“Το χαμένο χαμόγελο της Καλλιόπης Φοξ”: η Γιώτα είναι ακόμα εδώ…

0
1646

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

“Το χαμένο χαμόγελο της Καλλιόπης Φοξ”, Γιώτα Φώτου, εικόνες: Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Ψυχογιός

«Στην Φωτεινή, με την ευχή να είναι η ζωή της πάντα μέσα στο φως», γράφει στην αφιέρωσή της για τη μικρή εγγονή της η Γιώτα Φώτου και αμέσως μετά γυρνούν οι συναρπαστικές σελίδες.

Τι γίνεται όταν οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο απεριποίητοι και βρώμικοι;

Τι συμβαίνει όταν οι μαθητές είναι καθημερινά αδιάβαστοι, άκεφοι , προκαλούν φασαρίες και είναι ανυπάκουοι;

Όταν δεν ακούν τη δασκάλα τους και κάνουν ότι αυτοί θέλουν;

Η αείμνηστη Γιώτα Φώτου, έμπειρη εκπαιδευτικός -υπηρέτησε τριάντα τόσα χρόνια στην εκπαίδευση από πολλές θέσεις όπως της δασκάλας, διευθύντριας, υπεύθυνης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολικής συμβούλου- έγραψε αυτή την ιστορία, πριν ταξιδέψει το καλοκαίρι του 2019 στα ουράνια. Μια συναρπαστική, όλο χιούμορ ιστορία που αφορά τους μικρούς μαθητές όταν ξεκινούν τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θέλοντας να τους βοηθήσει στην προσαρμογή τους, αλλά και για να κατανοήσουν όσα η δασκάλα και ο δάσκαλος θα τους ζητούν καθημερινά.

Με εύρημα το χαμένο χαμόγελο της Καλλιόπης Φοξ, της κυρίας δασκάλας, έστησε μια όμορφη και αληθινή όσο και παραμυθένια ιστορία μέσα στο δάσος με πρωταγωνιστές τα ζώα που φτάνουν στο σχολείο και το βρίσκουν κλειστό.

Ποιος να πήρε το  κλειδί! αναρωτιούνται γονείς , μαθητές και μαθήτριες αλλά και ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ.

Ευρηματική η συγγραφέας τόσο ως προς τα ονόματα όσο και ως προς το στήσιμο της ιστορίας με απώτερο στόχο οι μικροί αναγνώστες διαβάζοντας την να αναλογιστούν αν ξεκινούν και συνεχίζουν το σχολείο αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις τους, αλλά και για τη συμπεριφορά τους μέσα σε αυτό με αποτέλεσμα πολλές φορές άθελα τους να στεναχωρούν και να δυσκολεύουν την ζωή της δασκάλας τους.

Τελικά όταν το χαμόγελο χαθεί από τη δασκάλα Καλλιόπη Φοξ, όπως και αν χαθεί και από την αληθινή δασκάλα κάποιου σχολείου, κάποιας τάξεις μπορεί να επιστρέψει και πως;

Ένας αγώνας αναζήτησης που συμμετέχει όλη η κοινωνία του δάσους, όπως θα μπορούσε να συμβαίνει και στην αληθινή ζωή, γιατί αν το σχολείο για κάποιο λόγο κλείσει αυτό θα επηρεάσει όλη την κοινωνία. Έτσι όταν χάθηκε το χαμόγελο της δασκάλας και μαζί το κλειδί του σχολείου, τότε από το μικρό κουνάβι μέχρι την αρκούδα, την οχιά το αγριογούρουνο,τον Δήμαρχο, το τσακάλι, τον Αλκιβιάδη Λουπ, αλλά και πολλούς άλλους ο αγώνας για να βρεθεί δεν σταμάτησε.

Ποιο είναι άραγε το μυστικό για να βρεθεί το χαμόγελο;

Η Γιώτα Φώτου επηρεασμένη από τον πρώτο της εγγονό, Στέλιο, που θα φοιτούσε στην πρώτη δημοτικού έγραψε αυτήν την ιστορία, ενώ όπως μου είχε εξομολογηθεί  όταν την ολοκλήρωσε τη μοιράστηκε πρώτα μαζί του πριν τη στείλει στον εκδότη,με την παράκληση: «Στέλιο μου, αυτό θα είναι το μυστικό μας. Δε θα πεις σε κανέναν τίποτε μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο», και ο Στέλιος κράτησε την υπόσχεσή του.

