Συμφωνία συνεργασίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

0
537
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΑ, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας υπογράφουν το Σύμφωνο Συνεργασίας.

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) και του ΑΠΘ υπέγραψαν την Τρίτη 17-7-2018 ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΑ, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, σε εφαρμογή απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ (25.1.2018).

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Καθηγητής Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του ΙΜΜΑ, Βασίλης Κ. Γούναρης, η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, Φανή Τσατσάια, και η Γενική Γραμματέας του ΔΣ και Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας του ΙΜΜΑ, Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Από αριστερά: Σταυρούλα Μαυρογένη, Φανή Τσατσάια, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, Περικλής Α. Μήτκας, Βασίλης Κ. Γούναρης, Αριάδνη Στογιαννίδου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, εργαστηρίων, συνεδρίων, θερινών σχολείων, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση και την υποστήριξη των επιστημονικών, μουσειολογικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΙΜΜΑ και του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, μέσω συνεργασιών με τα αρμόδια τμήματα του ΑΠΘ.

Προβλέπεται, επίσης, η αξιοποίηση της Δομής Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ για την οργάνωση προγραμμάτων, η πρόσβαση των φοιτητών του ΑΠΘ στις ηλεκτρονικές πηγές, στις βάσεις δεδομένων και στη βιβλιοθήκη του ΙΜΜΑ, η προκήρυξη φοιτητικών διαγωνισμών σχετικών με θέματα σχετικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Τέλος, μεταξύ των επιδιωκόμενων συνεργασιών περιλαμβάνεται η προκήρυξη εξειδικευμένων διδακτορικών ή μεταδιδακτορικών υποτροφιών από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, καθώς και η διεξαγωγή πρακτικής άσκησης φοιτητών σε υπηρεσίες του ΙΜΜΑ, με παράλληλη εκπόνηση εργασιών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, δήλωσε ότι «το Σύμφωνο Συνεργασίας επισημοποιεί μια σχέση που εξυφάνθηκε από την ίδρυση του Μουσείου πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια. Η σχέση αυτή δεν αφορά μόνον καθηγητές του ΑΠΘ που πλαισίωσαν και πλαισιώνουν το ΔΣ του ΙΜΜΑ, αλλά και πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών που εκπόνησαν εκεί τις διπλωματικές εργασίες και τις διδακτορικές τους διατριβές». Επισήμανε επίσης πως το Ερευνητικό Κέντρο του ΙΜΜΑ αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους χώρους άσκησης προπτυχιακών φοιτητών και για τον λόγο αυτό έχει βραβευτεί από το ΑΠΘ. Τέλος, ανακοίνωσε πως το ΑΠΘ, από τη μεριά του, θα εγκαινιάσει τη νέα αυτή φάση συνεργασίας, υποστηρίζοντας το ερευνητικό έργο του ΙΜΜΑ στο πεδίο της νεότερης ιστορίας με την προκήρυξη μιας ετήσιας μεταδιδακτορικής υποτροφίας μέσω του ΕΛΚΕ, όπως προβλέπεται και από το Σύμφωνο.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΑ, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, υπογράμμισε ότι το ΙΜΜΑ για πολλά χρόνια αντλεί από την εμπειρία, τη ζωντάνια και την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΠΘ. Την υποστήριξη αυτή τη χρειάζεται τώρα ακόμη περισσότερο, καθώς το Ίδρυμα ανοίγεται με επικεφαλής τη νέα του διευθύντρια ολοένα και περισσότερο στην έρευνα και την προβολή όχι μόνον της ιστορίας, αλλά και του πολιτισμού της Μακεδονίας μέσα από περισσότερες και πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Ευχαρίστησε τον κ. Πρύτανη για την εξαγγελία της μεταδιδακτορικής υποτροφίας, που θα βοηθήσει την ανακίνηση της έρευνας την κατάλληλη στιγμή και εξέφρασε την ελπίδα πως το παράδειγμα αυτό του ΑΠΘ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και άλλοι χορηγοί, όσοι επιθυμούν να συνδυάσουν την ενίσχυση νέων επιστημόνων μέσα από διαφανείς διαδικασίες και τη συνεισφορά τους στο έργο ενός δυναμικού Μουσείου.

Προηγούμενο άρθροΒεβήλωση μνημείου, βεβήλωση πολιτισμού, βεβήλωση του Ανθρώπου
Επόμενο άρθροAngelique Kidjo: Μία από τις μεγαλύτερες φωνές της Αφρικής στο Λόφο της Σάνης στις 22/7
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.