Τα 52 πιο αποτελεσματικά λεπτά της ημέρας σύμφωνα με τον Αινστάιν

0
1373

H άσκηση δυναμώνει το μυαλό *
Η πρώτη επιστημονική μελέτη ίσως θα σας εκπλήξει λιγότερο απ ό,τι οι υπόλοιπες που ακολουθούν.
Ανεξάρτητες μελέτες των καθηγητών Κρουκ και Ράτεϊ έδειξαν ότι η σωματική άσκηση συνεισφέρει στις προσπάθειες μάθησης κι απομνημόνευσης, επειδή κατά την εκτέλεσή της διοχετεύονται στον εγκέφαλο αυξημένες ποσότητες αίματος , οξυγόνου και γλυκόζης. Κι όσο περισσότερο πάνε στον εγκέφαλο τόσο καλύτερα αυτός συμπεριφέρεται, φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σε καθημερινή βάση, στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μάλλον βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας υπό καθεστώς κανονικότητας, μια και τίποτε έκτακτο δεν τον παρασύρει. Για να το πούμε κι αλλιώτικα, συντηρεί την ενέργειά του για την περίπτωση που πραγματικά θα τη χρειαστεί, η σωματική άσκηση όμως μπορεί να τον φέρει σ αυτήν την έκτακτη διανοητική κατάσταση όποτε το θελήσετε.
Ο Κρουκ προχώρησε ακόμα περισσότερο, συμπεραίνοντας ότι η υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος επηρεάζει σημαντικά τη μαθησιακή διαδικασία και την ικανότητα απομνημόνευσης. Πέρα από το γεγονός ότι η αυξημένη ροή αίματος μεταφέρει στον εγκέφαλο μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών , επιπρόσθετα η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει νευροχημικές ουσίες που ωφελούν με διάφορους τρόπους τη νοητική εργασία.
Πρώτον, απελευθερώνεται ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) , που έχει αυξητική δράση επί των αιμοφόρων αγγείων και ενισχυτική για τη μνήμη. Μετά απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές σαν την σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία ευφορίας, εγρήγορσης και προσήλωσης.
Αθροιστικά, η σωματική άσκηση οδηγεί τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση προσωρινής διανοητικής τελειότητας , όπου οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και αφομοίωσης πληροφοριών γίνονται δεύτερη φύση στο άτομο. Πόσο διαρκεί αυτή η εξαιρετική κατάσταση; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό « Brain and Cognition» διαπίστωσε ότι η κατάσταση αυξημένης ικανότητας του εγκεφάλου διαρκεί 52 λεπτά , ανάλογα με το πόσο έντονη ήταν η σωματική άσκηση. Για να επωφεληθείτε από αυτού του τύπου εγκεφαλική διέγερση , μπορείτε να προγραμματίζετε διαλείμματα ανά 60 ή 90 λεπτά μελέτης , στη διάρκεια των οποίων θα εκτελείτε σωματικές ασκήσεις για αύξηση των καρδιακών σας παλμών, επειδή το πιθανότερο είναι ότι διαβάζοντας για μια ώρα ή παραπάνω θα κουραστείτε, θα βαρεθείτε ή απλώς η μελέτη δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική».
• Απόσπασμα από το βιβλίο «Μάθε όπως ο Αϊνστάιν» τεχνικές για ισχυρή μνήμη , εστιασμένη προσοχή , χαρισματική αντίληψη του Peter Hollins εκδόσεις i Write

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.