ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

0
1414

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου / [email protected]

Τουλάχιστον δύο μαθητές τραυματίστηκαν από απότομο φρενάρισμα.

Πρωινό μεσοβδόμαδα… Δεν έχω καταφέρει να μπω σε δύο αστικά ΟΑΣΘ Νο 12 γιατί είναι τόσο φίσκα που μετά βίας κλείνουν οι πόρτες. Στο τρίτο κάνω ηρωική είσοδο με κίνδυνο η πόρτα να με χτυπήσει. Και ξαφνικά ανακαλύπτω πως περιστοιχίζομαι από παιδάκια γύρω στα 12-13. Κι όμως εν έτη 2017, με τον ΟΑΣΘ στα κακά χάλια που βρίσκεται, με τέτοιο ιστορικό ατυχημάτων σε σχολικές εκδρομές οι καθηγητές πήγαιναν τα παιδιά στο μουσείο με αστικό!

Η καθηγήτρια που τα συνόδευε με ενημέρωσε πως οι γονείς των 50 παιδιών δεν δίνουν λεφτά για την επίσκεψη σε μουσείο της πόλης μας, επομένως τα πηγαίνουν με το αστικό και οι καθηγητές θα πληρώσουν οι ίδιοι τα χρήματα για ξεναγό που θα κάνει την ξενάγηση στο μουσείο. Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπίστωσα πως η ενοικίαση ενός πούλμαν 50 θέσεων για μισή μέρα κοστίζει το πολύ 120 ευρώ. Το κόστος ξενάγησης ανέρχεται στα 50 ευρώ. Για το αστικό κάθε παιδί πλήρωσε 1 ευρώ.

Στην πορεία της εβδομάδας μαθαίνω πως όλο το σχολείο, περίπου 150 παιδιά, πήγαν με λεωφορεία του ΟΑΣΘ σε διάφορα μνημεία της πόλης. Σε ένα από αυτά, σε απότομο φρενάρισμα έπεσαν πέντε άτομα με αποτέλεσμα δύο τουλάχιστον παιδιά να τραυματιστούν. Ένα από αυτά δεν πήγε δύο ημέρες στο σχολείο επειδή δεν μπορεί να περπατήσει. Άλλοι μαθητές φέρονται να έχασαν το αστικό και να τους έστειλαν τελικά σπίτια τους. Μια καθηγήτρια φέρεται να διαολόστειλε μαθήτρια που την ρώτησε γιατί δεν ανέβηκε στο φουλαριστό λεωφορείο. Με λίγα λόγια ένα φιάσκο με εσάνς δράματος λόγω του ελαφρού τραυματισμού των μαθητών.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πόσοι μπορεί να είναι αυτοί που δεν έχουν τρία ευρώ σε ένα μήνα σε ένα σχολείο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης;  Τα 3.40 που κοστίζει (το πολύ, βγαίνει και φθηνότερα) μια επίσκεψη με ασφαλεια στο μουσείο είναι λιγότερα από ένα πακέτο τσιγάρα, όσο περίπου ένας καφές, το μισό από όσα δίνει η μέση Θεσσαλονικιά για ένα μανικιούρ. Πάω πάσο για όσες οικογένειες έχουν πραγματικά ανάγκη και αν όλοι δώσουν από 4 ευρώ καλύπτεται και το κόστος αυτών που πραγματικά δεν έχουν. Ωστόσο οι γονείς ισχυρίζονται πως δεν κλήθηκαν να επιλέξουν, απλά τους έδωσαν μία βεβαίωση να υπογράψουν που ανέφερε πως θα πάνε στο μουσείο με το αστικό. Συνέβη και στο παρελθόν αλλά κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΑΣΘ σε λεωφορεία που μετέφεραν μόνο μαθητές.

Τα στοιχεία του σχολείου είναι στη διάθεση των συναδέλφων που επιθυμούν να συνεχίσουν την έρευνα διότι λείπει η άποψη του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος από την καλή σκέψη να μην επιβαρύνει τους γονείς εξέθεσε μαθητές σε κίνδυνο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.