Τα 220 χαϊκού του Ιωσήφ Ιωσηφίδη και μια συγκλονιστική συνέντευξη για όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και την Κύπρο!

0
365

Έλληνες πάντα
Νέοι. Όσοι γερνάτε
είστε ξένης γης*
Τα χαϊκού του Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδη αποτελούν μια τελείως διαφορετική θεώρηση της ιαπωνικής παραδοσιακής ποιητικής φόρμας συνολικά 17 συλλαβών (5,7,5)
Συμπυκνώνουν, όπως δηλώνει κι ο ίδιος ο ποιητής, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία , τον ελληνικό , τον κυπριακό πολιτισμό και τις αξιακές καταβολές αιώνων που ενσταλάζουν τη σοφία τους στον λιτό στίχο. Το νέο ποιητικό του κράμα – έτσι περιγράφεται στην ποιητική του συλλογή «Έρως Μύθος Βάθος-200 Χαϊκού» – επιβεβαιώνει όπως γράφει χαρακτηριστικά ο φιλόλογος, δοκιμιογράφος και κριτικός Στέλιος Παπαντωνίου, «πως το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» με έναν στέρεο ποιητικό ανδρικό λόγο. Οι ιδέες, ως αιώνιες κι ακατάλυτες, βρίσκουν τον τρόπο τους – και µέσα από τον Έρωτα, τον Μύθο και το Βάθος – να επανέρχονται στη ζωή µας και να εµπνέουν ποιητές κι αναγνώστες»
Έρως, Μύθος, Βάθος, 220 Χαϊκού , για τις διαστάσεις της ίδιας της ύπαρξης , αλλά και 18 τραγούδια που προστίθενται στην ποιητική συλλογή (επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ το 2020) , «για τους νέους, για τη χαρά της ζωής που αγνοούμε και για την αστροφεγγιά της ελπίδας μες στο πυκνό σκοτάδι», όπως γράφει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
«Θέλω να μεταφέρω σ αυτή τη γενιά του …τήλε , αυτή την ουσιαστική έννοια της αγάπης, αλλά και των αξιών, των ιδεών», λέει ο ποιητής και επιλέγει:
«Λες δεν υπάρχεις.
-Μα δείτε τον ίσκιο της
μέσα στον δικό μου».
Η προσαρμοστικότητα και η ανάπτυξη της τηλε-οικονομίας
Με πτυχίο στα Μαθηματικά και στα Οικονομικά ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης είναι επίσης αριστόβαθμος διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών και FellowISMM. Μεταξύ άλλων υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας , δίδαξε σε Πανεπιστήμια της Κύπρου (σε Προγράμματα Master) και υπηρέτησε ως μέλος/δικαστής του Διοικητικού Οικονομικού Δικαστηρίου Κύπρου, ενώ εκτός από ποίηση και θεατρικά έργα, συνέγραψε και βιβλία επιστημονικά: για ομοσπονδία, οικονομία, ενέργεια , μαθηματικά, στατιστική και Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΡ: Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού; Πότε πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα και την Κύπρο;
Η οικονομική κρίση σήμερα συρρικνώνεται, αλλά δεν εξαλείφεται. Η έλλειψη ή μείωση κινητικότητας των εργαζομένων και καταναλωτών πιέζει αφόρητα την οικονομική δραστηριότητα. Μοιάζει με αεροπλάνο που κινείται με ένα κινητήρα. Όσο ο κόσμος πειθαρχεί στις Οδηγίες Επιδημιολόγων και κρατικών αξιωματούχων, η κατάσταση θα βελτιώνεται ‘’κάπως έως μετρίως’’, πάντως όχι εντελώς. Δηλαδή θα κινηθεί και δεύτερος, κινητήρας του αεροπλάνου, το πολύ και ο τρίτος, πάντως όχι ο τέταρτος. Μέχρι το εμβόλιο!
Το να ξεπεραστεί η κρίση θα εξαρτηθεί πότε η Ε.Ε. θα εγκρίνει το αποτελεσματικό εμβόλιο (Johnson). Μάλλον θα εγκρίνει και δύο, κάπως υποδεέστερα (2. Moderna,3.Pfizer/Biontech) για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, ίσως στο τέλος της Άνοιξης του 2021. Μετά τους εμβολιασμούς οι οικονομίες της Ελλάδας και της Κύπρου, που είναι μικρές κι ευέλικτες, θα ανακάμψουν ως το τέλος του 2021, χάρη στον τουρισμό, το εμπόριο και κάποιες υπηρεσίες που δεν επηρεάζονται από τον ιό, έτσι κι αλλιώς. Όμωςοι 2 οικονομίες θα επανεκκινήσουν για κανονική πορεία μετά το 2022. Ο κορονωίός θα δημιουργήσει νέες συνθήκες και ίσως νέα επαγέλματα στο άμεσο μέλλον.. θα υπάρχει σταδιακή ροπή προς μια τηλεοικονομία (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεσυνεδριάσεις, τηλετράπεζα, τηλεμπόριο κοκ). Ο τουρισμός θα σχεδιάζεται ‘πιο στρατηγικά’,για μείωση των κινδύνων (ολόχρονος, για τουρίστες με ποικίλα ενδιαφέροντα και όχι τόσο για ήλιο και θάλασσα, που να προέρχονται από 50 χώρες αντί από 25,κ.ο.κ.)
ΕΡ Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη των Τούρκων. Πιστεύετε ότι η ρήση πως “όπου υπάρχει πετρέλαιο γίνεται πόλεμος” θα επαληθευθεί;

