Θεώνη Μπεκιάρη: Seize the day!*

0
1255


Υπάρχουν και οι Έλληνες που ζουν και σπουδάζουν στο εξωτερικό. Τα δικά μας παιδιά, μια ολόκληρη χώρα δηλαδή , δίνει τη μάχη της ενάντια στην πανδημία και προσπαθεί να κερδίσει πίσω τη ζωή της.

Η Θεώνη Μπεκιάρη απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο ΑΠΘ, παρακολουθεί μαθήματα στην φημισμένη American Academy of Dramatic Arts στο Λος Άτζελες και όχι μόνο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά έχει αδράξει νέες ευκαιρίες στον επαγγελματικό τομέα. Seize the day !

Διαδικτυακά μαθήματα υποκριτικής στο Λος Άντζελες

ΕΡ: Παρακολουθείτε τώρα μαθήματα στο American Academy of Dramatic Arts στο Λος Άντζελες Πώς γίνονται τα μαθήματα υποκριτικής αυτό το διάστημα; Με ποιον ακριβώς τρόπο παρακολουθείτε την περίοδο της πανδημίας;
ΑΠ: Όταν ξεκίνησε η πανδημία είχα την επιλογή να συνεχίσω διαδικτυακά μαθήματα υποκριτικής ή να σταματήσω τις σπουδές μου και πιθανόν να συνεχίσω αργότερα. Ήταν τρομακτικό στην αρχή αλλά αποφάσισα να συνεχίσω. Φοβόμουν, όπως πολλοί στη θέση μου νομίζω, ότι τα μαθήματα υποκριτικής ηλεκτρονικά θα ήταν υποδεέστερα από τα συνηθισμένα από κοντά. Πολύ σύντομα όμως είδα ότι πήρα την πιό σωστή απόφαση και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Τα μαθήματα είναι όλα ηλεκτρονικά, αλλά δεν καθόμαστε απλά στο γραφείο μας. Σηκωνόμαστε και δημιουργούμε τον χώρο μας όπως θα κάναμε και από κοντά. Δουλεύουμε είτε πιό θεατρικά, είτε πιό κινηματογραφικά. Στην θεατρική προσέγγιση μιλάμε στην οθόνη βλέποντας τους άλλους ηθοποιούς. Στην κινηματογραφική προσέγγιση μιλάμε δεξιά μας ή αριστερά μας ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση στους θεατές ότι όντως κοιταζόμαστε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εμείς να παίζουμε κοιτώντας την λάμπα, τον τοίχο μας ή οτιδήποτε έχουμε εκεί. Αυτό μας προετοιμάζει βέβαια για να παίξουμε σε ταινίες όπου θα είμαστε σε green screen! Ακόμη μαθαίνουμε πώς να κάνουμε οντισιόν από το σπίτι. Αυτό εφαρμοζόταν και πριν τον κορονοιο, αλλά ειδικά τώρα τα περισσότερα casting γίνονται έτσι και λέγεται ότι θα συνεχίσουν να είναι με self submissions. Μέσα σε όλα αυτά δεν χάνουμε και όλα όσα θα μαθαίναμε πριν από την σχολή! Είμαι πολύ ευχαριστημένη και νιώθω μάλιστα τυχερή καθώς βλέπω και στον επαγγελματικό χώρο ότι έχω προβάδισμα με αυτές μου τις γνώσεις από πολλούς άλλους που δεν συνέχισαν τις σπουδες. Είναι σαν να έχουμε περισσότερα εφόδια τα οποία όντως μας κάνουν να ξεχωρίζουμε στις οντισιόν!

ΕΡ:Έχει αλλάξει η πανδημία και ο εγκλεισμός το πρόγραμμά σας και τις συνήθειές σας;

ΑΠ: Η πανδημία σίγουρα άλλαξε τον τρόπο ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω, δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους μας και την οικογένειά μας. Για εμένα που είμαι στο εξωτερικό δεν έχω καταφέρει να γυρίσω να δω την οικογένειά μου από τον Ιανουάριο του 2020 και φυσικά ούτε αυτοί μπόρεσαν να έρθουν εδώ. Από ότι έχω δει στους φοιτητές της διασποράς αυτό φέρει μεγαλύτερη ψυχολογική φθορά και είναι λογικό. Η τεχνολογία βοηθά να κρατάμε επαφή και δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα ήταν αν δεν μπορούσα να κάνω βιντεοκλήση με την οικογένειά μου. Φυσικά η τόσο μεγάλη διαφορά ώρας το κάνει πιό δύσκολο. Ένα πολύ θετικό όμως είναι πως με τη σχολή και το πόση δουλειά βάζουμε κάθε μέρα δεν υπάρχουν πολλές ώρες να καταλάβεις αυτό το κενό. Είμαι πολύ ευγνώμων που από όταν ξεκίνησε η πανδημία δεν έχω σχεδόν καμία μέρα κενό και όλες μου οι μέρες είναι γεμάτες με υποκριτική, δουλειά, και πρότζεκτ που αγαπώ!

