές διαζευγμένες 22 έως 30 ετών, καθώς και ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες καλούνται, για ειδικούς λόγους, να αναλάβουν την επιμέλεια των εγγονιών τους. Αυτό προέκυπτε πριν από μερικά χρόνια σε έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Απροστάτευτων Ατόμων.

Σήμερα, έξι σχεδόν χρόνια μετά την οικονομική κρίση και την είσοδο της χώρας στην περίοδο του Μνημονίου, η κατάσταση παίρνει διαστάσεις ανησυχητικές.

«Με αυτό το βιβλίο ήθελα να θέσω ακριβώς αυτό το θέμα. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τις μονογονεϊκές οικογένειες παραμένει ακόμη θολό. Για παράδειγμα ακόμη και για τη μοριοδότηση στην προκήρυξη μιας θέσης, η έννοια της μονογονεϊκής οικογένειας ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα πολλές φορές με την υπηρεσία ή την ίδια την προκήρυξη. Από την άλλη πλευρά χρειάζεται ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών που σε συνδυασμό με την ενίσχυση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών θα μπορούσαν να  διευκολύνουν επί της ουσίας τη ζωή ενός μονογονέα», εξηγεί η συγγραφέας του βιβλίου «Έχω λόγο» Χριστίνα Κυριακίδου.

Πατεράδες που μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, εκτός από τις μόνες μητέρες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους και αποτελούν άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών, καταγράφεται και μια άλλη όλο και πιο πολυπληθής ομάδα. Αυτή των γιαγιάδων που μεγαλώνουν τα εγγόνια τους, ενώ οι γονείς βρίσκονται εκτός Ελλάδας για …δουλειά.

Όπως έχει δηλώσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Μαγνησίας, Μάγδα Παραπαρέκη υπάρχουν δεκάδες ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες έχουν αναλάβει, λόγω ειδικών συνθηκών, την επιμέλεια των εγγονιών τους. «Όταν αναγκάζεται ο σύζυγος να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό και η σύζυγος μένει μόνη με τα παιδιά, οι σχέσεις των ζευγαριών δοκιμάζονται σκληρά και σε αρκετές περιπτώσεις, επέρχεται ο χωρισμός» επισημαίνει.

Από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Αποστολίδη εξηγεί πως «η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα και η απώλεια της θέσης εργασίας κυρίως του συζύγου, έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στις σχέσεις του ζευγαριού. Τα άτομα που παντρεύονται σε νεαρή ηλικία εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα στο γάμο τους και, ως εκ τούτου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στη λύση του διαζυγίου».

Προηγούμενο άρθροΕργαζόμενοι κατά διευθύντριας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Επόμενο άρθροΟ Σταύρος Σιόλας στη μουσική σκηνή Σφίγγα~ Κερδίστε προσκλήσεις!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.