ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

0
1638

γράφει η Κατερίνα Νικολάου / [email protected]

Η φιλόξενη αίθουσα του Arthens άρχισε να γεμίζει από νωρίς και ήταν φανερό πως η παρουσίαση του βιβλίου του στρατηγικού αναλυτή, Αντιπτεράρχου εν αποστρατεία, Χρήστου Παύλου “Σύγκρουση, Πολιτική, Οικονομία: το πρόσταγμα της ριζοσπαστικής δημοκρατίας” θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά και επιτυχημένη. Το βιβλίο πραγματεύεται τη σύγχρονη ελληνική και κυπριακή πραγματικότητα από την Πράσινη Γραμμή της Κύπρου τη διεθνή πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχε μια εξαιρετική ομάδα ομιλητών, που μίλησαν από τη δική του σκοπιά ο καθένας για το βιβλίο και σε μία σειρά διαφορετικών τοποθετήσεων  συνέταξαν ένα σύνολο δομημένων πληροφοριών που δεν αφορούσε μόνο το βιβλίο αλλά και την όλη φιλοσοφία πίσω από αυτό και τα φλέγοντα ζητήματα που θίγει. Στη συζήτηση συμμετείχαν  ο επικοινωνιολόγος Πάνος Μουζάκης, ο συγγραφέας Δημήτρης Αποστόλου, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης, ο συνταγματολόγος και πρώην Πρύτανης του Παντείου Παναγιώτης Τσίρης, ο καθηγητής της Ευελπίδων Κώστας Γρίβας και ο συγγραφέας Παύλος Χρήστου. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση ο Πάνος Μουζάκης διάβασε στίχους από από τις “Πράσινες Γραμμές” που γράφτηκαν από την Κύπρια ποιήτρια Ελένη Σιούφτα και μελοποίησε ο Γιάννης Κακλής για την φωνή του Χάρη Πανόπουλου.

“Κάναμε το δίκιο μας να μοιάζει με επαιτεία
γράψαμε στους τοίχους δυο συνθήματα φθηνά
Λευτεριά εργένισσα σε πάλεψα σαν Τροία
κι είδα μες τα μάτια σου το Μίδα να γερνά …”

Με αφορμή τους στίχους, αναφέρθηκε σε θέματα και σημεία του Κυπριακού σε συσχετισμούς με τη νέα γεωστρατηγική και οικονομική πραγματικότητα.

O νεαρός λαουτιέρης κι ερμηνευτής Χάρης Πανόπουλος, έφερε με την φωνή του, όπως έγραψε ο Πάνος Μουζάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook,  ένα από τα κεντρικά μηνύματα της συζήτησης που θα ακολουθούσε:

“Μίλα μου κι ας περπατώ σε μοιρασμένη Πόλη
κι ας ζητάει το σώμα μου φθηνές διαδρομές
πες του δίχως θάνατο κατάστηθα το βόλι…
Δεν σβήνονται
ανέξοδα
οι Πράσινες Γραμμές…”

Η παρουσίαση ήταν μια ακόμα τρανή απόδειξη πως όλες οι εκφάνσεις της ζωής από την Τέχνη έως την Οικονομία κι από την πολιτική έως την τεχνολογία είναι αλληλένδετες φέρουν συνισταμένη το ίδιο μήνυμα. Τελικά επικράτησε η ολιστική αντίληψη των πραγμάτων όπου κοινές δαφορετικές δυνάμεις συγκροτούν μια συνισταμένη δύναμη προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Καλοτάξιδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.