ΕΡ:Μάθατε αυτό το διάστημα editing και montage Αξιοποιήσατε δηλαδή την περίοδο του lockdown για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε αυτές τις δυνατότητες;

ΑΠ: Το να έχεις αυτό που λέμε ταλέντο καλός ή κακός δεν είναι πάντα αρκετό για να κερδίσεις μια οντισιόν. Στα πρώτα βήματα ενός ηθοποιού είναι σημαντικό να κάνει τις δικές του δουλειές, ταινιάκια, ώστε να προωθήσει τον εαυτό του. Η σχολή αλλά και εργάζοντες ηθοποιοί ή άλλοι επαγγελματίες του χώρου που μας μίλησαν μας τόνισαν πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ακόμη μας τόνισαν πόσο σημαντικό είναι το υλικό που στέλνεις σε μιά οντισιόν να έχει καλή εικόνα, καλό ήχο, να φαίνεται επαγγελματικό. Είδα λοιπόν στις πρώτες εργασίες μας ότι είναι σημαντικό να ξέρει κανείς editing για να βοηθήσει αυτή την διαδικασία. Πρώτα από όλα για να κόψεις την αρχή και το τέλος της λήψεις, αλλά και πολλά άλλα. Άρχισα λοιπόν να πειραματιζομαι και με τον χρόνο έγινα αρκετά καλή πιστεύω. Είμαι αυτοδίδακτη σε αυτόν τον τομέα και καθημερινά μαθαίνω. Με το editing όμως παρατήρησα ότι άρχισα να κλείνω πολλά περισσότερα πρότζεκτ και ταινιάκια στα οποία θα έπαιζα ως ηθοποιός. Πραγματικά πιστεύω ότι σε αυτό οφείλεται το ότι η οντισιόν που έστελνα ήταν “καθαρή”, φαινόταν όμορφη, επαγγελματική και μπορούσαν να εστιάσουν στην υποκριτική μου και μόνο. Αυτό οδήγησε στο να βοηθάω και φίλους μου χωρίς πληρωμή και σιγά σιγά να προχωρήσω στο να φτιάξω δικά μου ταινιάκια στα οποία και παίζω για τα οποία είμαι πολύ περήφανη! Το πιό πρόσφατο είναι ότι η Ακαδημία που παρακολουθώ κατέληξε να με προσλάβει σαν editor, το οποίο σημαίνει ότι έχω ένα κάποιο εισόδημα και ότι οι ορίζοντες μου θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο. Τώρα δουλεύω για την σχολή εδώ και σχεδόν μισό χρόνο και πιστεύω πως εγώ και αυτοί είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτή τη συνεργασία. Σειρά έχουν τώρα μεγαλύτερου μπάτζετ ταινιάκια τα οποία τροχοδρομούνται αυτή τη στιγμή και είμαι πολύ ενθουσιασμένη να παρουσιάσω αλλά και να στείλω σε διαγωνισμούς!

ΕΡ: Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κίνημα me too; Πιστεύετε ότι θα δράσει απελευθερωτικά στη νέα γενιά και θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της τέχνης;

ΑΠ: Με θλίβει πάρα πολύ το γεγονός ότι χρειάζεται ένα τέτοιο κίνημα αλλά με χαροποιεί πολύ που εφόσον χρειάζεται, γίνεται! Δεν είμαι στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό αλλά μαθαίνω και βλέπω τις εξελίξεις. Είναι τρομερό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και μετά μαθαίνεις πως άνθρωποι υπέφεραν βουβά τόσον καιρό. Ή ακόμη υπέφεραν και προσπαθούσαν να κάνουν κάτι αλλά ένοιωθαν ότι μιλούν σε τοίχους. Δεν συμφωνώ με το να ρίχνει κανείς ενοχή σε ανθρώπους που τους συνέβει κάτι κακό. Δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτό που συνέβη, δεν έκαναν κάτι λάθος, και αυτό που πέρασαν δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ εντάξει, αλλά οι ίδιοι θα είναι εντάξει! Η κοινωνία μας πρέπει να στέκεται δίπλα και να ακούει ! Πιστεύω πρέπει όλοι να ακούμε περισσότερο πριν εκφέρουμε γνώμη. Είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω τόση μαχητικότητα στο me too κίνημα στην Ελλάδα. Βλέπω φίλους και γνωστούς μου να μάχονται και να μιλούν, να προσπαθούν να στεριώσουν ένα καλύτερο αύριο! Πάντα πρέπει να προσπαθούμε για αυτό. Θέλω να πιστεύω ότι κινούμαστε σε ένα αύριο που τέτοια περιστατικά δεν θα γίνονται καθόλου και κάθε άνθρωπος θα είναι ασφαλής! Στον χώρο της τέχνης αλλά και κάθε χώρο, στην ίδια τη ζωή τέτοια περιστατικά δεν θα έπρεπε να έχουν θέση! Η τέχνη πρέπει να είναι μορφή παιδείας, έκφρασης και ελευθερίας! Θέλω να είμαι αισιόδοξη γιατί πιστεύω στους ανθρώπους, πιστεύω στην γενιά μας, και την προηγούμενη και την επόμενη. Πιστεύω ότι ένα καλύτερο αύριο φτιάχνεται και αύριο ένα ακόμη καλύτερο θα φτιάχνεται.

*Seize the day! Άδραξε τη μέρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.