«Ξεπέρασε το φόβο , ζήσε το θαύμα» της Μαργαρίτας Αρβανίτη

0
383

Το βιβλίο της Μαργαρίτας Αρβανίτη , «Ξεπέρασε το φόβο, ζήσε το θαύμα» εκδόσεις Σιδέρη, είναι όχι μόνο ένας ύμνος προς τη ζωή, αλλά και μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του καρκίνου.
«Μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται, δεν εξαλείφεται προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά και αυτό θέλω να τονίσω μέσα από αυτό το βιβλίο: Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να τον προλάβουμε, κι όχι να τον φοβηθούμε» , λέει με αφορμή τη εβδομάδα κατά του καρκίνου του μαστού, που διανύουμε.
Το όνομα της ηρωϊδας του βιβλίου δεν είναι τυχαίο. Η Ελπίδα είναι «ανθρώπινη», μία γυναίκα ανάμεσά μας, με υποχρεώσεις και όνειρα για ευτυχισμένη ζωή. Όταν καλείται να αντιμετωπίσει την απειλή του Ca μαστού ξαφνιάζεται, τρομάζει, φοβάται, δεν κοιμάται, αρχίζει να ζει εφιαλτικά το ενδεχόμενο ο χρόνος της ζωής της να τελειώνει. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να αφήσει τον φόβο να της βασανίζει τη ζωή! Στρέφεται για στήριξη στην επιστήμη της ιατρικής για την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική της αγωγή, στην απομυθοποίηση του φόβου του θανάτου με τη «φιλοσοφία» της ζωής όπως την επιδιώκει μπροστά στη συνειδητοποίηση της προσωρινότητας της, στην αξία της κάθε στιγμής, σε επαναπροσδιορισμούς της διαχείρισης του πολύτιμου χρόνου για όσα ζει και ακόμα δεν τα ζει!
«Η ιστορία της ηρωίδας μου δεν ήθελα να θυμίζει άλλη μία παραίνεση τυπικής καμπάνιας πρόληψης, την αξία της οποίας δεν αμφισβητώ. Θέλησα να κάνω την υπέρβαση με μία πιο «τρυφερή» προσέγγιση του προβλήματος, να στρέφεται με σεβασμό προς το στήθος που νοσεί, να αναλογίζεται πως αυτό το στήθος έθρεψε τα νεογέννητά της με τον θηλασμό, τα προστάτεψε, δεν της αρρώστησαν ποτέ, και τώρα που το ίδιο κινδυνεύει να το παρατήσει; Οφείλει να είναι «παρούσα» σε όσα δύσκολα του συμβαίνουν και να το στηρίξει! , λέει η συγγραφέας.
Στην ερώτηση γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο και τι αποκόμισε από αυτή την εμπειρία, η Μαργαρίτα Αρβανίτη απαντά. «Κανείς δεν μας υπόσχεται ότι θα είμαστε συνταξιδιώτες μέχρι το τέλος. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό θα αναλογιστούμε με διαφορετικό τρόπο την αξία της κάθε στιγμής. Αντιμετωπίζοντας τον φόβο μας , προλαμβάνοντας , κάνουμε τη δική μας νίκη ενάντια στην φθορά της ύλης και διαπιστώνουμε πως μας έχει δοθεί μόνο μία ευκαιρία για να ζήσουμε. Αυτή η ευκαιρία είναι δική μας και πρέπει κάθε φορά να την …επικαιροποιούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.