Ή… ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ…

0
3309

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

“Η θαυμαστή ιστορία του ανθρώπου από την αρχή”, Τζάνι Ροντάρι, μετάφραση: Βασιλική Νίκα, εκδ.Πατάκη

Η θαυμαστή ιστορία του ανθρώπου από την αρχή, είναι γραμμένη από τον Ιταλό Τζάννι Ροντάρι, έναν σπουδαίο δάσκαλο και συγγραφέα. Στο βιβλίο του αυτό καταφέρνει να διαπεράσει σπουδαία και καθοριστικά ιστορικά σημεία που σημάδεψαν την ανθρωπότητα. Με λόγο άμεσο και κατανοητό ο Ροντάρι, φωτίζει, αναδεικνύει και σχολιάζει από την αρχή του κόσμου, την εποχή των Μάγια, του Παρθενώνα, των Ετρούσκων και Ρωμαίων και βυθίζεται στο Μεσαίωνα για να αναγεννηθεί με την Αναγέννηση, να επαναστατήσει, να αντιδράσει και να τοποθετήσει στο υψηλότερο βάθρο την Ελευθερία.

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει γίνει από τις εκδόσεις Πατάκη σε πολύ καλή μετάφραση και απόδοση του κειμένου από τη Βασιλική Νίκα. Στο βιβλίο έχει συμπεριληφθεί και ένα παράρτημα για τη βυζαντινή περίοδο που έχει γραφτεί από τον ιστορικό Ιωάννη Δημητρούκα, κρατώντας μάλιστα το ύφος του Ροντάρι, ο οποίος δεν είχε αναλύσει πολύ αυτή την περίοδο.

Έτσι διαβάζουμε, στο ίδιο πνεύμα, για τη Βυζαντινή περίοδο από τον ιστορικό Ιωάννη Δημητρούκα σημεία καθοριστικά που οδήγησαν στην νεώτερη ιστορία. Ο ιστορικός Ιωάννης Δημητρούκας διατρέχει το καθοριστικό ιστορικό κομμάτι του Βυζαντίου από τον Ιουστινιανό, τους Κομνηνούς, τονίζει το εθνικό ξύπνημα του Βυζαντίου, ενώ αναφέρει πως πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι το 1204 αρχίζει η ιστορία του Νέου Ελληνισμού.

Ολοκληρώνει με τον Ανδρόνικο Β΄Παλαιολόγο και τέλος με την προέλαση των Οθωμανών και το τέλος της αυτοκρατορίας.

Το βιβλίο σίγουρα θα κλέψει το ενδιαφέρον των νέων, ενώ συγχρόνως η προσεκτική ανάγνωσή του βοηθά στην κατανόηση της πορείας του ανθρώπου, συγχρόνως μπορεί να παραμένει στη μνήμη, όπως και να προκαλέσει την παραπέρα αναζήτηση ιστορικών γεγονότων και σημείων που καθόρισαν την πορεία της ανθρωπότητας.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να αρχίζει τούτη η ιστορία, που παρακολουθεί την πορεία του ανθρώπου πάνω στη Γη από την προϊστορία ως περίπου τα μέσα του 20ού αιώνα. Μια ιστορία που γράφτηκε για παιδιά αλλά αφιερώνεται στους μεγάλους και μπορεί να διαβαστεί σαν παραμύθι αλλά και ως κείμενο που θα δώσει τροφή για σκέψη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.