20 ΦΝΘ | “ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ “ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΑΒΓΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ”!

0
2146

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του Διαγωνιστικού Τμήματος του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€, απονεμήθηκε πριν από λίγη ώρα στο ντοκιμαντέρ Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία), κερδίζοντας και το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων “Ανθρώπινες Αξίες” αλλά και το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ιστορία που αφορά τον πόλεμο και την επιμονή του ανθρώπου να μην εγκαταλείψει την εστία του. Συγκεκριμένα, σ’ ένα χωριό στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, ένα δεκάχρονο ορφανό αγόρι μεγαλώνει μαθαίνοντας να συνηθίζει τον ήχο από τις εκρήξεις, να αναγνωρίζει τις διάφορες σειρήνες συναγερμού, να παίζει με όπλα, να κολυμπά σε σκοτεινά νερά και να απολαμβάνει τη φροντίδα της γιαγιάς του. Μια ποιητική ματιά σ’ έναν πόλεμο που συνεχίζεται και στον αντίκτυπό του στην καρδιά ενός παιδιού, η οποία χτυπά πιο δυνατά από τις βόμβες.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€  απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ:

 • Μπαρονέζα σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και
 • Μετεωρίτες σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία)

Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν οι:

 • Άνικα Γκούσταφσον, κριτικός κινηματογράφου / δημοσιογράφος (Σουηδία)
 • Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ)
 • Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπος πωλήσεων / παραγωγός (Ολλανδία)
 • Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτης (ΗΠΑ)
 • Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτης (Ελλάδα)

Η αυλαία του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έπεσε το βράδυ της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Παρουσιαστές της βραδιάς, δύο σταθεροί συνεργάτες του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, ο Θάνος Ζυγουλιάνος και ο Βασίλης Τερζόπουλος.

Στην σκηνή ανέβηκαν αρχικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης, μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ του Φεστιβάλ, διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη. Η κα Ζαλαντό και ο κ. Ανδρεαδάκης καλωσόρισαν το κοινό στην εκδήλωση, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η βραδιά δεν έχει λόγους και χαιρετισμούς παρά μόνο βραβεία και ευχαρίστησαν τους υποστηρικτές, τους χορηγούς, το υπέροχο προσωπικό, τους καταπληκτικούς εθελοντές, το κοινό της Θεσσαλονίκης και φυσικά τον εμπνευστή και δημιουργό του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη.

Ο κ. Αρβανίτης παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι ήδη από την επόμενη μέρα αρχίζει η προετοιμασία για το επόμενο Φεστιβάλ, προσθέτοντας: «Και βέβαια συνεχίζεται η ετήσια δραστηριότητα του θεσμού, η οποία εμπλουτίζεται με ένα νέο χώρο, την Αποθήκη Γ΄, του πρώτου προβλήτα του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Η παραχώρησή του στο φεστιβάλ έγινε εφικτή με τη συνεργασία της κυρίας Κατερίνας Νοτοπούλου από το γραφείο του πρωθυπουργού και με την υποστήριξη και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, που βρίσκεται εδώ απόψε».

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ απέσπασε στο ντοκιμαντέρ Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία). Την απονομή έκαναν οι κυρίες Άνικα Γκούσταφσον και Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, η οποία τόνισε: «Απονέμουμε τον Χρυσό Αλέξανδρο σε μια ταινία που πατάει όλα τα κουμπιά της ντοκιμαντερίστικης αφήγησης. Μας βυθίζει σε έναν κόσμο απ’ τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, γεμάτο με δραματικά διαφοροποιημένους χαρακτήρες που το μέλλον τους θα

διαμορφωθεί από τον πόλεμο που πέφτει καταιγιστικά πάνω στο χωριό τους. Η δομή και ο ρυθμός της ιστορίας μάς ανταμοίβει και δημιουργεί ερωτήματα για την αλληλεπίδραση μεταξύ αγάπης και βίας που διαρρέει τις καθημερινότητές μας».

Συγκινημένος, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Σίμον Λέρεν Βίλμοντ, ευχαρίστησε με σχετικό βίντεο το Φεστιβάλ από τα βάθη της καρδιάς του, επισημαίνοντας: «Οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, Αλεξάντρα και Όλεγκ, όπως όλοι και υπόλοιποι άνθρωποι του φιλμ βρίσκονται μέσα στην καρδιά μου. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να κάνουμε αυτή την ταινία και το να αναγνωρίζεται με αυτόν τον τρόπο η δουλειά μας γι’ αυτούς σημαίνει τα πάντα».

