Συλλογή επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Μια πρωτοβουλία που μας αφορά όλους

0
456

 

Μια καλή πρακτική που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Δήμο Σερρών, η συλλογή επικίνδυνων κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από αγροτικές περιοχές , η οποία γίνεται από τον Δήμο Σερρών και την εταιρεία Polyeco , φέρνει στην επικαιρότητα μία ακόμη φορά το μεγάλο θέμα της αλόγιστης χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Δυστυχώς πρόκειται για μία ακόμη επίπτωση της οικονομικής κρίσης, η οποία οδηγεί πολλούς αγρότες να καταφεύγουν   στην αγορά λαθραία εισαγόμενων, ακόμη και απαγορευμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση φυτοφαρμάκων από τρίτες χώρες (π.χ. βαλκανικές χώρες και Τουρκία), τα οποία πωλούνται σε αισθητά χαμηλότερες τιμές. Το θέμα αυτό, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές και φυσικά το ΥπΑΑτ , ενώ με στοιχεία που έχουν έλθει στην ελληνική βουλή αποδεικνύεται ότι το λαθρεμπόριο παράνομων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων είναι εκτεταμένο σε όλη την Ευρώπη και ο τζίρος τους ξεπερνά τα 30 εκ ευρώ ετησίως.

Επιχείρηση διαχείρισης

Ο Δήμος Σερρών μετά από σύμβαση με την εταιρεία Polyeco AE (αξίας 42.160 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) συλλέγει και μεταφέρει 13.600 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Παναγιώτης Καρακολίδης τόνισε «Για πρώτη φορά ο Δήμος Σερρών υπογράφει σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία για τη περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που προκύπτουν από την καλλιέργεια αγροτικών εκτάσεων. Δίνουμε οριστικά τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τα απόβλητα της κατηγορίας αυτής».

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , απομάκρυνε πέντε τόνους φυτοφαρμάκων του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού που βρισκόταν σε κτήριο της καπναποθήκης στην περιοχή της Σταυρούπολης. Η ποσότητα σύμφωνα με την καταγραφή της περιφέρειας περιελάμβανε 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, 7 πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos), 2 μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη

 

 

 

 

 

.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.