Τα 5 από τα 6 γράμματα στη λέξη ‘πόλεμο’ τα βλέπω και ως γράμματα της λέξης ‘πετρέλαιο’. Όμως, αν η Τουρκία βάλει τρυπάνι στη θαλάσσια ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό θα το θεωρήσω ως ήττα της Γαλλίας και της Ιταλίας (και γενικά της Ε.Ε.). Γιατί; Διότι η Κύπρος αδειοδότησε τα τεμάχια αυτά στις δύο αυτές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, δεν θα τολμήσει η Τουρκία, γιατί φοβάται τον οικονομικό πόλεμο που θα της ανοίξει η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ (με απαίτηση της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Αυστρίας),κάτι που θα καταρρακώσει την τουρκική λίρα και οικονομία.Η συνεργός της Τουρκίας, η Ρωσία, μπορεί ελάχιστα να τη βοηθήσει – με εισαγωγές τουρκικών ειδών και με Ρώσους τουρίστες. Η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι η οικονομία της….Γι’ αυτό η Κύπρος και η Ελλάδα ας κάνουν λίγη υπομονή, μέχρι να φτάσει η Τουρκία στον γκρεμνό (και ας το κρύβει). Πόλεμος δεν θα υπάρξει γιατί ΔΕΝ τον θέλει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ…Αλλιώς θα κέρδιζε η Ρωσία, αφού θα κατέρρεε η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και τότε η Ρωσία θα έλεγχε μόνη πια την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Συρία, και τους Κούρδους, με την Τουρκία άσχημα μπλεγμένη στα οικονομικά αδιέξοδά της. Φωνασκεί, μόνο για να κάνει εσωτερική κατανάλωση. Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις εξορύξεις για πετρέλαιο με πρώτη δοκιμή στη θάλασσα των Επτανήσων – όπου δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης του Ελληνικού στόλου με τον Τούρκικο. Μετά ας πάρει σειρά τα πλούσια σε πετρέλαιο τεμάχια στη δυτική θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η Ελλάδα έχει πλούτο και οικονομικό μέλλον. Μα ας μην καθυστερεί άλλο.

ΕΡ: Σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης πολλοί βρίσκουν παρά τις δυσκολίες καταφύγιο στην τέχνη. Ωστόσο λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, πολύ λιγότερα δημιουργήματα οδηγούνται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Πώς το σχολιάζεται αυτό;

Δύο είναι οι φίλοι του ανθρώπου. Ο ένας φίλος είναι ο σκύλος, που αν το αφεντικό τουπέσειστον γκρεμνό, γκρεμοτσακίζεται να φτάσει δίπλα στο ματωμένο αφεντικό, κλαίει, γαυγίζει καλώντας να ρθει ασθενοφόρο και μετά ορμάει και μπαίνει μέσα στοόχημα και φτάνει με τους νοσηλευτές στο χειρουργείο για να παραστέκει με αγωνία δίπλα στο αγαπημένο αφεντικό του.Ο δεύτερος φίλος είναι το βιβλίο, που το διαβάζεις ή το γράφεις… ας πούμε για την ιστορία αυτού του φίλου-σκύλου, μέχρι την ώρα που αυτός πεθαίνει απάνω στον τάφο του αφεντικού, απέχοντας από τροφή για βδομάδες.