Η Γιώτα Φώτου πάντα πρωτότυπη στη θεματολογία της, λιτή, δωρική αλλά και συγχρόνως διεισδυτική σε ότι και αν αποφάσισε να γράψει είτε για παιδιά, είτε για νέους  ή  για ενήλικες.

Ας θυμηθούμε  μερικούς τέτοιους τίτλους βιβλίων της- όπως τότε διαβάσαμε και γράψαμε στο thinkfree- που βραβεύτηκαν, αγαπήθηκαν και έβαλαν τη συγγραφέα στην καρδιά των χιλιάδων αναγνωστών της.

 

Με έξι κλικ, εκδόσεις Ψυχογιός

…Πολυεπίπεδο εφηβικό μυθιστόρημα με ταχύτητα, γεγονότα που εναλλάσσονται, ψυχικές μεταβολές. Μια τρυφερή, αλλά και σκληρή ιστορία που γεννιέται από την κρίση γραμμένη από τη δυνατή πένα της Γιώτας Φώτου, που ξέρει να αφουγκράζεται, να γεννά, να παίρνει θέση, ενώ παράλληλα μπορεί και πετυχαίνει, κάτι που δεν είναι εύκολο, να μεταφέρει σε τόπους και σημεία τους αναγνώστες της προκαλώντας τους την αίσθηση πως βρίσκονται μέσα στην ύπαιθρο, σε περιβάλλοντα πολλές φορές όχι οικία που γεννούν άλλοτε φόβο, τον φόβο του άγνωστου, άλλοτε ευδαιμονία… έγραψα thinkfree.

Ο Κώδικας 99, εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα βιβλίο για εφήβους και όπως η ίδια μου κατέθεσε στη συνέντευξη για το thinkfree: Με τους ήρωες της παιδικής λογοτεχνίας είμαι πολύ πιο προσεκτική. Πρέπει να είναι ξεκάθαροι και αντιπροσωπευτικοί. Σπαταλώ πολύ χρόνο κτίζοντάς τους και δίνω σημασία στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Δεν θέλω να γίνουν παρανοήσεις. Ωστόσο αυτοί οι ήρωες πρέπει να δοθούν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πιο επιφανειακά έτσι ώστε να μπορούν οι μικροί αναγνώστες να τους ερμηνεύσουν εύκολα.

Οι ήρωες που αφορούν σε ενήλικες έχουν μεγαλύτερη εσωτερικότητα, μεγαλύτερο βάθος. Ο αναγνώστης πρέπει να μπει στον κόσμο τους ανοίγοντας πόρτες.

 Το Διώροφο της Τσιμισκή, εκδόσεις Ψυχογιός

…Η σφιχτή πλοκή και δομή, δίχως ίχνος μελού, με αντικειμενικότητα, ανατροπές, δυνατές διακυμάνσεις, αλλά και με δόσεις αληθινού σεβασμού στα γεγονότα της περιόδου 1941-1943 κάνει το έργο της μοναδικό. Συγχρόνως η συγγραφέας επιλέγει να τοποθετηθεί μέσα από τα γεγονότα και τις ενέργειες των ηρώων της, ενώ παράλληλα ρίχνει τον προβολέα αποφεύγοντας τη συγκάλυψη όσων ευθύνονταν και συμμετείχαν στην εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης…thinkfree

Όταν χάσαμε την Ντόλυ, εκδόσεις Ψυχογιός

Μια πικρή ιστορία που στα χέρια της Γιώτας Φώτου, καταφέρνει να φωτιστεί και το μαύρο να υποκύψει στο φως, όπως θα πρέπει άλλωστε να γίνεται και στην αληθινή σημερινή ζωή όλων όσων σήμερα μαστίζονται από την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία…thinkfree

Δυο λόγια για τη φίλη που έφυγε νωρίς…

Γιώτα Φώτου, μια κυρία της λογοτεχνίας που την υπηρέτησε με απόλυτο σεβασμό και με τη μόνιμη αγωνία της προσφοράς στο χώρο των γραμμάτων.

Μια σπουδαία προσωπικότητα που ήξερε να αγαπά, να στηρίζει, να μοιράζεται.

Μια αρχόντισσα της ζωής, της οικογένειας, της φιλίας.

Μια γυναίκα με ξεχωριστό χιούμορ που κοιτούσε τον άνθρωπο στα μάτια, με μια μόνιμη μελαγχολία, που αγαπούσε την ζωή, τον τόπο της, τους δικούς της και είχε μόνιμα την έννοια του άλλου.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός 24/10/2919

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.