«ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ»: ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

0
865

Όλες οι ιστορίες είναι τελικά μία… Όλες διηγούνται μια Οδύσσεια. Όλες έχουν ειπωθεί αλλά πάντα ο τρόπος αλλάζει…
Είτε μιλάμε για το House of Cards, το Prison Break, είτε για τον Αστακό του Λάνθιμου και το La La Land, υπάρχουν πάντοτε κοινά σημεία δημιουργίας μιας ξεχωριστής ιστορίας, είτε είναι με εικόνες είτε με λέξεις.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που αποπνέει τέχνη και φαντασία, στο Θέατρο Σοφούλη την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2017, μαζί με την Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, θα ζήσουμε μια ημέρα-crash test στη δημιουργία. Ξεκινώντας από τα βασικά, αλλά ποτέ απλά και αυτονόητα, θα εμβαθύνουμε στη δημιουργία ενός γραπτού έργου, ενός σεναρίου.

Κατά τη διάρκεια του workshop θα δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε φίλο της συγγραφής: Πώς βρίσκουμε και πώς χτίζουμε το θέμα μας. Πώς προσεγγίζουμε το σενάριο: ως τέχνη ή ως τεχνική; Ξεκινάμε με τους χαρακτήρες ή με την πλοκή; Πως «χτίζουμε» τον πλανήτη του σεναρίου; Πώς φτιάχνουμε τον πρωταγωνιστή, τους βασικούς ήρωες; Ποιά είναι τα αρχέτυπα που κρύβει η κάθε ιστορία; Πώς δημιουργούμε ένα «σεντούκι με θησαυρούς» σε κάθε σενάριο; Πώς χτίζουμε/ σχεδιάζουμε τη δομή αλλά και την πλοκή του; Ποιά είναι τα 12 βήματα που κρύβει η κάθε ιστορία μέσα της;

Δίνοντας κάποια βασικά κλειδιά, θα μπούμε στη δημιουργική διαδικασία κάνοντας μία εισαγωγή στον κόσμο της φαντασίας και της μαγείας που έχει ο καθένας μέσα του εξηγώντας παράλληλα τις τεχνικές ανάπτυξης συγγραφής, συγγραφικές συνήθειες, τα διαφορετικά είδη γραφής αλλά και τις διαφορές του σεναρίου από τα υπόλοιπα είδη. Μπαίνοντας στον πυρήνα του θα εξηγήσουμε σημαντικούς όρους όπως : Inciting incident, story event, beat, scene, sequence, Act I, Act II, Act III, point of no return, story climax, resolution.

Σε αυτό το σεμινάριο θα δουλέψουμε αναλύοντας επίσης και κάποιες σκηνές ώστε να κατανοήσουμε σε πρακτικό επίπεδο την σεναριακή δομή, με διαφορετικά είδη γραφής σεναρίου. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο ρόλο του συμβολισμού καθώς ο σεναριογράφος είναι ο πρώτος σκηνοθέτης του έργου. Σε πόσα επίπεδα μπορούμε να αναπτύξουμε τον συμβολισμό σε ένα σενάριο; Ποιά είναι τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο σεναριογράφος μέσω του διαλόγου και του subtext ώστε να προχωρήσει η ιστορία του;

Σε κάθε στάδιο θα χρησιμοποιηθεί οπτικοακουστικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση.

Info

Στον Πυρήνα

Workshop σεναρίου και δημιουργίας

Με την Αλεξάνδρα Μπελεγράτη

Κυριακή, 11 Ιουνίου

13 π.μ. – 19.30 μ.μ.

Για δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 6939-101004

Βιογραφικό

H Αλεξάνδρα Μπελεγράτη είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και θεατρική συγγραφέας και μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματα της το «Έτσι έπρεπε να γίνει» από τις εκδόσεις Iason Books (2011) και το «Κουτί με τα ανθισμένα κοσμήματα» από τις εκδόσεις Πηγή (2013). Το θεατρικό της έργο «Έξω από το σώμα» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Iason Books το 2016. Έχει γράψει επίσης, τα θεατρικά έργα: «Κλωστή», «Ballroom dance» και «Λέξεις ανάμεσα μας». Το σενάριό της στα αγγλικά «You are My Only Sunshine» διακρίθηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του London Greek Film Festival 2010. Το Δεκέμβρη του 2012 στα Angel Film Awards – Monte Carlo/Monaco, πήρε τα βραβεία: «Best Special Mention Screenplay» & «Best Family Drama Screenplay». Αυτή την περίοδο δύο σενάρια της το ένα στα αγγλικά και το άλλο στα ελληνικά βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής σε συνεργασία με εταιρίες παραγωγής στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως σύμβουλος σεναρίου σε τέσσερα σενάρια στο εξωτερικό. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Bones to the Sea» που είναι αφιερωμένο στη ζωή του φιλέλληνα Prof. Andrew Horton. Επίσης, έχει γράψει το σενάριο και έχει κάνει την οργάνωση παραγωγής του ντοκιμαντέρ «Μια μέρα στο Βρυσάκι» που παρουσιάστηκε στο Athens Fringe Festival 2013.

Εμπειρία στον τομέα της διδασκαλίας

Το 2012, και μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα παρουσίασε δημιουργική της δουλειά και δούλεψε με τις τάξεις του Σεναρίου ως Visiting Lecturer. Το 2012-2013, στον Πολυχώρο Βρυσάκι δούλεψε με ενήλικες για εννέα μήνες πάνω στην δημιουργική γραφή και το σενάριο. Επίσης, δούλεψε με παιδιά 10-12 ετών στο Χριστουγεννιάτικο workshop στον πολυχώρο στο Βρυσάκι, με θέμα «Δημιουργική γραφή για παιδιά – ταξίδι στην μαγεία των λέξεων…». Το 2014-2015 συνεργάστηκε με τον πολυχώρο Dasein Lab όπου παρουσίασε Workshop Σεναρίου. Το 2016 συνεργάστηκε με τον πολυχώρο «Εργαστήρια Τέχνης & Πολιτισμού «ΖΩ-γραφή-ζω». Από το 2015 εκτός των δικών της σεμιναρίων πάνω στη δημιουργική γραφή και το σενάριο συνεργάζεται στη διδασκαλία ηθοποιών και φοιτητών (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με την casting director, Λυδία Γεωργανά, πάνω στα αρχέτυπα. Το 2016 παρουσίασε το «εργαστήριο του συγγραφέα» ένα πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αθήνα για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου.

Εικονογράφηση αφίσας: Γιώργος Λαφέ

Περισσότερες πληροφορίες: https://alexandrabelegrati.wordpress.com/

 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ,

Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά 551 31

www.theatrosofouli.gr

Προηγούμενο άρθρο«Ο ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΣ»: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ
Επόμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΣΤΑΘΗ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.