Το βιβλίο θα γράφεται πάντα, και πάντα θα σε συγκινεί, θα σε διεγείρει, θα σε ταξιδεύει, θα σε κάνει να ονειρεύεσαι και να ελπίζεις. Δεν πιστεύω ότι η τέχνη και το βιβλίο μπορούν να χτυπηθούν από κορωνοϊό ή κρίση. Σήμερα όλοι οι βιβλιοπώλες και οι εκδοτικοί οίκοι έχουν πολλά τεχνολογικά και διαδικτυακά εργαλεία για να φέρουν το βιβλίο στα μάτια του αναγνώστη που αναζητά ένα τέτοιο φίλο. Απλώς οι βιβλιοπώλες πρέπει να ανακαλύψουν ‘νέα μονοπάτια’, ας πούμε τους ‘ντελιβεράδες’για να σου μεταφέρουν με τη μηχανή το βιβλίο αμέσως (όπως την πίτσα) με παραγγελία στο σπίτι σου, εσένα του αναγνώστη, που δεν κυκλοφορείς για κάποιους νέους λόγους.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαίρω θερμά τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ και την Πρόεδρο του, ΣίσσυΣιγιουλτζή Ρουκά, που όχι μόνο εκδίδουν ποιοτικά βιβλία Ελλαδιτών και Κυπρίων συγγραφέων, σε άριστες τιμές, αλλά και τα προβάλλουν με πολλά σύγχρονα μέσα (ηλεκτρονικά, διαδικτυακά, ραδιο-τηλεοπτικά, έντυπα). Πολύ μέλλον βλέπω και στο ψηφιακό Αναγνωστήριο ΔΑΔΑ του ΣΠΕΚ!! Μέσα από αυτό πολλοί συγγραφείς και αναγνώστες θα τηλε-συναντιούνται στην τηλε-παρουσίαση βιβλίων για τηλε-συνδιάσκεψη, κριτική και διάλογο με τους συγγραφείς.


Βιογραφικό Δρ Ιωσήφ Σ Ιωσηφίδη
Ο Δρ Ιωσήφ Σ Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου (1948) . Πήρε πτυχίο στα Μαθηματικά και στα Οικονομικά. Είναι Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών και FellowISMM. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και επίσης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Υπηρέτησε (1978-2001) ως Διευθυντής Τμημάτων στη Λαϊκή Τράπεζα και ως βοηθός Γενικού Διευθυντή . Διηύθυνε το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της Λαϊκής κατά το ιδρυτικό του στάδιο (1980-82)
Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου και υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού-Οικονομικού Δικαστηρίου Κύπρου ΑΑΠ (2008-2013). Συνέγραψε βιβλία επιστημονικά για ομοσπονδία, οικονομία, ενέργεια, μαθηματικά στατιστική και ΕΕ . Συνέγραψε δύο θεατρικά έργα , κριτική Θεάτρου, διηγήματα , μελέτες, δοκίμια για ποίηση (Καβάφης, Σεφέρης κ.ά) σύγγραμμα φιλοσοφίας (Ζήνων ο Κιτιεύς)
Εξέδωσε επτά ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του δημοσιεύθηκαν σε Ανθολογίες Ελλάδας, ΕΕ, ΗΠΑ, Αυστραλίας , σε περιοδικά λογοτεχνίας. Ποιήματα μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες , κάποια μελοποιήθηκαν . Εκπροσώπησε την Κύπρο, την ΕΛΚ σε Συνέδρια στη Γαλλία και Γερμανία . Μετέφρασε και εξέδωσε Ανθολογία ΤΚ ποιητών (σύντομα άλλες, για μείζονες ποιητές)/
Το 2007 τιμήθηκεμετηΔιάκριση «BestPoems , BestPoets» απότο «The International Library of Poetry» .
Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE –LETTRESτον βράβευσε με το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του στην ποίηση –λογοτεχνία και στην Επιστήμη της ΕΕ Το 2019 πήρε το Μέγα Βραβείο «GRANDSPRIX» από τον Γαλλικό Οργανισμό Ποίησης APPELγια ποιήματά του στην Γαλλική Γλώσσα.

• Ηρόδοτος: Έλληνες αεί παίδέςεστέ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.