ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ: Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΛΤΑ

0
2016
2 theatro gis
Κρίθηκε ακατάλληλο κι όμως λειτουργεί- Είναι θέμα Υπηρεσιών και Δήμου Θεσσαλονίκης λέει ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς- «Αποποιείται τις ευθύνες του» λέει ο τομεάρχης Πολιτισμού Κ. Γκιουλέκας, που έφερε το ρεπορτάζ της thessnews στη Βουλή

Γράφει ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος / [email protected]

«Κινδυνεύουν άνθρωποι στο Θέατρο Γης» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας. Παράλληλα, κατηγορεί τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά για «πρωτοφανή κυνισμό και αδιαφορία μπροστά στο ζήτημα της διακινδύνευσης θεατών από πτώσεις βράχων στο Θέατρο Γης», σχολιάζοντας την απάντηση του ΥΠΠΟ στην ερώτηση για τη λειτουργία του Θεάτρου Γης παρά τον κίνδυνο πτώσης βράχων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μετά από σχετικό ρεπορτάζ της thessnews. Σημειωτέον ότι για το θέμα η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε άμεσα προκαταρκτική εξέταση.

«Αντί να ενδιαφερθεί για την αποκατάσταση του χώρου και την απομάκρυνση κάθε κινδύνου, ισχυρίζεται ότι ουδέποτε η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αρμόδια για τη λειτουργία του “Θεάτρου Γης”, τον ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του χώρου και ότι… αρμόδιος για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Θεάτρου είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όχι το Υπουργείο Πολιτισμού!» τονίζει ο κ. Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι παρά την απόφαση του δ.σ. του ΚΘΒΕ το 2014 (επί προεδρίας Μένης Λυσαρίδου) τον Ιούνιο 2016 «διοργανώθηκαν συναυλίες, στις οποίες παρουσιάστηκε το αδιαχώρητο, με σοβαρούς κινδύνους για τους θεατές και τους καλλιτέχνες».

«Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Πολιτισμού αποποιείται τις ευθύνες του, προσπαθεί να τις επιρρίψει αλλού και αντιμετωπίζει το θέμα με προκλητική αδιαφορία. Τελικά, αυτό είναι το νέο “μοντέλο της κοινωνικής ευαισθησίας” που λανσάρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;» καταλήγει ο βουλευτής.

 

Στο αέρα οι ισχυρισμοί Μπαλτά

theatro gis baltas1

theatro gis baltas2Αξιολογώντας την απάντηση του ΥΠΠΟ για το θέμα του Θεάτρου Γης, μπορούμε να πούμε ότι ο ΥΠΠΟ Αριστείδης Μπαλτάς επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, καθώς ισχυρίζεται ότι ουδέποτε ενημερώθηκε η Διεύθυνση Εποπτείας και Δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού από το ΚΘΒΕ για το θέμα του Θεάτρου Γης. Ο ισχυρισμός αυτός είναι τελείως πρόχειρος για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί -όπως έγραψε στο ρεπορτάζ η thessnews– η τότε διοίκηση είχε στείλει την υπ’ αριθμ. πρωτ. 719/2.4.2014 επιστολή στον ΥΠΠΟ σχετικά με το θέμα, και

proedriko diatagmaΔεύτερον, γιατί η Διεύθυνση Εποπτείας και Δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού την οποία προτάσσει ο κ. Μπαλτάς συνεστήθη με το προεδρικό διάταγμα 104/2014 που εκδόθηκε στις 28/8/2014 (!), δηλαδή 6 μήνες μετά την πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ να ενημερώσει εγγράφως το αρμόδιο υπουργείο. 

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρις Στυλιανού ήταν ενήμερος για το θέμα την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Μπαλτάς αφήνει αιχμή και για τον κ. Στυλιανού ότι τον άφησε στο… σκοτάδι. 

Πέραν τούτων, προφανώς από έλλειψη σωστής πληροφόρησης, ο υπουργός Πολιτισμού μιλά για… άδεια επαναλειτουργίας του Θεάτρου Γης. Πετά μάλιστα το μπαλάκι στο Δήμο Θεσσαλονίκης για την «έκδοση άδειας… επαναλειτουργίας του Θεάτρου». Φυσικά, το Θέατρο Γης τυπικά δεν έκλεισε ποτέ –κάτι τέτοιο δεν έχει την αρμοδιότητα να κάνει το δ.σ. του ΚΘΒΕ. Η απόφαση της 18.3.2014 απλώς το έκρινε «ακατάλληλο προς διάθεση για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων μέχρι νεωτέρας», προκειμένου να προστατεύσει τους χιλιάδες θεατές από το απευκταίο. Αρκούσε λοιπόν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για διατεθεί ξανά χωρίς κανένα κίνδυνο για τους θεατές.   

«Θα επανεξετάσει το θέμα» λέει ο Στυλιανού

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δ.σ. ΚΘΒΕ Άρις Στυλιανού, στην απάντησή του προς τον ΥΠΠΟ μετά το ρεπορτάζ της thessnews, τονίζει ότι στις 14.8.2015, ημερομηνία διορισμού του νέου δ.σ., το Θέατρο Γης ήταν ήδη σε λειτουργία. Ότι πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία από τον πρόεδρο του δ.σ. και με την προφορική (!!!) διαβεβαίωση του τεχνικού ασφαλείας και με αποκλεισμένη την επίμαχη περιοχή, το Θέατρο Γης συνέχισε να λειτουργεί. Καταλήγει δε στη διαβεβαίωση ότι «το δ.σ. θα επανεξετάσει το θέμα και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα», αποδεχόμενος στην ουσία το πρόβλημα. Κάτι που βεβαίως όφειλε να κάνει από την πρώτη στιγμή, ακολουθώντας τη γνωμοδότηση του καθηγητή Εδαφολογίας και Θεμελιώσεων του ΑΠΘ Χρ. Αναγνωστόπουλου.

Τώρα, πως γίνεται μια απόφαση δ.σ. για ένα τόσο σοβαρό θέμα να ξεπερνιέται με μια «προφορική διαβεβαίωση» ενός υπαλλήλου, είναι ένα θέμα που πιθανόν δείχνει μια αντίληψη για τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων.  

 

theatro gis ntng

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 6.8.2016

Προηγούμενο άρθροΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΠΟΝΖΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
Επόμενο άρθροΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ «ΖΩΟΥΠΟΛΗ» ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.