“Στην ίδια πόλη. Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη”

0
489


Την δεύτερη από μια σειρά σπονδυλωτών εκθέσεων με τίτλο «Στην Ίδια Πόλη. Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη», εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην “Αίθουσα Τέχνης” της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Ο κύκλος αυτός των εκθέσεων, με επίκεντρο την αστική τάξη της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει την πληθώρα των κοινών σημείων αναφοράς σε όλα τα επίπεδα και τις ποικίλες πτυχές της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής, τα οποία υπερίσχυαν των όποιων διαφορών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και συντελούσαν στην ομαλή συνύπαρξη και ευημερία των κατοίκων.

Ο δεύτερος κύκλος της Έκθεσης

Ο δεύτερος κύκλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, στη Φ.Α.Α.Θ., αφορά στην παιδεία και στον αθλητισμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις πρώτες του 20ού αιώνα.

Σε αυτό τον εκθεσιακό κύκλο αντιπαραβάλλονται τα τεκμήρια των συλλογών του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχείου Γεωργίου Κωνσταντινίδη, μέσω των οποίων παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές εικόνες της νεολαίας της πόλης, η οποία κατέκλυζε τα σχολεία και φυσικά αθλούνταν.

Όσον αφορά στην παιδεία, μέσα από τους δύο βασικούς πυλώνες, τα σχολεία της ελληνορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας και τα σχολεία της ισραηλιτικής κοινότητας με τις γλωσσικές και θρησκευτικές ιδιομορφίες τους, συμπληρώνονται διάφορα κομμάτια του παζλ της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που αφορούν στην οργάνωση της εκπαίδευσης, στους διδάσκοντες, στους μαθητές, στα προγράμματα σπουδών και στα διδακτικά εγχειρίδια.

Όσον αφορά πάλι στον αθλητισμό, η τιμή της πρώτης οργανωμένης συσσωμάτωσης αθλητών και φιλάθλων στη Θεσσαλονίκη ανήκει στον “Όμιλο Φιλομούσων”, τον οποίο διαδέχθηκε ο “Ηρακλής” που μαζί με τη “Μακαμπί” υπήρξαν οι κύριοι πυλώνες κάθε αθλητικής προσπάθειας έως τη δεκαετία του 1920, περίοδο κατά την οποία άρχισαν να πληθαίνουν οι σύλλογοι και λόγω της μεγάλης εισροής των προσφύγων στην πόλη.

Το αρχειακό υλικό

Το αρχειακό υλικό που παρατίθεται και περιλαμβάνει ανέκδοτες φωτογραφίες, έγγραφα, έντυπα και αντικείμενα εποχής είναι εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.