SAMOS 2021, ΛΟΙΠΟΝ…

1
2563

samos_marathokampos_ormos_protopapas

Γράφει ο Γιάννης Κεσσόπουλος / [email protected]

Μπορεί ένα ένας δήμος που είναι νησί και μάλιστα ένα νησί που υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία και, δυστυχώς, δεκάδες άψυχα σώματα να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021; Η απάντηση είναι εύκολα καταφατική, εάν αποδεχθούμε ότι πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που δείχνουμε προς τον συνάνθρωπό μας, όπως ακούστηκε από τα χείλη του Δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου στην παρουσίαση της υποψηφιότητας που έγινε στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Ένα νησί, εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο από τις κυβερνήσεις, που συχνά ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων ξεπερνά τον πληθυσμό των 32.000 κατοίκων του (!), οι οποίοι προσφέρουν καθημερινά 4.000 μερίδες φαγητό για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, ίσως αξίζει να κερδίσει έναν τίτλο που θα δώσει ανάσα, ζωή και προοπτική σε ένα από τα λίγα πραγματικά κινήματα που αναδύθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, ένα κίνημα ανθρωπιάς στην πράξη («Η Σάμος χρειάζεται ένα μακρόπνοο κίνητρο, έναν υψηλό στόχο. Χρειαζόμαστε ένα όραμα που θα μας κινητοποιήσει για να το κατακτήσουμε» – διακήρυξη υποψηφιότητας).

samos_fournos_vourliotes

Ένα νησί που κοντά στο εξαιρετικό σκεπτικό της υποψηφιότητας που θέτουν οι Σαμιώτες, ήρε –με τη στάση του και με την πράξη του- από τη πλάτες ενός ολόκληρου λαού τη ρετσινιά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που βόλευε σε κάποιους να κολλάνε στους Έλληνες, ίσως θα πρέπει να αποτελέσει και μια εμβληματική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη καμπή για την ίδια την Ευρώπη, μια στιγμή που δοκιμάζονται οι αξίες και η συνοχή της.

Είναι και η «νησιωτικότητα», αυτός ο νεολογισμός ο γεμάτος ουσία για όσους τολμούν να περάσουν ένα χειμώνα στα νησιά μας, στην οποία αναφέρεται ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά «Καλή η Κατερίνη, έχει τον Όλυμπο, έχει τα αρχαία του Δίου, έχει πολλά, αλλά το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι της Ευρώπης είναι η νησιωτικότητα». Και δεν έχει άδικο…

SAMOS

Ακούγοντας λοιπόν τον μεστό καλό λόγο του δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη για το πρόσωπο του Δημάρχου Σάμου, τα λίγα και καλά λόγια του προέδρου του ΣΒΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη και όλους τους ομιλητές στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τραπέζης Πειραιώς, σκεφτόμουν τι θετικό μήνυμα θα εξέπεμπε αυτός ο λαός, κόντρα στη φαγωμάρα των πολιτικών της, εάν ενόψει της αξιολόγησης των φακέλων που θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου, οι άλλες 15 και πλέον υπέροχες ελληνικές πόλεις παραιτούνταν υπέρ της υποψηφιότητας της Σάμου. Σκεφτόμουν τι δυνατό μήνυμα ενότητας θα έβγαινε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρωτίστως για την πατρίδα μας και έπειτα για την Ευρώπη. Αλλά θα μου πεις ποια ελληνική επαρχιακή πόλη δε νοιώθει την εγκατάλειψη του κράτους σε τούτη τη στρεβλή Ελλάδα για να απεμπολήσει έναν τίτλο που μπορεί να της προσφέρει δημιουργική ανάσα;

Θα μου πεις γιατί; Οι άλλες πόλεις δεν χρειάζονται ανάσα; Ναι, φυσικά, αλλά τα νησιά μας στο προσφυγικό τραβούν μεγάλο ζόρι. Και η Μυτιλήνη; Δεν έχει ανάλογη προσφορά; Δεν το συζητώ, εννοείται. Επί της ουσίας, ισχύουν τα ίδια, κι ας προηγήθηκε η Σάμος στην πρωτοβουλίας της για υποψηφιότητα. Η σκέψη μου δεν έχει συγκριτικά στοιχεία, παρά μόνο άκρατο υποκειμενισμό και στοιχεία πολιτικού δονκιχωτισμού.

Σάμος, λοιπόν, γιατί αξίζει και ουσιαστικά, ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Σάμος γιατί η Σάμος πάντα έδειχνε την ίδια λαχτάρα που έδειχνε και η Θεσσαλονίκη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης μας με τα νησιά του Αιγαίου.

Σάμος γιατί με εντυπωσίασαν οι λέξεις –για όσους πιστεύουν στη δύναμή τους- που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές στη διακήρυξη της υποψηφιότητας: αρμονία, πολιτισμός, γνώση.

Όλα για την υποψηφιότητα Σάμου ΕΔΩ και ΕΔΩ

 ΣΑΜΟΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021

Η Σάμος των μύθων, πατρίδα θεών και Σοφών, των μαθηματικών, της Αστρονομίας, της Αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας, της ναυπηγικής, της γλυπτικής, της ζωγραφικής, της μυθοπλασίας.
Η Σάμος το νησί στην άκρη της Ευρώπης,
Η Σάμος των 6.000 ετών ιστορίας,
Η Σάμος του σήμερα, αναδύεται μέσα από τις πανάρχαιες καταβολές της και διεκδικεί την επανατοποθέτησή της στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Σάμος του σήμερα χτίζει, όπως και η Σάμος του χτες, στη γνώση, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό!
Η Σάμος του σήμερα κατακλύζεται από κύματα προσφύγων. Φτάνουν κατά χιλιάδες από τις απέναντι ακτές διασχίζοντας τα 1300 μέτρα θάλασσας που χωρίζουν τις δύο ηπείρους!
Οι πολίτες της έχουν ανοίξει τις πόρτες τους και τις καρδιές τους, τους φροντίζουν και τους περιθάλπουν γιατί αυτό κυρίως είναι πολιτισμός!
Ο πολιτισμός προς τον συνάνθρωπο!
Η Σάμος του σήμερα, έχει ανακηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!
Η Σάμος του σήμερα θέλει, επιθυμεί και διεκδικεί να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021!

(από τη διακήρυξη υποψηφιότητας)

Προηγούμενο άρθροΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ;
Επόμενο άρθροΕΡΓΑ ΒΙΣΜΕΡ, ΚΟΡΝΓΚΟΛΝΤ ΚΑΙ ΣΩΣΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΘ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.