«“Η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς. Και στα 3.600 κρούσματα προς το τέλος του μήνα” είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο, για να προσθέσει ότι με τα κρούσματα που υπάρχουν σε Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, δε μπορεί να γίνει άνοιγμα του lockdown, το επόμενο δεκαπενθήμερο» δήλωσε στην εκπομπή LIVENEWS στο Mega ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Στην Ελλάδα παρά τον λαμπρό ανοιξιάτικο ήλιο το σκηνικό είναι…σκοτεινό. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι ο τρόπος διαχείρισης των μαζικών εμβολιασμών φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ όσα καλείται να αντιμετωπίσει.
Σε άρθρο των New York Times αποτυπώνονται τα προβλήματα της Γηραιάς Ηπείρου που μοιάζει να υποφέρει από εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά. :
Η γραφειοκρατία, η μεγάλη βαρύτητα που δόθηκε από την ΕΕ στην διαπραγμάτευση για τις τιμές των εμβολίων, αλλά και ο σκεπτικισμός γι αυτά οδήγησαν την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση , εδώ που είναι σήμερα: Σε ένα χάλι, όπως αναφέρει άρθρο των New York Times
Τα λάθη της Ευρώπης στο θέμα των εμβολιασμών
Παντού στην Ευρώπη, ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί και νέες περιπτώσεις μολύνσεων εμφανίζονται διαρκώς. Οι κυβερνήσεις υποβάλουν τους εξουθενωμένους πληθυσμούς των κρατών της ΕΕ στο lockdown. Στους δρόμους έχουμε διαμαρτυρίες και βίαια επεισόδια. Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας , η κατάσταση είναι περίπου η ίδια» Όπως γράφουν οι Eyck Freymann και Elettra Ardissino , οι οποίοι ασχολούνται με διεθνή θέματα: «Η άνοιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι θλιβερή». Ο Bild, μια γερμανική εφημερίδα, έγραψε πρόσφατα τον τίτλο «Liebe Briten, We Beneiden You!» – ένα μείγμα γερμανικών και αγγλικών που σημαίνει “Αγαπητοί Βρετανοί, σας ζηλεύουμε!” Ο Wolfgang Münchau της Eurointelligence δήλωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρώπης ανταγωνίζεται τη λιτότητα του προϋπολογισμού της ηπείρου τα τελευταία χρόνια ως «το χειρότερο σφάλμα πολιτικής της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ζωής μου».
Κι ενώ στην Αμερική και σε άλλες χώρες οι συμφωνίες με τους κατασκευαστές εμβολίων είχαν ήδη προχωρήσει μετά από συζητήσεις πολλές η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών αποφάσισε έναν κοινό τρόπο διαπραγματεύσεων ,ενώ ταυτόχρονα στις διαπραγματεύσεις της με τις εταιρείες πρόταξαν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αντί να δώσουν τη δυνατότητα να κάνει τις δικές του κινήσεις κάθε κράτος , ξεχωριστά.
Το άρθρο αναφέρει ότι στην Ευρώπη δόθηκε μεγάλη έμφαση στις διαπραγματεύσεις της τιμής του εμβολίου με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ενδεικτικά αναφέρονται στο άρθρο οι τιμές της κάθε δόσης ανά χώρα. Στις ΗΠΑ κάθε δόση στοιχίζει 20 δολάρια, στο Ισραήλ 25 και στην Ευρωπαϊκή Ένση 15-19 δολάρια. Η μειωμένη τιμή της δόσης στην Ευρώπη , καθυστερεί σημαντικά τους εμβολιασμούς με αποτέλεσμα το κέρδος ενός δολαρίου στη δόση να αντιστοιχεί στο χάσιμο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην οικονομία εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown στις χώρες της ΕΕ.