JALLADEAU, ΜΟΣΚΩΦ, ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ»

0
1040
Layout 1

Layout 1

Με ένα εκτενές αφιέρωμα στον διανοητή, ιστορικό και λογοτέχνη Κωστή Μοσκώφ αλλά και αναμνήσεις από το αμφιθέατρο του Δημήτρη Μαρωνίτη,  με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Γενικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Elise Jalladeau και με μια ποικιλία θεμάτων αφιερωμένων στην Ιστορία, στο Θέατρο, στην Ποίηση, στη Λογοτεχνία, στα Εικαστικά και στη Σύγχρονη Δημιουργία, κυκλοφορεί το τεύχος 57 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ.

Το περιεχόμενο του τεύχους συνθέτουν επιπλέον ένα άρθρο για το παιδί στην ιστορία της ΘΕσσαλονίκης, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην ιστορία του Ηλεκτροφωτισμού της Θεσσαλονίκης, μια ιστοριογραφική και παράλληλα νοσταλγική περιδιάβαση στην Εγνατία από το ’17 έως και σήμερα,, ένα κείμενο με ένα διαφορετικό κοίταγμα στο πολεμικό μέτωπο της Θεσσαλονίκης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από την τεκμηρίωση που προσφέρει μια σειρά κειμένων αλλά και ζωγραφικών έργων της εποχής, καθώς και μια σειρά θεμάτων για το θέατρο, την δημιουργική επιχειρηματικότητα, την ποίηση, το ιστορικό περιβάλλον, την ποίηση, τις εικαστικές τέχνες και την λογοτεχνία,

Το περιοδικό ανοίγει με ένα Editorial του Γιάννη Μπουτάρη και ακολουθεί η ενότητα ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ με ένα σχόλιο του αρχιτέκτονα – φωτογράφου Άρι Γεωργίου. Τον λόγο παίρνει το ΟΣΑ ΔΕ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ με 4 επιλεγμένες φωτογραφίες που σχολιάζουν οι Πάνος Θεοδωρίδης, Γιώργος Αναστασιάδης, Κώστας Μπλιάτκας και Στελλίνα Τρωιάνου.

Η στήλη ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΑΙΤΑ ανοίγει με ένα αφιέρωμα στον Κωστή Μοσκώφ τον κριτικό, τον στοχαστή, τον ποιητή, τον Μοσκώφ της Θεσσαλονίκης και της Αλεξάνδρειας, στο οποίο γράφουν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Κώστας Ζουράρις, Θέμης Λιβεριάδης, Ηρακλής Μοσκώφ και Πόπη Μοσκώφ και κλείνει με τις πολύτιμες θύμησες που μοιράζονται οι παλιές φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής Μαρία Χούκλη και Λιάνα Τσιρίδου  από το μάθημα στο αμφιθέατρο του δασκάλου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Στη στήλη ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ που ακολουθεί φιλοξενείται το αυτοβιογραφικό κείμενο του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου «Ήρθαν τα ζώα»

Στη στήλη ΝΕΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ παρουσιάζονται η μηχανικός χαρτιού και δημιουργός τρισδιάστατων εικόνων βιβλίου Φρανσουάζ Σμέλτς και ο ποιητής ‘Ενο Αγκόλλι

Η ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ φιλοξενεί τέσσερα ιδιαίτερα άρθρα «Το παιδί στην τοπική ιστορία», που περιγράφει την ιστορία των παιδιών στη Θεσσαλονίκη, από τους «παίδες της Μυροβλύτου» μέχρι το παιδομάζωμα, τους παραγιούς και τα έκθετα,  του συγγραφέα Ευάγγελου Χεκίμογλου , το β’ μέρος του «Θεσσαλονικέων Φως», για τις φάσεις του ηλεκτροφωτισμού στην Θεσσαλονίκη (1900 – 1950), του συγγραφέα Γιάννη Καρατζόγλου, το «Ιστορίες και μνήμες από την Εγνατία», με φάσεις και ιστορικά γεγονότα της γνωστής λεωφόρου από την πυρκαγιά του ’17 έως και σήμερα, του Ομ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργου Ολ. Αναστασιάδη και τέλος το «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του A.J Mann, σε κείμενο του Ομ. Καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ Γιώργου Μανουσάκη  με μια σειρά ιστορικών αναφορών αλλά και ένα απάνθισμα αξιόλογων ζωγραφικών έργων που «αιχμαλώτισαν» ζωγραφικά σημαντικές ιστορικές στιγμές της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η στήλη ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ φιλοξενεί την ένατη στάση στο δρομολόγιο της προσωπικής διαδρομής-αναπόλησης του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το «Λεωφορείο 10», να σταματά στη Στάση Ευζώνων. Η ίδια στήλη φιλοξενεί επίσης το κείμενο του συγγραφέα Περικλή Σφυρίδη «Μια σπάνια φωτογραφία λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης» και τα κείμενο του Λέων Α. Ναρ, «Σκοντάφτοντας» στη μνήμη.

Ακολουθεί η ενότητα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ με μια συνέντευξη  στη δημοσιογράφο Λίνα Μυλωνάκη της Γενικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Elise Jalladeau, για το μέλλον του σημαντικού αυτού θεσμού της πόλης, που συμπληρώνει φέτος 57 διοργανώσεις.

Η στήλη ΘΕΑΤΡΟ φιλοξενεί ένα κείμενο σε επιμέλεια του Γιάννη Κεσσόπουλου για την «Φιλοσοφία του Σωκράτη Καραντινού για το Κρατικό Θέατρο» ενώ τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ παρουσιάζουν δυο άρθρα με αφορμή ισάριθμες σημαντικές εκθέσεις που φιλοξένησε η πόλη, την έκθεση Deconstructing Jeans για την τάση της αποδόμησης στην μόδα, σε κείμενο της Επιμελήτριας Βενετίας Κουτσού, και την έκθεση Techniques of the Body που βασίστηκε στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και του Mark Mazower για τον πόλεμο, την εξορία και την προσφυγιά, σε κείμενο της Επιμελήτριας Αλίκης Τσιρλιάγκου.

Στο περιοδικό υπάρχουν ακόμη οι σταθερές στήλες ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ του ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου με ένα σχόλιο πάνω σε μια φωτογραφία της Ευδοξίας Ράδη, ΒΙΒΛΙΑ, με επιλογές και προτάσεις του Γιώργου Αναστασιάδη ανάμεσα στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων και ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με μια μετάφραση του ποιήματος του Hanoch Guy Kaner «Ο Jacko από τη Θεσσαλονίκη» από τον λογοτέχνη Σάκη Σερέφα σε εικονογράφηση της Δήμητρας Καμαράκη, και ένα αφιέρωμα του Γιώργου Κοροδμενίδη στον ποιητή Γιώργο Καλιεντζίδη.

Εξώφυλλο: Tassa Μπιτσάνη- Πέτρου «Δίδυμοι Πύργοι«, λάδι- ακρυλικό, 2010.

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Για ετήσιες συνδρομές ή αγορές T: 2310 551754, F: 2310 551748, E: 
[email protected]                                       

Προηγούμενο άρθρο«ΠΟΣΟ ΜΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΚΗΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BLACKBOX
Επόμενο άρθροΟ Θ. ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ ΣΤΟ FRENCH KEYS ΑΠΟ 6/10
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.