Η τελετή λήξης του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ – σταθμού του βωβού σινεμά Σχετικά με τη Νίκαια / À Propos de Nice του Ζαν Βιγκό (1930), μια ποιητική περιπλάνηση στη Νίκαια της Γαλλίας του ’30, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από τους μουσικούς κρουστών και πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το έργο γράφτηκε ειδικά για την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ και την ορχήστρα διεύθυνε ο Θανάσης Σουργκούνης. Η εκδήλωση ήταν συνεργασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ VR

Το διαγωνιστικό τμήμα VR (Virtual Reality) εγκαινιάστηκε στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας.  Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ:

 • Μετέωροι σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και
 • Η τελευταία καρέκλα 1&2 σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία)

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος VR αποτέλεσαν οι:

 • Κίρστεν Κίνινγκερ, κριτικός κινηματογράφος / μοντέρ (Γερμανία)
 • Γιώργο Δρίβα, εικαστικός (Ελλάδα)
 • Αργύρη Θέο, διευθυντής φωτογραφίας (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2018

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες άνω των 50’ απονέμεται:

 • Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα)
 • Για ξένη παραγωγή -«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»- στο ντοκιμαντέρ Πατέρες και γιοι σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος)

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’ απονέμεται:

 • Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ζωγραφίζοντας… σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα)
 • Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει φέτος το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).

Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι:

 • Κώστας Δήμος (Υπεύθυνος Προγράμματος)
 • Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος)
 • Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, απονέμει φέτος δυο βραβεία:

Απονέμει το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer. Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Επιστροφή στην κορυφή σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα)

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ.
Το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο project Riders of Destiny, σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media (Γερμανία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΚ

Στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμει:

 • Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ Η φωνή του Αντώνη σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα)
 • Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress. Το βραβείο απονέμεται στο project Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (Παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun – Mad Moshawash, Συμπαραγωγή:  Khaled Haddad – Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Αρκεί να μην είναι πόρνη σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία) ενώ Ειδική μνεία απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία).

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» αποτέλεσαν οι:

 • Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος
 • Μαριάννα Λεονταρίδου, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας, κριτικός κινηματογράφου
 • Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης
 • Αμαλία Σπελέτα, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας
 • Στεφανία Φιλίποβα-Μερτζιμέκη, μέλος ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF
Το βραβείο της WWF απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ευχαριστούμε για τη βροχή σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα).

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους:

 • Ιάσονα Κάντα (Εκπρόσωπος Τύπου WWF Ελλάς)
 • Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας προγράμματος «Καλύτερη ζωή»)
 • Χρίστη Σωτηρίου (Υπεύθυνη προγράμματος «Fish Forward»)
 • Μαρία Λιβανού (συνεργάτις επικοινωνίας Θαλάσσιου Προγράμματος WWF Ελλάς

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
Το βραβείο FIPRESCI σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονέμεται στην ταινία Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία).

Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Πατρίδα από μάρμαρο σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα).

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) αποτέλεσαν οι:

 • Γιαέλ Σουβ (Ισραήλ)
 • Τόντσι Βαλέντιτς (Κροατία)
 • Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα)

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος, σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Obscuro Barroco σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα).

Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Ένα δέντρο θυμάται σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα).

Η Επιτροπή αποτελείται από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

 • Σωτηρία Παναντωνίου
 • Φανή Χατζή
 • Αντώνης Ζαούτσος
 • Αλεξάνδρα Νικητίδου
 • Νένα Χατζησιώμου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, που χορηγείται από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, απονεμήθηκε στην ταινία Seeds of Columbus σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου – Ελλάδα (Παραγωγή: Stefi/Lynx Productions, Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη – Anemon Productions).

Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία Gentle Warriors της Marija Stonyte – Λιθουανία, Εσθονία (Παραγωγή: Giedre Zickyte, Moonmakers, Συμπαραγωγή: Riho Vastrik).\

Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, αξίας έως και 6.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Staring at the Sun σε σκηνοθεσία των Atieh Attarzadeh και Hesam Eslami – Γαλλία, Ιράν (Παραγωγή: Etienne de Ricaud, Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Hesam Eslami, Atieh Attarzadeh).

Η διεθνής επιτροπή των Docs in Progress αποτελείται από τους:

 • Λάια Αούμπια, υπεύθυνη διανομής, DocsBarcelona, Ισπανία
 • Σαρλότ Μάντσεν, αγορά ταινιών, SVT, Σουηδία
 • Τάκη Βερέμη, διανομέας, StraDa Films, Ελλάδα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.