“Μόνο αν θέλω”: δεν είναι ίδιες όλες οι αγκαλιές…

0
2168

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Ποιο βιβλίο να επιλέξω! Ποιο θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον! Τελικά τι θα διαβάσω ή τι να τους προτείνω σπίτι ή τι θα μπορούσε να αγορασθεί στη βιβλιοθήκη ή στις νέες βιβλιοθήκες που ορίσθηκαν για φέτος σε κάποια σχολεία!

ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΕΛΩ,  και η Γιώτα Αλεξάνδρου μας ξαφνιάζει ευχάριστα με ένα θέμα που σίγουρα απασχολεί πολλά παιδιά που δε θέλουν τον καθένα φίλο ή συγγενή και πολύ περισσότερο άγνωστο να τους αγγίζει ή να τους φιλά.

Με γρήγορη γραφή και ήρωες αληθινούς παραδίδει ένα όμορφο βιβλίο. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει όταν η συγγραφέας δίπλα στην ηρωίδα, αλλά και σε όσους την πλαισιώνουν κυρίως αυτούς που δεν επιθυμεί να την τσιμπούν, να την αγγίζουν να την πνίγουν σε αγκαλιές,  προσθέτει άλλοτε ήρωες φερμένους από τη μυθολογία, όπως τη Λερναία Ύδρα  ή  την αρχαιότητα, όπως η Κόρη που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και άλλοτε ήρωες όπως ο Λαβ, ο σκύλος, τυχαίο το όνομα; Δε νομίζω. Ή ο παπαγάλος που γεννά το χιούμορ και δυναμώνει την απαίτηση της ηρωίδας με την επανάληψη «Μην αγγίζετε».

Η ανάγνωση του βιβλίου είναι βέβαιο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των μικρών. Θα γίνει η αφορμή συζητήσεων και οι αναγνώστες ίσως θελήσουν να διατυπώσουν πιθανές δικές τους παρόμοιες ιστορίες.Το βέβαιο είναι ότι θα παρασυρθούν από τα συναισθήματα της ηρωίδας και θα μιλήσουν και για τα δικά τους.

Η εικονογράφηση από την Σάντρα Ελευθερίου είναι εντυπωσιακή, ταξιδιάρικη, καταλυτική.

…Σήμερα τα χέρια μου κέρδισαν βραβείο και εγώ μια αγκαλιά από την κυρία Ρένα. Η αγκαλιά της -το μεγαλύτερο βραβείο- είναι μια θάλασσα γιαούρτι. Δροσερή, γλυκιά, βελούδινη. Μέσα της ηρεμώ. Και μετά φτιάχνω ωραία πράγματα. Είναι σαν της μαμάς. Του μπαμπά, πάλι, είναι μια μεγάλη τραμπάλα. 
Πότε φιλάω τα λουλούδια και πότε κυνηγάω τα σύννεφα. 
Την αγκαλιά όμως της θείας Μαίρης, που μένει δίπλα μας, δεν την μπορώ…”
Μια ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. Μια ιστορία για τον σεβασμό στα παιδιά ως υποκείμενα με ελεύθερη βούληση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.